12-18 Aralık Tutum, Yatırım ve Yerli Malı Haftası olarak okullarda kutlanan belirli gün ve haftalardandır. Amaç, çocuklarda, gençlerde tutumlu olmayı öğrenmeleri, ülkemizin yerli ürünlerinin kıymetini bilip, zenginleştirmeleridir. Bu hafta sıkça duyduğumuz; ‘ak akçe kara gün içindir’, ‘ayağını yorganına göre uzat’, ‘damlaya damlaya göl olur’, ‘har vurup harman savurma’, ‘işten artmaz dişten artar’, ‘güvenme varlığa düşersin darlığa...’ gibi, nice atasözlerimiz kullanılmakta.

Yerli Malı Haftası, çocukluğumuzun en büyük zenginliklerinden biriydi. O hafta hepimiz, heyecanla acaba ne yapsak, ne götürsek diye düşünürdük. Okullara getirilen çeşit çeşit ürünler olurdu, hatta bazen hiç bilmediğimiz, ya da görmediğimiz ürünleri tanıma fırsatı bulurduk. Kısacası, bereketli bir hafta yaşardık. Günümüzde bu haftanın pek bir önemi kalmamış gibi görünüyor. ‘Z’ kuşağı denilen nesil, bu hazzın pek tadına varamıyor. Gençlik de bir yandan haksız sayılmaz aslında. Yerli diyebileceğimiz servetimiz çok az sayıda. Böyle bir günün kutlanmasının altında yatan sebep neydi ki?

Bu haftanın kutlanmasının altında, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra, dünya genelinde ve ülkemizde görülen kıtlıktı. Savaşın ağır yükü yine halka kesilmişti, halk sefalet içerisinde yaşama mücadelesi vermekteydi. Bu vaziyette olan ülkemizde, yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması için, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi düzenlenmiştir. Kongrenin amacı, bağımsız bir ekonomi, milli bir iktisat oluşturmak maksadıyla neler yapılabileceğiydi.

Bu doğrultuda alınan kararlardan bazıları; Hammaddesi yurt içinde yetişen veya yetiştirilebilen sanayi dalları kurulması gerekmektedir.

Dış rekabete dayanabilmek için, sanayinin toplu ve bütün olarak kurulması gerekir.

Yabancıların kurdukları tekellerden kaçınılmalıdır.

Sanayinin teşviki ve milli bankaların kurulması sağlanmalıdır.

Bu kararlardan da anlaşılacağı üzere, dışa bağlı olmamayı, sahip olduğumuz zenginlikleri kullanmayı ve milli iktisada sahip çıkmayı amaçlamışlardır.

Dönemin Başbakanı İsmet İnönü, 12 Aralık 1929 tarihinde mecliste yaptığı konuşmasında, ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma gibi konuları anlattı. Konuşmanın ardından, 12 Aralık 1946 yılından itibaren ülkemizde Yerli Malı Haftası olarak kutlanmaya başlandı. 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi. Günümüzde de bu gelenek okullarda kutlanan en güzel etkinlikler arasında yerini almaktadır.

Yerli malı Türk'ün malı, her Türk onu kullanmalı.

Bu haftanın anlam ve önemine binaenaleyh, İsmail Hakkı Talas’ın şiiriyle yazıyı sonlandıralım.

Yerli malı haftası,

Seni özledik durduk.

Günün gelecek diye,

Yolunu gözlüyorduk.

Süsleyelim masamızı

Kutlayalım haftamızı.

Yurdumuzda neler yok,

Ne yetişmez ne bitmez?

Eğer görmek istersen

Yurdu biraz dolaş gez.

Süsleyelim masamızı

Kutlayalım haftamızı.

Yeni Journal’da yayımlanan köşe yazıları, yazarların kendi görüşlerini yansıtmaktadır. Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlara aittir.