Bugün sizi çok eskilere götüreceğim. Okurken ‘Ahh’ diyeceğiniz güzel anıların yaşandığı yıllara. İnsan olarak geçmişi çabuk unutuyoruz. Oysa geçmişte yaşananların hepsi kötü değildir. Güzel yaşanmışlıkları da hatırlamak gerek. Nostalji iyidir.

Her alanda ve sektörde olduğu gibi, sporda da efsaneleşmişler vardır. Benim de çocukluk dönemime denk gelen. lige renk katan ve başarılarıyla adlarından bahsettiren kulüpler. Tabi o yıllardaki ligler tertemizdi. Şike, şaibeden uzak, alın terleriyle elde edilen başarılar vardı.

Evet. 1959 yılında Milli Lig adıyla başlayan Süper Lig'de birçok takım yer aldı. Bazı kulüpler istedikleri istikrarı yakalayamayıp amatör kümeye kadar gerilerken, bazı kulüpler de kapandı.

Şimdi bir dönemin efsaneleri olan ancak şuan bir çoğu kapanan kulüpleri hatırlatacağım siz değerli okuyucularıma.

PTT Spor kulübü 12 sezon boyunca Süper Lig'de mücadele etti. PTT’nin bölünmesi sonucu, 1998'de ismini Türk Telekomspor, renklerini ise turkuaz-lacivert-beyaz olarak değişti. Son olarak 2010/2011 sezonunda 2. Lig Kırmızı Grupta mücadele eden Türk Telekom futbol takımı sessiz sedasız kapatıldı.

FotoSekerspor ArşivFotoğraf: Şekerspor Arşiv 

1947 yılında Türkiye Şeker Fabrikaları tarafından kurulan Şekerspor, 10 sezon Süper Lig'de mücadele etti. Çok kez ismi değiştirilen Şekerspor son olarak Turanspor adını aldı ve Amatör Lig'de mücadele ederken bu ligden çekildiler.

3 sezon Süper Lig'de mücadele eden Bakırköyspor, 1992-1993'te ikinci, 2000-2001 sezonunda da üçüncü lige düştü. Bakırköyspor şu an İstanbul Amatör Süper Ligi'nde mücadele ediyor.

Diyarbakirspor Arşiv

Fotoğraf: Diyarbakırspor Arşiv 

11 sezon Türkiye Süper Ligi'nde mücadele eden Diyarbakırspor son olarak 2009/10 tarihinde Süper Lig'de yer aldı. Üst üste 4 lig birden düşmeye devam ederek Bölgesel Amatör Lige gerileyen Diyarbakırspor'un yönetim, teknik heyet ve futbolcuları dağıldığı için kulübün kapanması kararı alındı. Diyarbakırspor, 2013-2014 sezonunda Bölgesel Amatör Lig'de sezon öncesi ligden çekildiği için ve bir sonraki sezonda da Diyarbakır Süper Amatör Lige katılmadığı için 2015-2016 sezonunda doğrudan Diyarbakır 1. Amatör Ligi'ne dahil oldu. 22 maçta 3 galibiyet, 2 beraberlik ve 17 yenilgi aldı ve lig sonuncusu olarak Diyarbakır 2. Amatör Ligi'ne düştü. Diyarbakırspor şu anda ise Diyarbakır 2. Amatör Ligi'nde mücadele ediyor.

Malatyaspor Arşiv

Fotoğraf: Malatyaspor Arşiv 

11 sezon Süper Lig'de oynayan Malatyaspor, Süper Lig'de bir kez 3. bir kez de 5. olmuştur. UEFA kupasında da 1 kez ülkemizi temsil eden Malatyaspor 2005-2006 sezonunda küme düşmüştür. Profesyonel liglerde tutunamayan Malatyaspor amatör lige kadar düştü. Malatyaspor şu an Malatya 1. Amatör Ligi'nde mücadele etmektedir.

