2007: Hamas ve El Fetih güçleri arasında aylarca süren çatışmaların ardından Hamas, Gazze’nin kontrolünü ele geçirir.

2008: 27 Aralık’ta İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Gazze’ye sürpriz bir saldırı düzenleyerek bir günde 200’den fazla kişinin ölümüne yol açar. Kısa bir süre sonra İsrail Ordusu, Gazze’ye iki hafta süren bir kara harekâtı düzenler. Bir BM raporu, çatışma sırasında hem İsrail’in hem de Hamas’ın savaş suçu işlediği sonucuna varır.

2009: 18 Ocak’ta İsrail ve Hamas tek taraflı ateşkes ilan ederek, 1.300’den fazla Filistinlinin yanı sıra 13 İsraillinin ölümüne neden olan 22 günlük savaşı sona erdirir.

2011: 27 Mart’ta İsrail, Gazze’den düzenli olarak atılan kısa menzilli roketleri engellemesini sağlayan Demir Kubbe adlı roket savar füze savunma sistemini devreye sokar.

2012: İsrail güçleri 14 Kasım’da Hamas’ın üst düzey komutanı Ahmed al-Jaabari’yi bir hava saldırısı ile öldürür ve Hamas’ın Kudüs’e ilk kez roket atarak misilleme yaptığı sekiz günlük bir harekât boyunca daha fazla saldırı gerçekleştirir. 130’dan fazla Filistinlinin yanı sıra beş İsrailli de hayatını kaybeder.

2014: Haziran ayında üç İsrailli genç Batı Şeria’nın El Halil kenti yakınlarında kaçırılır ve öldürülür. İsrailli yetkililer olaydan Hamas’ı sorumlu tutar ve 8 Temmuz’da Gazze’ye çok sayıda hava saldırısı düzenleyerek yedi hafta boyunca Hamas’la karşılıklı roket atışları yapılmasına neden olur. İsrail’in füze saldırıları Gazze’de 2.200’den fazla Filistinlinin ölümüne neden olur.

2018: 30 Mart’ta on binlerce Filistinli, İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı ablukayı protesto etmek için İsrail sınırı yakınlarında toplanır. Gösteriler birkaç ay boyunca devam eder. BM İnsan Hakları Konseyi tarafından görevlendirilen Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu’na göre, Mart sonu ile Aralık 2018 sonu arasında bu protestolar sırasında en az 189 Filistinli öldürülür ve 6.000’den fazla kişi yaralanır.

2021: Filistinli cemaat, haftalardır tırmanan gerginliğin ardından Mayıs ayında Kudüs’teki Mescid-i Aksa yerleşkesinde İsrail polisiyle çatışır. Hamas, İsrail güçlerinin yerleşkeden çekilmesini talep ettikten sonra İsrail’e roket yağdırır. İsrail’in Gazze’ye hava saldırılarıyla karşılık vermesi, 200’den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan 11 günlük bir çatışmayı tetikler.

2022: İsrail 5 Ağustos’ta Gazze’ye hava saldırısı düzenleyerek İslami Cihad grubunun üst düzey bir militanını öldürür ve Filistin bölgesinden misilleme roket ateşi açılmasına neden olur. Bunu takip eden üç günlük çatışmalarda en az 40 Filistinli hayatını kaybeder.

2023: İsrail güçleri 26 Ocak’ta işgal altındaki Batı Şeria’nın sorunlu bir kasabasına düzenledikleri baskında dokuz Filistinli İslami Cihad mensubu silahlı kişiyi ve sivilleri öldürür. Filistinli militanların iki roket atarak karşılık vermesi İsrail’in misillemesini tetikler. Olayda başka can kaybının olmadığı bildirilir.

7 Ekim’de Hamas, İsrail’e eşi benzeri görülmemiş, çok yönlü bir sürpriz saldırı düzenledi ve Hamas savaşçıları hava, kara ve deniz yoluyla birçok noktadan Makinalı Tüfek, elle taşınır basit roketlerle Gazze sınırına sızdılar. Buna karşılık olarak İsrail güçleri Gazze’ye hava saldırıları düzenleyerek ve sınıra çok ağır ve modern silahlarla donanımlı askeri takviye yaparak karşılık verdi. ” Akabinde İsrail in Gazze de Filistinli sivil katliamları ve cinayetleri başladı. Artık Gazze havadan, karadan, denizden kuşatılmış sürekli İsrail uçaklarının ağır bombardımanı sonucu çocuklar, kadınlar, yaşlılar kısaca siviller İsraillilerce öldürülmektedir, Bunlardan en acıklısı İsrail uçaklarının fosforlu bombalarla Gazze de bir Hastaneyi havaya uçurması sonucu çok sayıda yaklaşık 500 çocuk, kadın, yaşlı insanları katletmiş olmasıdır. ayrıca İsrail Gazze'de yaşam için gerekli temel ihtiyaçlardan gıdalar, su, enerji, tıbbi malzemeler gibi insani yaşam ihtiyaçlarının Gazze'ye girişini engellemektedir. Buradaki insanları adeta kerbela vakası gibi açlık ve susuzlukla öldürmek istemektedir.  Aç ve Susuz ölmeden bitap düşen sivillerden geride kalanları da yapacağı kara harekatı ile yok etmek için İsrail fırsat kollamaktadır. ABD'nin ve diğer Batılı ülkelerin aleni desteklediği her türlü insan öldürmede teknolojide en modern ölüm kusan savaş teknolojisini, silahlarını ve malzemelerini İsrail'e vermekte birbirleriyle yarış halindedirler. Bu işleri durdurmak için kurulan başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) olmak üzere birçok sözüm ona insan hakları havarisi geçinen Batılı ülkeler başta olmak üzere katliamları film izler gibi izlemektedir. Tek bunlara tepki koyan ve Bölge ülkeleri ile garantör olarak masaya oturalım diyen, iki eşit haklarda iki ayrı devlet Filistin Devleti-İsrail Devleti kurulsun isteyen, Gazze'ye insani yardımlar sağlayan, daha fazla kan dökülmemesi için canla başla uğraşan bir TÜRKİYE vardır.  (BİTTİ)