Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının Türkiye’de kullanılabilmesi için ödenen IMEI kayıt harcında yeni yılda yeni bir rekor artış bekleniyor.
Yıl sonu enflasyon göstergeleri doğrultusunda Yeniden Değerleme Oranı’nın yaklaşık yüzde 28 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu oranın uygulanması halinde halen 54 bin 258 lira olan IMEI kayıt harcı, 1 Ocak 2027 itibarıyla yaklaşık 69 bin 450 liraya yükselecek.
Böylece yurt dışından telefon getirerek Türkiye’de kullanmak isteyenlerin yalnızca IMEI kaydı için ödeyeceği tutar 70 bin liraya yaklaşacak.
Harç telefon fiyatını aşacak
Yeni harç tutarı güncel kur üzerinden yaklaşık 1.417 dolara karşılık geliyor. Bu seviyede bir IMEI kayıt bedeli, özellikle yurt dışında 1.000-1.200 dolar bandında satılan üst segment akıllı telefonların fiyatını aşabilecek.
Böylece yurt dışından daha uygun fiyata telefon satın alıp Türkiye’de kullanma seçeneğinin mali avantajı da büyük ölçüde ortadan kalkacak.
12 yılda 528 kat arttı
IMEI kayıt harcındaki artış son yıllarda hızlandı. 2015’te 131,50 lira olan harç, 2019’da 1.500 liraya, 2023 yılı ortasında 20 bin liraya, 2024 başında ise 31 bin 692 liraya yükseldi.
Son düzenlemelerle 54 bin 258 liraya ulaşan harcın 2027’de 69 bin 450 liraya çıkması halinde, 2015-2027 dönemindeki artış yaklaşık 528 kat olacak.
Yurt dışından telefon getirmenin avantajı azalıyor
Yaklaşık 70 bin liraya ulaşması beklenen kayıt harcı, yurt dışından telefon getirme maliyetini de önemli ölçüde artıracak. Cihazın fiyatına uçak bileti, konaklama ve diğer seyahat giderlerinin yanı sıra yüksek IMEI kayıt bedelinin eklenmesi, özellikle üst segment telefonlarda fiyat avantajını ortadan kaldırabilecek.
Mevcut uygulamadaki kullanım kısıtlamaları da dikkate alındığında, yurt dışından telefon getirmenin tüketici açısından maliyetinin daha da yükselmesi bekleniyor.
Mevzuat uyarınca Cumhurbaşkanı’nın Yeniden Değerleme Oranı’nı yüzde 50’ye kadar artırma veya azaltma yetkisi bulunuyor. Ancak mevcut ekonomik politikalar çerçevesinde IMEI kayıt harcında indirim yapılmasının beklenmediği belirtiliyor.




