2 yıldır Dünyayı etkisi altına alan korona virüs, sık sık varyanta uğrayarak, yaşamımızı zora sokmaya devam ediyor. Son olarak ‘Omicron’ varyantı ile mücadele verilmeye çalışılıyor. Hatta yapılan son açıklamalara göre, Türkiye’de vaka sayıları 4 katına çıkmış ve yayılma hızı daha da yüksek.

‘Covid’in ortaya çıkışından bu yana, Dünyada 326 milyon vaka, 5,5 milyondan fazla ölüm gerçekleşti. Türkiye’de ise, toplam vaka sayısı 10,4 milyon, ölen kişi toplamı ise 84 bin 622’dir. Bu sayılar sabit kalmayıp, her geçen gün artmakta.

Dünya tarihinde binlerce yıldır görülen salgın hastalıklar mevcut. Daha önce de görülen ve dünyayı etkileyen salgın hastalıklar, neredeyse nüfusun yarısını yok etmişti. Bu salgınlarla mücadele etmek, günümüz şartları kadar kolay olmamıştı.

Dünyada bilinen ilk salgın hastalık, M.Ö. 430’da Peloponez Savaşı’nda görülen veba salgınıdır. Salgın, ilk olarak Etiyopya’da görülür ve oradan diğer coğrafyalara yayılır. Etkisini en fazla Atina şehrinde gösterdiği için, ‘Atina Vebası’ olarak da anılır. Atina nüfusunun dörtte birinin yok olmasına sebep olan vebanın semptomlarını, tarihçi Tukidides eserinde şöyle tarif eder: “Gözleri kızarıp yanıyordu; boğaz ve dillerinde kanama vardı ve nefesleri gayrı tabii, nahoş bir hal almıştı. Öğürme nöbetleri şiddetli kasılmalar yaratıyordu… Etrafta gömülmemiş bir sürü ceset olmasına rağmen, normalde insan eti yiyen kuşlar ve hayvanlar, ya onlara yaklaşmıyor, ya da etin tadına bakacak olurlarsa kendileri de ölüyorlardı.”

Tarihin en ölümcül salgınlarından bir diğeri ise, 6. yüzyılda görülen ‘Hıyarcıklı’ vebadır. Roma İmparatoru Justinianus’un saltanat döneminde görüldüğünden ötürü, bu vebaya ‘Justinianus Vebası’da denilir. 30 milyon ile 50 milyon arasında insanın hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Bu sayı, o dönem bilinen dünya nüfusunun yarısına eşitti.

Dünyayı etkisi altına alan ve Orta Çağ’da ‘Kara Ölüm’ olarak bilinen veba.

1346-1353 yılları arasında meydana gelen Kara Veba salgınının, 75 ile 200 milyon arasında insanı öldürdüğü tahmin edilmekte. Özellikle Avrupa nüfusunun bu yıllarda yüzde 30 ile yüzde 60 oranda azaldığı belirtilmekte. Salgın, Avrupa için dönüm noktası olmuş, dinde reformun başlamasına katkı sağlamıştır.

Amerika yerlilerinin yüzde 90’ının yok olmasına sebep olan ‘Suçiçeği’.

Coğrafi keşifler ile birlikte, Avrupa kıtasından taşınan Suçiçeği, yaklaşık 20 milyon Amerikalının yok olmasına neden olmuştur.

Kolera ilk kez Hindistan’da görülmeye başlamış ve diğer coğrafyaları da etkisi altına almıştır. Osmanlı Devleti’nde 1912-1913 Balkan Savaşları esnasında, büyük kayıplar vermesine sebep olmuştur.

1. Dünya Harbi’nin son aylarında, tüm dünyayı saran İspanyol Gribine, Mustafa Kemal de yakalanmıştır. Neyse ki Mustafa Kemal, bu salgını atlatabilmiştir.

Tarih boyunca salgınlar hep görülmüştür ve çok sayıda can kaybına mal olmuştur. Şu an dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü ve varyantları da son bulacaktır. Bizlerin gayesi, en az zayiat ile bu salgından kurtulup, gündelik yaşamımıza rahat bir şekilde devam etmektir.

Bunun için, maske takmayı ihmal etmeyip, sosyal mesafeyi koruyup, hijyene önem verip ve kalabalık alanlardan kaçınarak, hem kendi sağlığımızı, hem de toplumun sağlığını korumamız gerekiyor.

Yeni Journal’da yayımlanan köşe yazıları, yazarların kendi görüşlerini yansıtmaktadır. Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlara aittir.