İngiliz müzisyen Brian Eno tarafından Londra'daki OVO Arena Wembley'de düzenlenen ve 12 binden fazla kişinin katıldığı konserde dünyaca ünlü sanatçıların yanı sıra Filistinli sanatçılar da sahne aldı.
Çevrim içi canlı yayınlanan konserde bilet satışlarından yaklaşık 500 bin sterlin gelir elde edildiği tahmin edilirken, sunucu Jameela Jamil saat 22.00'ye kadar konserden yaklaşık 1,5 milyon sterlin bağış toplandığını duyurdu.
Filistin için Birlikte konserinde sanatçılar Gazze için sahne aldı: "Sessiz kalmak suç ortaklığı"

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese dahil çok sayıda isim de etkinlik kapsamında konuşmalar yaptı.
Albanese, İsrail'in, Filistin'de yıkmaya, öldürmeye ve toprak işgal etmeye devam ettiğini söyledi.
İsrail'in Gazze'de 20 bini çocuk 65 binden fazla insanı öldürdüğünü belirten Albanese, "Birçok kişi gerçek sayının korkunç derecede daha yüksek olduğunu söylüyor. Uzmanlar soykırım olarak tanımlıyor. Ölüm sadece bombalarla değil, susuzluk, açlık ve enfeksiyon yoluyla da gerçekleşiyor." diye konuştu.
Albanese, "Değişim gelecek. Filistin özgür olacak ve biz de özgür olacağız. Hepimiz daha eşit, daha insancıl olacağız. Ama bugün, bugün pes etmek bir seçenek değil. Böyle bir lüksümüz yok. Öyleyse buradan başlayalım. Birlikte." diyerek sözlerini tamamladı.

Ünlü aktör Richard Gere ise yaptığı konuşmada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve destekçilerinin gitmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Gazze'de neler olup bittiğini her gün görüyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kimse bilmiyor. İnsanların bu çağda böyle davranması mümkün mü? Ama bunu değiştirmenin yolu topluluktan geçiyor." şeklinde konuştu.
İngiliz aktör Benedict Cumberbatch, etkinlikte Filistinli şair Mahmud Derviş'in "Bu topraklarda yaşamak için sebepler var" şiirini seslendirdi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen “Filistin için Birlikte” (Together for Palestine) yardım konserinde ünlü sanatçılar, oyuncular ve aktivistler sahne aldı.

Londra'nın en büyük stadyumu Wembley Arena’da gerçekleştirilen etkinlikte elde edilen gelirler, Choose Love aracılığıyla Filistinli yardım kuruluşlarına bağışlandı.

Eski Fransız futbolcu ve aktör Eric Cantona ise FIFA ve UEFA’nın İsrail'in müsabakalara katılmasına izin vermesini kınayarak, "Rusya, Ukrayna’da savaş başlattıktan dört gün sonra FIFA ve UEFA Rusya'yı men etti. Şimdi ise Uluslararası Af Örgütünün soykırım olarak tanımladığı olayların üzerinden 716 gün geçti ve İsrail halen müsabakalara katılmaya devam edebiliyor." dedi.
Konserden elde edilen gelirler mültecilerle dayanışma örgütü Choose Love aracılığıyla Gazze'deki insani yardım çalışmaları yürüten Filistinli örgütlere bağışlandı.
Öte yandan aralarında Billie Eilish, Cillian Murphy, Joaquin Phoenix ve Javier Bardem'in de bulunduğu çok sayıda sanatçı, konser öncesinde yayımlanan videoda Filistin'e destek çağrısında bulundu.

"FİLİSTİN İSMİNİN GEÇMESİ KESİN BİR RET KARARI"
Etkinliğin organizatörlüğünü üstlenen İngiliz sanatçı Brian Eno, “Bir mekan bulmak bile zorluydu: "Filistin" kelimesinin anılması bile neredeyse kesin bir ret kararının habercisiydi, ancak son aylarda değişen küresel farkındalık sayesinde bu konserin mümkün olduğunu söyledi.

Etkinlikte Florence Pugh, Nicola Coughlan ve Benedict Cumberbatch gibi ünlü oyuncular, futbol efsanesi Eric Cantona ve BM Filistin Özel Temsilcisi Francesca Albanese de konuşma yaptı.

"SESSİZ KALMAK TARAFSIZLIK DEĞİL SUÇ ORTAKLIĞI"
Pugh, “Böyle bir acı karşısında sessiz kalmak tarafsızlık değildir, suç ortaklığıdır” sözleriyle dikkat çekti.

Filistinli sanatçı Malak Mattar’ın tasarımına katkı sunduğu sahnede, İsrail saldırılarında yaşamını yitiren sekiz Filistinli sanatçının eserleri sergilendi. Vogue dergisine göre bu, konserin en güçlü mesajlarından biri oldu.

2 MİLYON DOLAR BAĞIŞ TOPLANDI
Etkinlikten elde edilen gelirler, Filistin Çocuk Yardım Fonu (PCRF), Filistin Tıbbi Yardım Derneği ve Gazze’de yetim bakım programları yürüten Taawon gibi kuruluşlara aktarılacak. Guardian’a göre konserin sonunda yaklaşık 1,5 milyon sterlin (2 milyon dolar) bağış toplandığı açıklandı.

FİLİSTİN İÇİN ORTAK ÇAĞRI
Çok sayıda ünlü müzisyen, yazar ve aktivist, “Together for Palestine” konseri öncesinde videolu mesaj yayımlayarak Filistin’de katliamın durması ve ateşkes için ortak çağrı yaptı.

GAZZE'DE AÇLIK
Yardım konseri, İsrail’in Gazze’ye yönelik kara harekatını duyurduğu ve BM’nin İsrail’i ilk kez “soykırım” yapmakla suçladığı günlerde gerçekleşti.
Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre savaşta şimdiye kadar yaklaşık 65 bin kişi hayatını kaybetti.
Gazze’nin bazı bölgelerinde kıtlık ilan edilirken, uluslararası yardım kuruluşları insani krizin daha da derinleştiğini bildiriyor.




