Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, GDO’lu tohum haberlerine ilişkin konuştu. Gençer, “Bizim ülkemizde GDO’lu tohum yok! Üretilemez, ithal edilemez ve dolayısı ile topraklarımızda yetiştirilemez” ifadesini kullandı.

Tohumun dünyadaki en stratejik ürün olduğunu dile getiren TSÜAB Başkanı Yıldıray Gençer,” Bu saatten sonra ülke olarak her santimetre kare toprağa ve her damla suya ihtiyacımız var. Dolayısıyla bu değerlerimizi en iyi şekilde değerlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.

IMG 6789 (2)

Buğday tohumunun 7 bin yıl canlı kalması mümkün değil”

Gençer, şöyle dedi: “Hepimizin bildiği gibi tarım dün de önemliydi ama bugün daha çok önem kazandı. Ülkelerin, insanlığın geleceği ve güveni için tarımın en stratejik alan olduğu ortaya çıktı. Şimdi ve bundan sonra tarımsal gücü elinde bulunduran ülkeler en güçlü ülkeler olacaktır. Bildiğiniz gibi ülkemizde herkesin çok iyi bildiği ve konuştuğu iki konu var; futbol ve tarım. Tarımın içerisinde de tohum. Kazı çalışmalarında 7 bin yıllık buğday tohumu bulundu ve bunun bir ata tohumu olduğuna dair haberler çıkıyor. Böyle bir buğday tohumunun 7 bin yıl canlı kalması mümkün değil. Tohumlar gen bankalarında maksimum 20 yıl bekletilebilir. Bunlar tamamen yalan haberler."

IMG_2851

“Hibrit ile GDO’nun uzaktan yakından bir ilgisi yok”

Türkiye'de GDO'lu tohum üretiminin yapılmadığını belirten Gençer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mesela GDO’lu tohum deniyor. Ancak bizim ülkemizde GDO’lu tohum yok! Kanunen yasak. Üretilemez, ithal edilemez ve dolayısıyla topraklarımızda yetiştirilemez. Kayıt altına alınmış çeşitlerimizin hiçbiri GDO’lu değildir. Tohumların gümrük girişlerinde hastalık, zararlı ve GDO analizleri yapılmakta, sağlıklı tohumların ülkemize girişine izin verilmektedir.Yine hibrit tohumlar için GDO’lu deniyor. Hibrit ile GDO’nun uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Hibrit melez demektir. Doğada kendiliğinden de gerçekleşen bir olayın kontrollü olarak yapılmasıdır. Çiftçimizin gündeminde de böyle bir konu yok. Hibrit tohumlar için bir de kısır tohum ifadesi kullanılıyor. Bu da yanlış bir yorum. Hibrit çeşitlerle yaptığınız üretimden tohum alabilirsiniz. Ancak bu tohum ilk ektiğiniz hibrit tohum değildir. Bizlere daha 8’inci sınıfta öğretilen Mendel’in bezelyelerinde olduğu gibi f1’den yani ilk dölden sonra açılmalar meydana gelir. Melezleme geriye doğru gider, yine ürün alırsınız ancak birebir aynı kalite ve verimde ürün beklemek bilim dışıdır.”

“Trakya ve İç Anadolu’da verim artışı olabilir”

Bu yıl yağışların iyi gitmesine rağmen, bunun hububat hasadına nasıl yansıyacağının henüz netleşmediğini kaydeden TSÜAB Başkanı Yıldıray Gencer, aşırı yağış sebebiyle bazı bölgelerde verimin düşebileceğini buna karşılık Trakya ve İç Anadolu gibi bölgelerde ise verim artışı beklenebileceğini dile getirdi.