Yorgunluğa neden olabilecek birçok faktör vardır. Çok fazla alkol ve kafein tüketimi, uzun saatler çalışmak, sağlıksız beslenmek, yeterli egzersiz yapamamak, dinlenmeye zaman ayıramamak gibi davranışların hem zihnimize hem de vücudumuza olumsuz etkisi oldukça fazla. Beslenme ve günlük rutinlerde birkaç değişiklik yaparak, yorgunluk ve stres problemini çözmek aslında mümkün.

Stres ve yorgunluk beslenmeyi etkilediği gibi beslenme de stresi ve yorgunluğu etkiliyor. Hem ne yediğiniz, hem de ne zaman yediğiniz günlük enerji dengenizi oluşturur. Özellikle büyük bir öğle ve akşam yemeğinden sonra genellikle vücut kendini oldukça halsiz hisseder. Çünkü bedeniniz var olan enerjisini o yemeği sindirmek için kullanır. Bunu önlemenin en kolay yolu gün küçük ve dengeli porsiyonlar tüketmektir.

1- Kompleks Karbonhidrat Tüketimi

Basit karbonhidratlar, kan şekerinizi hızlı bir şekilde yükseltme ve daha sonra hızlı bir şekilde düşürme eğilimindedir. Hazır meyve suları, işlenmiş gıdalar, basit şeker, beyaz ekmek beyaz unlu rafine besinler basit karbonhidratlardır. Bunun yerine kaliteli kompleks karbonhidrat sınıfındaki yulaf, rafine edilmemiş tam tahıllar, baklagilleri diyetinize dahil ederseniz, bu karbonhidratlar gün boyunca size sabit ve daha dengeli bir enerji kaynağı sağlar.

2- Taze Meyve ve Sebze Tüketmeyi İhmal Etmeyin

Mevsiminde meyve ve sebze yemek, taze besinler tüketmek besin ögelerinden faydalanmanız anlamına gelir. Günde en az 2 porsiyon meyve, 3 porsiyon sebze tüketmek dengeli beslenmenin temel taşlarından biri.

3- Vücudunuzu Susuz Bırakmayın

Vücudun biyokimyasal döngüsünü sürdürebilmesi için su içmek şarttır. Su, kalori anlamında enerji sağlamaz fakat vücuttaki enerji biyokimyasını düzenleyen faaliyetlerin sorunsuz devam etmesine yardımcı olur.

3- Kaliteli Proteinler Tercih Edin

Balık düşük yağlı ve yüksek proteinli iyi bir besin kaynağıdır. Omega – 3 esansiyel yağ asitleri sağlar. Haftada en az 1 kez mevsim balığı tüketmeye özen gösterin.

4- Kafeini Sınırlandırın

Kahve ve enerji içeceklerinin içeriğindeki kafein vücuda bir uyarıcı gibi davranarak, yorgunluğun etkilerine karşı savaşır. Fakat aşırı kafein tüketimi sinirlilik, stres, baş ağrısı gibi etkilere neden olabilir. Bu nedenle yetişkinler kafein alımını günde 300 mg ile sınırlandırmalıdır.

5- Öğün Atlamaktan Kaçının

Enerji seviyenizin düştüğünü hissettiğiniz an, badem, muz gibi size enerji sağlayacak ara öğünler yapabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Diyetisyen Semanur Evci

Yeni Journal’da yayımlanan köşe yazıları, yazarların kendi görüşlerini yansıtmaktadır. Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlara aittir.