Glutensiz beslenme, son yılların büyük bir diyet ve gıda pazarlama trendi haline geldi. Artık büyük gıda markaları, kitleler için glutensiz alternatifler yaratıyor. Glutenle ilgili bir hastalık teşhisi konmamış kişiler arasında glutensiz diyet yapanlar gittikçe artıyor.

Gluten buğday, çavdar, arpa ve hibrit tahıllarda bulunan proteinlerin genel adıdır. İki ana protein olan gluteninler ve gliadinler, glutenin olumsuz etkilerinden sorumludur.

Buğday, arpa, çavdarla yapılmış herhangi bir yiyecek, ekmekler, birçok tatlı, işlenmiş etler, makarna, soslar, makarna, çorbalar, işlenmiş rafine gıdalar gluten içerir. Meyve sebzeler, yumurta, et, balık, kümes hayvanları, yağlı tohumlar, pirinç, karabuğday, mısır, kinoa, pirinç, soya, birçok süt ürünü ise gluten içermez.

Glutensiz bir diyete başladığınızda, kilo vermenizi ve daha enerjik hissetmenizi sağlayacağını düşünebilirsiniz. Bunların hiçbiri glutensiz bir diyete geçmek için geçerli bir neden değildir. Günümüzde doktorlar tarafından önerilen şekilde gluteni kesmenin sadece iki nedeni vardır, çölyak hastalığını tedavi etmek veya kanıtlanmış bir gluten alerjisi varsa belirtilerden kaçınmaktır.

Çölyak hastalığı, çölyak dışı glüten duyarlılığı, buğday alerjisi olan biri için glutensiz bir diyet şarttır. Ancak aksi takdirde glutensiz beslenmek sağlığınıza zarar verebilir.

Glutensiz Beslenmenin Olumsuz Etkileri

Çoğu insan için glutensiz diyet herhangi bir sağlık yararı sağlamaz. Üstelik gereksiz yere glutensiz bir diyet uygulamak, beslenmeye çok dikkat etmediğiniz sürece sağlık için tehlike oluşturabilir.

Tıbbi bir ihtiyaç duymadan gereksiz yere glutensiz bir diyete geçtiğinde insanların aldığı bazı riskler şunlardır:

Tam tahıllı buğday, arpa ve çavdar, tahılın kepek, tohum ve endospermini içerir ve dolayısıyla gluten içerir. Lif, demir, B vitaminleri ve kalsiyum dahil olmak üzere besin değerleri yüksektir. Glutensiz diyet yapanlar bireyler tam buğday ürünlerinin faydalarından vazgeçmeyi seçerler. Diğer gıdalar bu lifleri sağlayabilir, ancak genellikle sadece birkaçı lif açısından tam buğday kadar zengindir. Diyetinizdeki bu liflerin eksikliğini telafi etmek çok daha fazla çaba gerektirecektir.‍

Lif eksikliğinin etkilerine benzer şekilde, glutensiz beslenmek de vitamin ve besin eksikliklerine neden olabilir. Folik asit, niasin, tiamin, riboflavin gibi kaynaklardan kendinizi mahrum etmeyin.

‍Kilo verme ve daha sağlıklı olma beklentisiyle gönüllü olarak glutensiz diyete geçmeyin. Bir şeyin glutensiz olması, bunun kilo vermenin bir yolu olduğu anlamına gelmez. Aslında, kurabiyeler veya kekler gibi birçok glutensiz pişmiş ürün, gluten içeren muadillerine göre kalori ve şeker bakımından daha yüksektir.

Makarna ve ekmeği ve gluten içeren yüksek karbonhidratları diyetinizden çıkarmanız kilo vermenize yardımcı olabilir, ancak bu sonuçlara ulaşmanın çok daha etkili yolları vardır. Kilo vermek istiyorsanız, sağlıklı yaşam tarzı seçimlerine, aktif kalmaya ve bir diyetisyen veya tıp uzmanıyla çalışmaya odaklanın.

Glutensiz bir diyet uygulamak, bazıları için bir zorunluluk, bazıları için bir seçimdir. Gluten ve genel sağlık arasındaki araştırmalar devam etmektedir.

Sağlıklı günler dilerim.

Yeni Journal’da yayımlanan köşe yazıları, yazarların kendi görüşlerini yansıtmaktadır. Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlara aittir.