CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM'de partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
İşte Özgür Özel'in konuşmasından önemli satır başları:
CHP grubundan milletvekillerimiz adına, 81 ilde baba ocağını tüttüren il başkanlarımız adına umudu CHP iktidarında bulmaya gelenlere selam olsun, hepiniz hoş geldiniz. 12. siyasi parti ziyaretimizi tamamladık. Sayın genel başkanlara parti siyaseti yapmaya gitmedik. Karşımızda da milleti düşünen siyasi parti liderlerini bulduk. Bu milletin huzurunu, refahını düşünen tüm genel başkanlara da teşekkür ediyoruz.
2018'den bu yana bitmeyen bir ekonomik kriz yaşıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçilmesiyle birlikte kurumların, kuralların hiçe sayıldığı, Meclis'in sesinin kısıldığı bir sürecin içinde demokratik olarak ve ekonomik olarak bir gerileme yaşadık. Birisinin yanlış ekonomi ve faiz politikasıyla ekonomi zayıfladı. Merkez Bankası'nın başkanları laf dinlemiyor diye değiştirildi. Fatura hep milletimize kesildi.
Bizim tek haneli olması gereken enflasyonumuz yüzde 80'lerden döndü. Yabancı yatırımcı gelmedi, yerleşik olanlar bile paralarını dışarı çıkarmaya çalıştılar. Dünya devleri paralarını, yatırımlarını Balkan ülkelerine kaydırdılar. Son olarak da 19 Mart 2025'te yapılan sivil darbeyle 60 milyar dolar satıldı, yabancı yatırımcı ülkeyi terk etti. Bu iktidar, milletin ekmeğini küçülten bir iktidardır.
Eskiden ekonomik krizler yaşandığı yıllarda anılırdı, şimdi yılı yok çünkü bitmek bilmiyor. Kronik çoklu kriz ortamındayız. İran savaşına da hazırlıksız yakalandık. Yoksullukta, yüksek enflasyonda, işsizlikte, gelir ve vergi adaletsizliğinde Avrupa birincisiyiz. Hukukta da adaletsiz bir iktidarla muhatabız. Bu yönetim ekonomiye en ağır zararın verildiği 19 Mart darbesinin sonuçlarıyla yüzleşmekten kaçıyor ama dünyadan da bunu gizleyemiyor. Mehmet Şimşek, slaytlarla 1 Mart'ta yaptığı sunumda diyor ki 19 Mart'a çoklu şoklar dönemi.
Bu iktidar nasıl bir iktidardır diye soran olursa, şöyle dersiniz: Bu iktidar halkın ekmeğini küçülten bir iktidardır. Milletin yoksullaşmasına neden olan Erdoğan'ın İmamoğlu'ndan ve CHP'den korkmasıdır... Bunun altını çizebiliriz.
Ekonomik krizin örneğini iki fotoğrafla gösterebilirim. Ulus'ta bir hayırsever elma dağıtmaya kalkıyor. Emeklilerin 1-2 elma için giriştikleri mücadele hepimizi derinden yaraladı. Bu fotoğraf, Türkiye'yi yönetenlerin, iktidarın utanç fotoğrafıdır. Söz veriyoruz ki iktidar değişecek ve kimse böyle bir fotoğrafın parçası olmayacak.
Geçtiğimiz gün arkadaşlar bir veresiye defteri getirdi. Okuldaki veresiye defteri.. Bu veresiye defterlerinde 15 liralık çay, iki poğaça görüyorsunuz. Dayanmak zor ama yarım kaşarlı görüyorsunuz... Bu ülkenin kantinlerinde bu ülkenin evlatlarına bir kaşarlı tost alamayana yarım kaşarlı tost verildiğini, onun da veresiyeye kaydedildiğini görüyorsunuz. Evlatlarımızı veresiye defterlerine düşürenleri, kendi sefalarını sürenleri bu milletin elinden hiçbir şey kurtaramayacak...
LİDERLERE ARA SEÇİM TURU
Bugüne kadar 12 genel başkan ile belli bir noktaya kadar mutabakata varmış durumdayız. Meclis'te grubu ve milletvekili olan, önceki dönem olan partilerle görüştük. Bunların en önemli kısmı şüphe yok ki ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz kısmıydı. İran meselesine karşı alınacak önlemleri, önerileri anlatan bir rapor paylaştık. Yanı genel başkanlar kendi çalışmalarından bahsettiler.
Liderlerle bir mutabakatımız daha var. Melih Gökçek yargılanmadıktan sonra hiçbir siyasetçi yargılanamaz diye bir atasözümüz var bizim, bu bizim değil tüm siyasetin sözü. Siyasi ahlakta karnesi en kırık olan partinin siyasi ahlakta ahkam kesen hali herkesi acı acı gülümsetmiştir.




