Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920 günü kurulması münasebetiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yeryüzü üzerindeki tüm çocuklara armağan edilmesidir. Her yıl, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış tarihi olan 23 Nisan’da kutlanan milli bir bayramdır. (Türkiye’nin ilk ulusal bayramıdır.)

Osmanlı Devleti’nin kanunen var olduğu dönemde, Ankara’da bağımsız bir meclis açılması kararı alınmıştır. (16 Mart 1920 yılında İstanbul’un resmen işgal edilmesiyle padişah sadece görünürde vardı, üzerine düşen hiçbir sorumluluğu yerine getirememekteydi. İstanbul’dan bağımsız, milletin iradesinin hakim kılınması şarttı.) Bunun üzerine 23 Nisan 1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi 115 delegenin katılımıyla kapılarını açmıştır. Meclisin girişinde yer alan ‘Hakimiyet bila kaydü şart milletindir’ ibaresi ile de egemenliğin sadece halkta olduğu belirtilmiştir. 1 Kasım 1922 yılında Saltanatın kaldırılması ile de tüm yetkinin halkta olduğu kesinleşmiştir. Hatta saltanatın kaldırılmasına tepki gösteren Hüseyin Rauf (Orbay) Bey daha sonra bugünün ‘Hakimiyet-i Milliye Bayramı’ olarak kutlanmasını teklif etmiştir.

1935 yılına kadar 1 Kasım Hakimiyet-i Milliye Bayramı, 23 Nisan da Milli Bayram olarak kutlanmaya devam etmiştir. 1935 yılında yapılan kanun değişikliği ile iki bayramın 23 Nisan’da ‘Milli Hakimiyet Bayramı’ olarak kutlanılmasına karar verilmiştir. Yapılan bu değişiklik ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır.

23 Nisan 1927 yılında Mustafa Kemal’in (Atatürk) himayesinde, Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin (Çocuk Esirgeme Kurumu) duyurmasıyla 23 Nisan’ın ‘Çocuk Bayramı’ olarak kutlanılmasına karar verilmiştir. Her yıl 23 Nisan kutlamalar ve gösteriler ile tüm coşkusuyla kutlanmaya devam etmiştir. Çocuk Bayramı’nın kanunen kabulü ise Kenan Evren döneminde 1981 yılında gerçekleşmiştir. 23 Nisan, ‘Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ olarak kanunda yer almıştır.

Mustafa Kemal’in çocuklara olan sevgisinin göstergesidir bugünün armağan edilişi. Çocuklara verilen değer ve inancın simgesidir 23 Nisan.

“Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.” “Türk milletinin geleceği, bugünkü çocuklarının doğru görüşü ve yorulmak bilmeyen çalışma azmi ile büyük ve parlak olacaktır.” Mustafa Kemal’in sözlerinden de anlaşılacağı üzere çocuklar bizlerin geleceğidir. Bundan ötürü çocuklara rehber olup onların hedeflerine ulaşması için gereken imkanları sunmalıyız. ‘Çocuktur’ deyip onlara fırsat vermemezlik etmeyip aksine onlarla yetişkin bir bireymiş gibi konuşup özerk olmalarını sağlamalıyız.

23 Nisan günü; devlet erkanının Anıtkabir ziyareti, yöneticilerin çocuklara koltuk teslimi, okullarda sergilenen gösteriler, diğer ülkelerden çocukların katılımıyla coşkuyla kutlanmaya devam etmektedir.

Yeni Journal’da yayımlanan köşe yazıları, yazarların kendi görüşlerini yansıtmaktadır. Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlara aittir.