Covid-19’dan kurtuldunuz ve karantinadan çıktınız, yıpranmış vücudunuzu bir an önce iyileştirmek ve güçlendirmek için sağlıklı beslenme oldukça önemli. Vücudumuza aldığımız yiyecekler, vücudumuzun çalışma şeklini doğrudan etkiler. Bu, bir hastalık sırasında olduğu kadar, öncesinde veya sonrasında da geçerlidir.

Bedeninizin iyileşmesine yardımcı olmak için enerji, protein, vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır.

Bir programla başlayın, bir beslenme rutini oluşturmak ihtiyacınız olan kalorileri ve besin ögelerini almanızı sağlamanıza yardımcı olacaktır. Başlangıçta tat alma duyunuz değişebilir ve yiyecekler çekici gelmeyebilir, fakat iyileşmeniz için zorunludur. Yemek kokusu rahatsız ediciyse, soğuk gıdaları (yoğurt, makarna salataları, sandviçler, meyve) tercih edebilirsiniz.

Nefes darlığı çekiyorsanız, az ve sık yemeye çalışın. İçeceklerinizi öğünlerinizle birlikte yemek yerine öğün aralarında tüketebilirsiniz.

PROTEİN ŞART

Proteinden zengin gıdaları tüketmek, kasları yeniden inşa etmenize, bağışıklık sisteminizi korumanıza ve enerji seviyenizi artırmanıza yardımcı olur.

Kas onarımını en iyi şekilde sağlamak için, proteini gün boyunca belirli aralıklarla tüketmek gereklidir, bu nedenle her öğününüzde protein kaynaklı gıdalara yer verin.

KALORİ ALIMINA DİKKAT EDİN

Vücudunuzdaki stresi azaltmak ve tükettiğiniz yiyeceklerle iyileşmek için yeterli kaloriyi almalısınız. Az yemekle birlikte, vücudunuzu strese sokabilirsiniz. Gün içinde az veya geceleri çok yemek yerine gün boyunca eşit aralıklarla beslenmeye çalışın.

C VİTAMİNİ

C vitamini birçok meyve ve sebzede bulunur. Vücudunuzun ihtiyacı olan bağışıklığı tekrar kazanmak ve akciğer sağlığınız için her öğünde C vitamini içeren bir besin tüketmek oldukça önemlidir. Örneğin, kahvaltıda bir portakal, öğle veya akşam yemeğinde bir salatada veya sandviçinizde yeşil biberle C vitamini alımınızı destekleyebilirsiniz.

BAHARATLAR

Zencefil, zerdeçal, kimyon, kişniş, nane, tarçın gibi baharatlar güçlü anti-inflamatuar ve anti-viral bileşenler içerir. Yemeklerinizi baharatlarla zenginleştirmeyi deneyin.

OMEGA-3

Omega-3 yağ asitleri, bağışıklığı destekleyen T hücrelerinin aktivitesini artırmaya ve enfeksiyonu azaltmaya yardımcı olur. Haftada iki kez yağlı balık ve haftada birkaç kez bir avuç fındık tüketerek omega-3 kaynaklarından faydalanabilirsiniz.

D VİTAMİNİ

D vitamini, kemik sağlığından kas fonksiyonuna hatta bağışıklığa kadar birçok farklı sistemde görev alır. Doktorunuzdan D vitamini seviyenizi kontrol etmesini isteyin. Takviyeye ihtiyacınız varsa, doktor kontrolü altında kullanın.

Meyve ve Sebzeler - Günde 2 porsiyon meyve, 3 porsiyon sebze tüketmeyi hedefleyin.

Karbonhidratlar - Ana öğünlerin dörtte birini karbonhidrat içeren besinlerden tercih edin. Mümkünse tam tahıllı çeşitleri seçin. Bağırsaklarınızı düzenli tutmaya yardımcı olan enerji ve lifi bu şekilde sağlayabilirsiniz.

Yağ Kaynakları - Kuruyemişler, zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi bitkisel kaynaklı yağ tüketimine ağırlık verin. Doymamış bitkisel yağlar size enerji sağlar ve bazı vitaminlerin emilimine yardımcı olur.

Sağlıklı günler dilerim.

Yeni Journal’da yayımlanan köşe yazıları, yazarların kendi görüşlerini yansıtmaktadır. Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlara aittir.