Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Üç ayrı oturumda düzenlenecek olan üniversite sınavı için geri sayım başladı. TYT, AYT, YDT oturumları şeklinde düzenlenecek olan üniversite sınavına, bu yıl rekor sayıda başvuru bulunuyor.

Sınava az bir zaman kala, adayların dikkat etmesi gereken hususları paylaşan Eğitim Uzmanı Mustafa Kayalalp, sınav öncesi ve sınavda en önemli faktörün kaygıyı kontrol altına almak olduğunu vurguladı.

IMG-20220616-WA0013

Başvuru sayısında rekor yaşandı!

Kayaalp, “Barajın kalkmasıyla birlikte bu yıl YKS’de başvuru sayısında adeta rekor yaşandı. Yaklaşık 3.2 milyon adayın başvurduğu sınav, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumda gerçekleştirilecek. Sınavlara kısaca değinecek olursak; TYT  18 Haziran sabah saat 10:15'te başlayacak. 10:00'dan sonra öğrenciler sınav bina ve salonlarına alınmayacak. Sınav süresi ise 165 dakika. AYT, 19 Haziran sabah saat 10:15'te başlayacak. 180 dakika sürecek. YDT ise 19 Haziran saat 15:45'te başlayacak ve 120 dakika sürecek. Adayların sınav süresince kaygı düzeylerini kontrol altına tutmaları ve sorulara sakin bir şekilde yanıt aramaları avantajlarına olacaktır” dedi.

thumbs_b_c_10eff31db855a1032b25a8bfdcb88bfc

“Son kez konu tekrarı yapılabilir”

Sınav öncesi zaman diliminde önceden her ne yapılıyorsa aynı şekilde devam edilmesi gerektiğine dikkat çeken Kayaalp, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cuma günü artık birçok kişi ders çalışmayı bırakın diyecektir fakat kimi öğrenciler ders çalışmayı bir hafta önceden bile bırakabiliyor. Ben bunu pek doğru bulmuyorum açıkçası. Adaylar, sınav öncesinde ne yapıyorsa yine aynı şekilde onu yapmaya devam etmeli. Çünkü en ufak bir boşlukta öğrenci, stres yapmaya başlıyor. Onun için olabildiği kadar kendini yormadan konu tekrarı yapılabilir. Çok test çözmek ya da zihni yoracak şeyler yapmak yerine, son kez konuların üzerinden geçilebilir. Sınava birkaç gün kala öğrencilerde ciddi anlamda bir stres yaşanıyor. Bazı adaylarda stres kaynaklı, uyku bozukluğu, mide kanaması ve çeşitli rahatsızlıklar gözlenebiliyor. Bu yüzden, sakin kalmak ve kaygı düzeyini olabildiğince düşük seviyelerde tutmak son derece önemli. Öğrenci adayları ne kadar rahat olursa o kadar başarı sağlıyor. Aslında YKS ve bu tarz sınavlar artık bir bilgi sınavının haricinde bir yandan da psikolojik bir sınav, öğrenci adayı ne kadar sakin olursa o kadar çok net yapabiliyor. ÖSYM, özellikle son 5 yılda sorularını günlük hayattan almaya başladı yani öğrenci adayının soruları yanıtlarken daha çok mantık yürütmesini istiyor. Bu yüzden adayların rahat olması soruları çözme noktasında kendisine yarar sağlayacaktır.”

IMG-20220616-WA0033

“Sıvı tüketimine özen gösterilmeli”

Bu süreçte beslenmenin de önemli olduğunu vurgulayan Kayaalp, “Beslenme anlamında da öğrencilerime herhangi bir değişiklik yapmalarını önermiyorum. Örneğin, hayatında yumurta yemeyen bir kişiye ailesi tarafından zorla yumurta ya da hiç tüketmediği bir besin yediriliyor. Bu da sınav zamanında öğrencide rahatsızlık oluşturabiliyor. Yani, adaylar önceden tüketmediği besinleri sınav günü kesinlikle tüketmemeli, aynı şekilde sıvı tüketimine de özen göstermeli” dedi.