Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/Dolar kurundaki artışa bağlı olarak yükselişe geçen brent petrol varil fiyatı, motorin ve benzin fiyatları zammı haberlerini de beraberinde getiriyor. Yeni Journal’a konuşan şoför esnafı, ”Akaryakıtta yaşanan fiyat artışı sadece biz esnafları etkilemiyor. Taşıma ücretlerine de otomatikman zam geliyor ve tüketicinin cebinden ulaşım için daha fazla para çıkıyor” dedi.

IMG_2781

Son 7 aylık sürede akaryakıt fiyatları yüzde 200'den fazla artarken, mazot fiyatındaki artış ise yıllık yüzde 286 seviyesine ulaştı. Yıllardır dolmuş şoförlüğü yapan Abdullah Yılmaz ise akaryakıtta yaşanan fiyat artışına karşı bir an evvel çare bulunması gerektiğini vurguladı.

IMG_2791

“Marş depoya yetişmiyor”

Yılmaz, “Yaklaşık 30 yıldır Kızılay dolmuş durağındayım. Şu an için dolmuş ücreti 7 lira…İlk zamanlarda vatandaş doğal olarak dolmuşun 7 lira olmasına tepki göstermişti ama inanın şu an dolmuş ücreti 10 lira dahi olsa bizi kurtarmaz.  Akaryakıtta neredeyse her gün yeni bir fiyat artışı yaşanıyor. Böyle giderse kontaktı kapatmaya kadar gideceğiz. Kızılay dolmuş durağında yaklaşık olarak 85 esnaf var. Bazıları da iş yokluğundan dolayı çalışmıyor. Şu an için 42 araba çalıştırıyoruz yani dönüşümlü çalışılıyor. Müşteri potansiyelinde de bir düşüş yaşanıyor eski işlerimiz yok. Hatta şöyle söyleyeyim eski işlerimizin yarısı dahi yok” dedi.

IMG_2766

 “730 TL kazandım 655 Lirasını akaryakıta harcadım”

Ankara’da bir taksi durağında çalışan Hüseyin Çalışkan ise akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışa ilişkin şunları söyledi: “Yaklaşık olarak 15 yıldır taksicilik yapmaktayım. Bildiğiniz gibi akaryakıt fiyatlarında yaşanan artış hepimizin yakın gündeminde. Ve neredeyse kazandığımızın üçte ikisini akaryakıta harcıyoruz. Örneğin; Kızılay’dan Havalimanı'na müşteriyi götürsek gidiş dönüş 64 kilometre ediyor. Duraktan Havalimanına 200 lira civarı tutuyor. Nereden baksanız 160 lirasını akaryakıta veriyoruz. Örneğin; dün toplam olarak 730 TL’lik iş yapmışım, 655 lirasını akaryakıta harcadım. Geriye bana kalan parayı siz düşünün. Yani dediğim gibi kazancımın büyük bir çoğunluğu genellikle akaryakıt fiyatlarına gidiyor.  Yetkililerden akaryakıt fiyatlarının düşürülmesini ve ÖTV indirimini talep ediyoruz. Aslında akaryakıta gelen zamlar sadece şoförleri etkilemiyor. Yani dolaylı olarak bütün herkesi etkiliyor. Kendi adıma şunu söyleyebilirim, taksicilik yaparak para kazanıyorum, hiçbir zaman kazanmadığımı iddia etmiyorum fakat dediğim gibi şu an için kazancımın üçte ikisini akaryakıta veriyorum. Ortalama 13 saate yakın çalışıyorum sabah babam çıkıyor, sonrasında ben devralıyorum. Tüm bu olumsuzluklardan etkilenip işi bırakanlar da oluyor fakat ben şoförlüğü gerçekten seviyorum ve işimi bırakmayı düşünmüyorum.”