Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Hava sıcaklıklarının giderek yükselmesiyle birlikte dondurma satışları artış gösterdi. Uzmanlar ise, güneşin altında eridikten sonra tekrar dondurulan dondurmaların, bakteri üretebileceği konusunda vatandaşları uyardı.

Hijyenik ortamda muhafaza edilmeyen dondurmanın, gıda zehirlenmesine neden olabileceğinin altını çizen Süt Teknoloğu Ceyda Onat, ambalajsız, kalitesiz dondurmaların içinde buz kristallerinin ciddi riskler taşıdığını belirtti.

IMG_2366

“Dondurma mutlaka eksi 18 derecede muhafaza edilmeli”

Onat: “Bazı besinler 7’den 70’e herkes tarafından çok fazla sevilir. Karşımıza çıktığında asla hayır diyemeyeceğimiz bu yiyecekler, hem dış görünüşleriyle hem de tatlarıyla bizleri cezbeder. Bu gıdalardan biri de şüphesiz ki dondurmadır. Her ne kadar tüm mevsimlerde yenmesi ayrı bir mutluluk verse de özellikle yaz aylarının vaz geçilmezidir. Dondurma satın alırken dikkat etmemiz gereken birçok husus var. Ancak, en önemlisi muhafaza koşullarıdır. İçerisinde süt bulunan her ürün gibi dondurma da hassas ve bakteri gelişimine dolayısıyla çabuk bozulmaya hazır bir üründür.

IMG_56778

Dondurmanın, mutlaka eksi 18 derecede muhafaza ediliyor olması gerekir. Ayrıca dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi oldukça sağlık açısından oldukça önemlidir. Güvenilir olmayan ve özellikle hijyeninden emin olmadığımız yerlerden dondurma alınmamalı.  Özellikle, ambalaj özellikleri, besin değerleri ve son kullanma tarihi kontrol edilmeli. Yırtık delik ıslanmış erimiş paketli ürünler tercih edilmemeli” dedi.

IMG_4657

Dondurmalarda "buz kristalleri" tehlikesi

İçerisinde kristalleşme ve küçük buz parçacıkları oluşan dondurmanın bozulmuş olabileceğine dikkat çeken Onat, “Buz parçacıkları, dondurmanın bir kısmının hava olması nedeniyle oluşur. Dondurma eğer uygun olmayan koşullarda saklanırsa, içerdiği havayı kaybedecek ve aynı zamanda hacmi küçülecektir. Yapısında kristalleşme oluşan dondurmalar, gıda zehirlenmesine yol açabildiği için kesinlikle tüketilmemelidir. Denetimi düzenli şekilde yapılan, güvenilir markalar tercih edilmelidir. Türk Gıda Kodeksi̇ Mi̇krobi̇yoloji̇k Kri̇terler Yönetmeliği’ne uygun sınırlandırılmalara dikkat edilerek dondurma üretimi yapılmalıdır. Depolama, sağım koşulları,  üretim hattı, kullanılan alet ekipman, bilinçli personel, uygun ambalaj çeşidi, soğuk zincir ve kullanılan katkı maddeleri dondurmanın niteliğini etkileyen en önemli konu başlıklarıdır” diye konuştu.

IMG_7856

“Bakteri vücuda girdikten sonra 8-72 saat içinde semptom gösteriyor”

Gıda Mühendisi Meriç Cihan Çağlı ise, hijyenik ortamda üretilmeyen ve muhafaza edilmeyen dondurmaların tüketilmesi halinde, zararlı mikroorganizmalar nedeniyle ishal, ateş kusma, halsizlik belirtilerinin görülebileceğini dile getirdi.

IMG_5647-1

Çağlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Salmonella genellikle dışkı ile kirlenmiş yiyecek ve içeceklerden bulaşan insan vücudunda bağırsak florasında tutunup hastalık yapan bir bakteri türüdür. Dondurmada salmonella gibi hastalık yapan patojen mikroorganizmalar hammadde ve katkı maddeleri yoluyla bulaşmaktadır. Ancak dondurma yapımı sırasında doğru uygulanan ışıl işlem, sporlar hariç bakteri florasının büyük bir kısmının yok olmasını sağlar. Salmonella gibi patojen mikroorganizmaların bulaşması alet ve ekipman, kullanma suyu, çevre, çalışan işçiler, ambalaj materyalleri vasıtasıyla ve dağıtım sırasında meydana gelmektedir. bakteri vücuda girdikten sonra 8-72 saat içinde semptom Bazı vakalarda kişi, bakteriyi vücutta taşısa da belirti göstermeyebilir. Bu durum kendisinde hastalık oluşturmasa da çevreye bakteri yayılımı için tehlike nedenidir. Belirtileri ise genellikle enfeksiyondan 12-72 saat sonra ishal, ateş, titreme, karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, dışkıda kan ve iştahsızlıktır”