Türkiye’nin yerli akıllı telefon projesinde hazırlıklar sürerken, cihazların geliştirilmesi, üretimi ve pazara sunulmasına ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı.

ASELSAN ve Türk Telekom’un Mayıs 2026’da duyurduğu stratejik iş birliği kapsamında yürütülen projede, akıllı telefonun yanı sıra kullanıcı cihazları ve haberleşme ekipmanlarının donanım ve yazılımlarının da Türkiye’de geliştirilmesi amaçlanıyor.

Yaklaşık üç yıllık hazırlık sürecinin ardından şekillenen projede ASELSAN ve Türk Telekom’un yanı sıra Türk Dünyası İş Konseyi bünyesindeki TTT İnovasyon da yer alıyor.

Türk Dünyası İş Konseyi Başkanı Aydın Erkoç, projenin takviminin büyük ölçüde netleştiğini belirterek, yeni nesil akıllı cihazın 2027’nin ilk çeyreğinde tanıtılacağını açıkladı.

Erdoğan tanıtacak

Erkoç, proje öncesinde yaklaşık üç yıllık bir hazırlık sürecinden geçildiğini, bu dönemde kamu kurumlarıyla çeşitli görüşmeler yapıldığını söyledi. ASELSAN’ın projeye dahil olmasıyla birlikte çalışmanın kapsamının genişlediğini belirten Erkoç, bunun yalnızca yeni bir telefon geliştirme projesi olmadığını vurguladı.

Erkoç, tanıtım takvimine ilişkin şunları söyledi:

“Yeni nesil akıllı cihazımız 2027’nin ilk çeyreğinde tanıtılacak. Cihazın tanıtımının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. Telefonun markasına ilişkin çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda projenin yalnızca teknik altyapısının değil, ticari yapılanmasının da oluşturulmaya başladık.”

Şirket yapılanması oluşturuluyor

Projenin telefon geliştirme aşamasının ötesine geçerek ayrı bir ticari yapıya dönüştürülmesi planlanıyor. Erkoç, proje için şirket yapılanmasının oluşturulduğunu ve şirketin yönetimi için CEO arayışının başladığını belirtti.

ABD'den insansı robotlara ulusal güvenlik kararı
ABD'den insansı robotlara ulusal güvenlik kararı
İçeriği Görüntüle

Böylece üretimin yanı sıra markalaşma, satış ve dağıtım süreçlerinin de ayrı bir ticari yapı üzerinden yürütülmesi hedefleniyor.

Fabrika İstanbul’da kurulacak

Yerli telefonların seri üretiminin de Türkiye’de yapılması planlanıyor. Bu kapsamda kurulacak fabrikanın İstanbul’da olması öngörülüyor.

Üretim tesisinin kapasitesi, yıllık üretim miktarı ve yatırım tutarına ilişkin ayrıntılar ise henüz netleşmiş değil.

Projenin bu aşamayla birlikte yalnızca bir Ar-Ge çalışması olmaktan çıkarak doğrudan tüketici elektroniği üretimine dönüşmesi hedefleniyor.

Yazılım Türkiye’de geliştirilecek

Projede yerlilik yalnızca donanımla sınırlı tutulmayacak. Telefonun yazılımının da Türkiye’de geliştirilmesi planlanıyor.

Erkoç, cihazın kendi uygulamalarına sahip olacağını ve günlük kullanımda ihtiyaç duyulan sosyal medya uygulamalarıyla uyumlu çalışacağını belirtti. Yerli yazılım altyapısının mevcut akıllı telefon ekosisteminden tamamen kopuk olmayacağı ifade edildi.

Telefonun Togg’un dijital ekosistemi ve arayüzüyle uyumlu hale getirilmesi, araçlarla bağlantı kurulabilmesi de planlanan özellikler arasında yer alıyor.

Afetlerde uydu üzerinden iletişim

Yerli telefonun öne çıkan özelliklerinden biri de uydu haberleşmesi olacak.

Deprem, sel ve yangın gibi afetlerde baz istasyonlarının zarar görmesi veya mobil haberleşme altyapısının devre dışı kalması halinde uydu bağlantısı üzerinden iletişimin sürdürülmesi hedefleniyor.

Erkoç, cihazın kriz ve afet dönemlerinde iletişimin devamlılığına katkı sağlayacak bir haberleşme cihazı olarak tasarlandığını belirtti.

İlk kullanıcılar kamu kurumları olacak

Telefonların pazara sunulmasında aşamalı bir model uygulanması planlanıyor. İlk aşamada kamu kurumlarının kullanımına sunulması, ardından daha geniş tüketici kitlesine ulaştırılması hedefleniyor.

Projenin temel amaçlarından biri de cihazın erişilebilir bir fiyat seviyesinde tutulması. Bu doğrultuda farklı kullanıcı gruplarına yönelik üç ayrı model geliştirilecek.

3 farklı model geliyor

1. Ana model

Geniş tüketici kitlesine yönelik olacak. Erişilebilir fiyatlı olması hedeflenen cihazda uydu bağlantısı, uzun pil ömrü ile su ve toza dayanıklılık gibi özelliklerin bulunması planlanıyor.

2. Kriptolu kamu modeli

Kamu kurumlarına özel olarak geliştirilecek model, projenin en yüksek güvenlik seviyesine sahip cihazı olacak. Kriptolu haberleşme altyapısına sahip olması planlanan telefonun dağıtımına diğer modellerden önce başlanması öngörülüyor.

3. Üst segment model

Ana modelin daha yüksek donanımlı ve pahalı versiyonu olarak konumlandırılacak. Üst segment kullanıcıları hedefleyecek cihazda da uydu bağlantısı, uzun pil ömrü ve suya-toza dayanıklılık gibi özellikler bulunacak.