Şüphesiz ki; her seçim çok önemli. Ama depremin, sel felaketinin acısıyla gideceğimiz 14 Mayıs seçimleri bir başka  tarihi önem arz ediyor. Hem depremin yarattığı tarifsiz acı, hem de içinde bulunduğumuz ekonomik ortam. 50 binin üzerinde canımız gitti. Yüz binin üzerinde yaralı depremzede vatandaşımız var. Acımız ve üzüntümüz ilk günkü gibi tazeliğini koruyor. Maalesef böyle bir süreçte seçime gidiyoruz. Ülkemiz ve milletimiz için hayırlısı olsun. Burada ayrı bir paragraf açmak istediğim bir mesele de, hala fırsatçılara, zam teröristlerine karşı ciddi bir önlemin alınmaması. İktidar, kendisine komplo kuran, ayaklarına bağ olan bu vicdansızlara karşı, daha etkin bir mücadele vermelidir. Bu konuya dikkat çekmeden başlamak istemedim. 

Evet. Malumunuz ülkenin gündemi 14 Mayıs seçim süreci. Siyasi partilerde hummalı bir çalışma var. Bir yandan siyasi çalışmalar, diğer yandan deprem bölgesinde yaraların sarılması için başlatılan ve süratle devam eden anlamlı çalışmalar. Deprem ve sel felaketinin yol açtığı can kayıpları ve enkazlar, seçim sürecinin de sönük geçmesine neden oluyor haklı olarak. Her ne kadar tarihi bir öneme sahip olduğunu söylesek te, sönük geçen bir seçim süreci var.   

Milletvekili aday listelerinin oluşturulması için başlatılan çalışmalarda sona gelindi. Bu süreçte gördük ki; gönlünden Milletvekili adayı olmayı geçiren ne çok insan varmış. Maşallah.. Ankara’da her köşe, her mekan aday adayları tarafından adeta kuşatılmış durumda. Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya akın var. Sahur vaktine kadar mekanlarda siyaset konuşuluyor. Geçmiş yıllara oranla pek heyecan olmasa da, kendini kaptırmışların sayısı bir hayli fazla. Kulislerde öyle isimler dolaşıyor ki, şaşırmamak elde değil. Herkesin yolu açık olsun. Ülkemiz, milletimiz ve memleketlerimiz için hayırlısı olsun.

AK Parti Genel Merkezi, Milletvekili aday adaylarının mülakatını tamamladı. Artık gözler YSK’ya teslim edilecek son tarih olan 9 Nisan’a çevrildi. İşte bu tarih birçok kişiyi sevindirecek, listelere giremeyen birçok ismi de kahredecek.

AK Parti açısından ciddi bir sıkıntının olacağını sanmıyorum, ama Millet İttifakı birleşenleri açısından aşılmayacak krize neden olacağını düşünüyorum 9 Nisan akşamının.

Kemal  Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanı adayı olarak gösteren 6’lı Masa'da asıl büyük kriz YSK’ya sunulacak Milletvekili listeleri konusunda yaşanacak. 35 ile 40 ilde ortak liste planlayan Millet İttifakı birleşenleri, en karlı olarak çıkmak için hassas pazarlıklar yürütecek. Liste başı gerilimleri ile il teşkilatlarının tepkisi de Millet İttifakının önündeki en önemli engel olacak.

Şuan için İYİ Parti dışındaki diğer birleşenlerin, CHP listelerinde yer bulacağı konuşuluyor. CHP’nin Saadet, Gelecek, Deva ve Demokrat Parti’ye grup kuracakları şekilde yer vermesi olasılığı çok yüksek. Böyle bir durumda kendi partileri yani CHP’de yer bulamayan başta Atatürkçüler olmak üzere, bir çok CHP’li duruma isyan edecek. ‘Yahu bu işin yükünü taşıyan biz, yıllardır CHP’nin iktidar olması için dağ, bayır, ova, sokak gezen biz ama listeye giremeyen biz’ deyip genel merkeze savaş açacak.

Diyeceğim odur ki; ortak Cumhurbaşkanı adayı krizini 5 günlük bir pazarlıklarla aşan 6’lı Masa’yı, seçim sürecinde yeni sorunlar bekliyor. Her biri birbirinden çetrefilli konu başlıkları, 6 ortağa göre farklı önem taşısa da, masadaki çıkar çatışmalarını daha da derinleştirecek nitelikte görünüyor.

Sadece Milletvekili aday listeleri değil, millet ittifakını önümüzdeki süreçte karşı karşıya getirecek başka sorunlarda var. Çok düşük ihtimal de olsa, masanın seçimleri kazanması durumunda, bakanlık meselesi de birleşenleri karşı karşıya getirecek. Masada liste ortaklığına mesafeli yaklaşan İYİ Parti, küçük paydaşlara kapıları baştan kapattı. Gözler CHP ile DP, DEVA, SP ve Gelecek arasında yaşanacak liste pazarlıklarına çevrilmiş durumda.

SP, DP, Gelecek ve DEVA seçime kendi listesi ve amblemiyle girerse, oyları YSK tarafından hesaplanacak. Ortak liste ile girmeleri halindeyse, oy oranının liste sahibi parti tarafından ölçülmesi bekleniyor. Bu da ortaklar arasında ciddi bir krize neden olacak.

CHP kulislerinde ‘Yüzde 1 oranlık oya sahip olmayan partilere 10 ile 20 arasında Milletvekili verilmesi vicdani ve ahlaki değil’ yorumları yapılıyor. Yani anlayacağınız, CHP’liler şimdiden konuyu tartışmaya açmış durumda. Bu tartışma 9 Nisan akşamından sonra ciddi bir kavgaya ve bölünmeye dönüşecek.

Demokrat Parti’nin, seçimlere CHP listelerinden gireceği kesinlik kazanırken, diğer partilerle pazarlığın sıkı bir şekilde sürdüğü konuşuluyor. DEVA, Gelecek, Saadet partilerinin, grup kuracak şekilde Milletvekili talebinin olduğunu biliyoruz. CHP bu talebe büyük bir ihtimal olumlu yanıt verecek. Ve buda 9 Nisan’dan hemen sonra büyük kriz ve kavganın başlamasına sebep olacak.