Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Dolandırıcıların gündemdeki konuları kullanarak vatandaşları ağlarına düşürdüklerini belirten TABİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Web yazılım uzmanı, Melih Aşıcı, son günlerde birçok vatandaşı mağdur eden kısa mesaj (SMS) yoluyla gönderilen iş başvurusu linklerine karşı uyardı.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, sanal ortamdaki saldırı ve dolandırıcılık olayların da arttığını belirten TABİD Yönetim Kurulu Üyesi Melih Aşıcı, Yeni Journal’a konuştu.

IMG_4552

Bir ‘kısa mesajla’ tuzağa düşebilirsiniz!

Aşıcı, “Son zamanlarda ne yazık ki vatandaşlar, kısa mesaj üzerinden iş vaadi ile dolandırılmakta.  Dolandırıcıların yeni oyunu, günlük 800 lira  ile 3 bin lira bandı arasında değişen iş teklifleri ile vatandaşları ağına düşürmek oluyor. Tüm bu işlemleri özellikle büyük e- ticaret firmalarının adını kullanarak yapıyorlar. Telefonlara gelen bu mesajlar, tamamen sahte mesajlar. Dolandırıcılar, insanların zafiyetlerini kullanarak ne yazık ki  bir fırsat elde etmeye çalışıyor. Çünkü insanlar, pandeminin yarattığı etkiyle de daha çok iş arayışına girdi, part time işler ön plana çıktı.  Siber saldırganlar, önce telefonunuza kısa mesaj atıyorlar. O mesajda bir link bulunuyor.  Dolandırıcılar gönderdikleri linkte bir talepte bulunuyor. Linke tıkladığınızda karşınıza bir kişi çıkıyor. Bu kişi sizi belirli süreçlere yönlendiriyor. Kısaca, kurbanlar ilk önce başvuru linkini dolduruyor. Kimliği belli olmayan bir link  üzerinden iş başvurusu yaptığınız için bütün kişisel bilgilerinizi dolandırıcıya vermiş oluyorsunuz. Hatta kendi bilgilerinizin yanında referans adı ile yakınlarınızın da bütün bilgilerini karşı tarafa teslim etmiş oluyorsunuz. Bu durum kimlik ağı hırsızlığı olarak geçiyor” dedi.

hacker-man-laptop

Ortada ne eğitim var ne de iş!

Vatandaşlar pandemi sürecinde evden çalışma şartlarına alıştığı için bu tarz eğitimler ve seminerler sonrasındaki belge ve sertifikalar fazlasıyla cazip geliyor diyen Aşıcı,  “Dolandırıcılar, iş kanalıyla  hatırı sayılır paralar vaat ettiği için istedikleri bin lira, 2 bin lira insanların gözüne fazla gelmiyor. Ortada ne eğitim var ne de iş… İnsanlar bu parayı bir, iki günde çıkarırım düşüncesine girdiği için makul bir teklif olarak görünüyor. Kişi, parayı gönderdiğinde maddi ve manevi dolandırıcılık ortaya çıkıyor” dedi.

mobile-phone-woman-s-hand-indoor-image

Bu gibi olaylarda vatandaşların dikkatli, bilinçli ve uyanık  olmasını öneren Aşıcı, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bu tarz dolandırıcılık için yasalar ve emniyet güçlerinin birimleri var. Burada en büyük iş, vatandaşlara düşüyor. Dikkatli olmak gerekiyor… Vatandaşlar telefonlarına gelen her linke tıklamasınlar. Böyle bir durumda polise ve savcılığa başvursunlar. Bu tarz saldırılar, dijital ortamda yapılan suçlara girer.”