Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/Ulusal Süt Konseyi (USK) geçtiğimiz günlerde, üreticilerin talebine karşılık verdi ve çiğ süt fiyatını 7,50 TL/Litre olarak belirledi. Peki bu durum, süt ve süt ürünlerine nasıl yansıdı? Fiyatlarda herhangi bir artış yaşandı mı? Detaylar haberimizde...

Süt ürünlerinde son 6 ay içerisinde gözle görülür bir fiyat artışının yaşandığını kaydeden esnaf İbrahim Üzer, yaşanan fiyat artışının müşteri potansiyelini de etkilediğini dile getirdi.

IMG_2612

“60 liraya sattığımız tereyağı şu anda 120 TL”

Üzer, “Ankara’da 20 senedir aile boyu yöresel ürün satışı gerçekleştiriyoruz. Ağırlıklı olarak peynir ve zeytin satışlarımız var. Süt ürünlerinde geçen yıllara kıyasla neredeyse yüzde 100'lük bir fiyat artışı olduğunu düşünüyorum. Dükkânda sattığımız ürünlerin hepsinin fiyatı yaklaşık olarak 2 katına çıktı. Süt ürünlerindeki çoğu ürüne hemen hemen aynı oranda bir zam geldi. Örneğin, çiğ süt geçen sene bu zamanlar 5-6 TL iken şu an 12 TL bandında. 60 liraya sattığımız tereyağı şu anda 120 TL. 30-35 liraya sattığımız yoğurtlar şu anda 60-70 lira oldu” dedi.

IMG 6789

“Kaymak yemek artık bir lüks”

Süt ürünlerinin maliyetlerini tek tek Yeni Journal okurlarına sıralayan Üzer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaş, süt ürünlerini almak istediğinde şöyle bir maliyet çıkıyor karşısına, normal taze peynirden başlayalım.  65 liradan başlıyor, peynirin kalitesine ve markasına göre 80- 90 TL’ye kadar çıkabiliyor. Ama vatandaş, tulum, ezine peyniri almak isterse fiyatlar 120 - 125 TL’den başlıyor, 180-200 TL’ye kadar çıkıyor. Zeytinler 35 - 40 liradan başlıyor,  80 liraya kadar çıkıyor. Kaymak artık bir lüks oldu zaten. İnek sütünün fiyatı 160-170 lira bandında. Eğer vatandaş, manda sütü isterse 200 liranın üzerinde bir rakam ödemek zorunda. Geçen sene 2 kilogramlık sattığımız koyun yoğurdu 40 lira iken şu anda 90 lira. Haliyle fiyatlar artınca müşterinin talebi de düştü. Her geçen gün dükkana giren müşteri sayısı azaldı. İşletme giderleri, kira, elektrik ve müşteri kaybının olması bizleri de zora sokuyor.”

“Belgesi olmayan çiğ süt kesinlikle tercih edilmemeli”

Süt ve süt ürünleri alırken vatandaşın dikkat etmesi gereken hususları da paylaşan Üzer, özellikle çiğ süt alımında belgeli ve güvenilir yerlerden alış veriş yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Üzer, “Süt ürünleri satın alınırken, soğukta muhafaza edildiğinden emin olunmalıdır. Ve her şeyden evvel güvenilir yerlerden alışveriş edilmelidir.  Özellikle, çiğ süt alırken belgesine dikkat etmek oldukça önemli. Belgesi olmayan çiğ süt kesinlikle tercih edilmemeli. Vurguladığım gibi, satıcının güvenilir olması da son derece mühim çünkü çiğ sütün ömrü dolapta yaklaşık 2 gün ve beklemeye gelmez” uyarısı yaptı.