Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Kadın girişimciliğinin gelişmesinde; bilgilendirme, iletişim ve görünürlük süreçlerinde televizyon dünyasından beklentilerin belirlenmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen ‘Televizyon Dünyasında Kadın Girişimciliği Vizyonu Çalıştayı‘ sektörde uzman isimleri ve çok sayıda kadın girişimciyi bir araya getirdi.

IMG_2996

RTÜK Başkan Yardımcısı İsmail Uslu ve Girişimci Anadolu Kadınları Dernek Başkanı Gizem Utlu’nun açılış konuşmaları ile başlayan çalıştay, toplam 5 ayrı panelde tamamlandı. Panele, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Fatma Öncü; 25 ve 26. Dönem Çorum Milletvekili, Uzman Eczacı ve AK Parti Çevre, Şehir ve Kültür Başkan Yardımcısı İlksen Ceritoğlu Kurt, TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Belma Yılmaz Yiğit, Siyaset Bilimci-Sosyolog Büşra Soylu, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Merve Seren Yeşiltaş görüşleri ile katkıda bulundu.

IMG_3054

“Kadına karşı şiddet, RTÜK’ün en önemli gündem maddelerinden biri”

RTÜK Başkan Yardımcısı İsmail Uslu çalıştayda yaptığı konuşmada, televizyon dünyasının kadın girişimcilerin gelişmesine ve desteklenmesine katkı sağlaması için öncü olacak çalıştayın önemine vurgu yaptı. ‘Medya; ifade, haber alma hürriyeti ve demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından bir tanesidir’ diyen Uslu, “Dünyada ve ülkemizde hepimizi derinden etkileyen konulardan bir tanesi kadına karşı şiddet. RTÜK olarak özellikle kadına karşı şiddet konusunda oldukça hassasiyet gösteriyoruz. Şiddetin hiçbir şekilde ayrımı olmaz, olamaz fakat kadına karşı şiddet, RTÜK’ün en önemli gündem maddelerinden bir tanesi. Medyada bu konuya ilişkin farkındalığı oluşturabilmek adına birçok çalışmaya imza atıyoruz” dedi.IMG_3000

“Kadınların iş hayatının içinde olmasının mümkün ve önemli olduğu unutulmamalı”

Girişimci Anadolu Kadınları Dernek Başkanı Gizem Utlu ise toplumdaki kadın girişimciliği algısının altını çizerek, şu ifadelere yer verdi: “Kadın girişimciliğinin daha fikir aşamasından hayata geçme ve devam etme süreçlerinin tamamında birçok bariyer olduğu yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur. Kadın girişimciliğinin daha fikir aşamasında toplumsal algının baskısına maruz kaldığı hepimizin malumudur. Örneğin, “elinin hamuru ile erkek işine karışma” atasözü toplumsal algının en belirgin örneklerindendir. Kahir ekseriyeti Müslüman olan toplumumuzda Hz. Peygamber dönemi örneklerden hareket ile kadınların iş hayatının içinde olmasının mümkün ve önemli olduğu unutulmamalıdır. Nitekim Hz. Ayşe validemiz, “Kadının elin deki ip eğirme aleti, Allah yolundaki mücahidin elindeki mızraktan daha güzeldir" sözleriyle, üretimde kadının önemine işaret buyurmuştur. Yine bugün vatanımız olan Anadolu topraklarının Türkleşmesinde en önemli rolün Ahi teşkilatı ile Bacıyan-ı Rum kadın teşkilatına ait olduğu, tarihimizin gerçekleri ışığında, iş hayatında kadının önemini ortaya koymaktadır. Özellikle, kadın girişimciliğine karşı toplumdaki ön yargının ortadan kalkması için tarihi, milli ve manevi değerlerimiz gerçeğinde kadın girişimciliğinin toplumda benimsenmesi ve desteklenmesi  ve önündeki engeller ile kadın girişimlerine karşı ayrımcı yaklaşımlarla mücadele gayret azim ve kararlılığımız artarak devam edecektir.”