Zeytinburnu Arşiv

Fotoğraf: Zeytinburnuspor Arşiv 

Süper Ligde 5 sezon mücadele eden Zeytinburnuspor, profesyonel liglerde tutunamadı ve amatöre kadar düştü. Zeytinburnuspor şu an İstanbul 1. Amatör Lig'inde mücadele etmektedir.

Yimpas Yozgatspor Arşiv

Fotoğraf: Yimpaş Yozgatspor Arşiv 

2000-2002 yılları arası 2 sezon Süper Lig'de mücadele eden Yimpaş Yozgatspor küme düştükten sonra uzun süre 2. Lig'de mücadele etti. 2009-2014 arası da 3.lig'de mücadele eden Yimpaş Yozgatspor şu an Bölgesel Amatör Ligde mücadele etmektedir.

Akcaabat Sebat Arşiv

Fotoğraf: Akçaabat Sebatspor Arşiv 

1923 yılında kurulan Akçaabat Sebatspor uzun yıllar 2. Lig'de mücadele etti. 2003-2005 yılları arası 2 sezon Süper Lig'de mücadele eden Sebatspor, 2011-12 sezonunda ise 3.ligi sonuncu bitirerek Bölgesel Amatör Ligine düştü.

Orduspor Arşiv

Fotoğraf: Orduspor Arşiv 

11 sezon Türkiye Süper Ligi'nde yer alan Orduspor 1978-79 sezonunda ligi 4. sırada bitirerek UEFA Kupası'na katıldı. Birinci turda o dönemin Avrupa'da en çok ses getiren takımlarından Banik Ostrava ile eşleşen Orduspor, ilk maçı Ordu'da 2-0 kazanma başarısı göstermişti. 2011-2013 arası Süper Lig'de yer alan Orduspor 4 yılda i amatör lige kadar düştü. Orduspor şu an ise Bölgesel Amatör Lig'de mücadele ediyor.

1947 yılında Türkiye Şeker Fabrikaları tarafından kurulan Şekerspor, 10 sezon Süper Lig'de mücadele etti. Çok kez ismi değiştirilen Şekerspor son olarak Turanspor adını aldı ve Amatör Lig'de mücadele etmekteydi ancak amatör ligden de çekildiler.

Ankaragucuuuuu

Fotoğraf: Ankaragücü 

Ve son olarak Başkent Ankara’nın takımı Ankaragücü..

12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleşen askeri darbenin spora etkilerinden birisi Ankaragücü'nü doğrudan ilgilendirdi. 21 Mayıs 1981 yılında Genelkurmay Başkanlığı’nda şampiyon güreşçileri kabul eden dönemin Genelkurmay Başkanı darbeci Kenan Evren, burada bir konuşma yapıyor. Ve diyor ki; ’1.Ligi 20 takım yapın ve Ankaragücü’nü lige alın’. Darbeci Kenan Evren’in bu mesajı üzerine TTF hemen harekete geçiyor ve  2 Haziran 1981'de yaptığı toplantıda Ankaragücü'nün 1. Lig'e alınmasını kararlaştırıyor.

Lige çıkması böyle olan Ankaragücü uzun yıllar eski adı 1. Lig olan Süper Ligde mücadele etti. Son yıllarda gösterdiği başarısız ve istikrarsızlık ligin kötü mevkilerinde yer almasına neden olmuştu. Ve Süper Ligin son haftasında Trabzonspor karşısında iki defa öne geçmesine rağmen 4-2’lik skorla rakibine mağlup olarak lige veda etti.

Gelelim bugüne. Maalesef 3 büyük takımın dışında diğer takımlara adeta yaşam hakkının verilmediği bir lig ve yönetim şekli yaşıyor ve görüyoruz. Ligde TFF de temizlenmeli. Tıpkı şuan bataklıkta olan ancak o yıllarda efsaneleşmiş kulüplerin varlık gösterdiği temiz lig olsun istiyoruz. Şike, şaibe iddialarından uzak alın teriyle başarıların geleceği bir lig istiyoruz.