Sosyal ağların popüler bir kültür haline gelmesi beraberinde dijital suçları arttırdı. Bu ara çevremde, sosyal medya aracılığıyla veya aranarak dolandırılmaya çalışan birçok insana rast geliyorum. Aslına bakılırsa, hepsi bu konuda gayet bilinçli ama dedikleri tek şey o an için bir akıl tutulmasının yaşandığı. Zira, adeta bu işi meslek haline getirmiş olan dolandırıcılar bir hayli inandırıcı… Başa gelmeden akıl vermek kolay olsa da, en basitinden yapılacak birkaç şey var. Örneğin, ben kişisel bilgilerimi mümkün olduğunca sosyal medyadan paylaşmamaya özen gösteriyorum. TC kimlik numaranız, medeni haliniz, eğitim durumunuz vs. Bunun haricinde, sosyal medya hesaplarınızda iki kademeli güvenlik uygulamasını kullanmanızı da güvenlik açısından önemli bulmaktayım.  Yine aynı şekilde kredi kartı bilgileri de son derece mühim…Emin olmadığınız, güvenilir olmayan sitelerden bilhassa alışveriş yapmamaya çalışın. Kamu kurumlarının veya şirketlerin ismi kullanılarak açılan sahte hesaplardan paylaşılan linkler ile kredi kartı bilgilerinin çalındığı dolandırıcılık yöntemi de ne yazık ki oldukça sık kullanılıyor.

 Geçenlerde bir tanıdığım cep telefonuyla aranarak, toplamda 5- 10 dakika gibi kısa bir sürede yüklü miktarda parasını dolandırıcıların eline kaptırdı. Haberlerde de sıkça şahit oluyoruz, profesörler, bilim adamları birçok kişi farkında bile olmadan kendini bu tuzağın içerisinde bulabiliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü, her defasında konuya ilişkin uyarılarda bulunuyor.  Hatta kendi sitesinde “Dolandırıcı şahıslar, sosyal medyalarda açtıkları sahte hesaplarla kendisini askerlik arkadaşınız, eşinizin-çocuğunuzun yakın bir arkadaşı veya uzaktan bir akrabanız gibi tanıtarak başının belada olduğunu, acilen paraya ihtiyacı olduğunu bildiren mesajlarla, belirli bir adrese para yollamanızı isteyerek sizleri mağdur edebilir. Piyasa fiyatının çok çok altında bir fiyatla satışa sunulan özellikle akıllı telefon ve bazı elektronik eşyalarla ilgili bu reklamlar tamamen dolandırıcılık amacıyla yayınlanan reklamlardır. Bu tip sitelerden kesinlikle alışveriş yapmayın. Alacağınız ürünün piyasa değeriyle karşılaştırmasını kesinlikle yapın. Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun” diyerek siber dolandırıcılıkla mücadelede halkı bilinçlendiriyor.

İlla başa gelmesine gerek yok, en azından bu takım uyarılara kulak asarak bilinç düzeyimizi artırabiliriz. Allah fırsatçılara, fırsat vermesin demişler. Kolay ve haksız yoldan para kazanmaya çalışan, özellikle yaşlı insanları kendine hedef seçen duygu istismarcısı dolandırıcılara karşı en ağır yaptırımların gelmesi dileğiyle…
 

Yeni Journal’da yayımlanan köşe yazıları, yazarların kendi görüşlerini yansıtmaktadır. Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlara aittir.