Murat KARATAŞ/Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Gültan Kışanak Başkanlığı döneminde, Ağustos 2014 tarihinde meclis kararıyla bulvar ve meydana verilen ‘Şeyh Said’ isminin kaldırılması için mahkeme kararı bekleniyor.
Sözcü Gazetesi yazarı Saygı Öztürk, Diyarbakır ile ilgili bu kararı köşe yazısına taşıdı. Saygı Öztürk’ün yazısında, ‘Şeyh Said’ isminin kaldırılmasıyla ilgili detaylara yer verildi.
Yazıda, Yargıtay Onursal Üyesi Ali Suat Ertosun’un, ‘Şeyh Said’ isminin söz konusu bulvar ve meydandan kaldırılması için, Diyarbakır 1’nci İdare Mahkemesine başvurduğu ifade edildi.
İdare Mahkemesine yazılan müzakere yazısında, “Söz konusu bulvara verilen ‘Şeyh Said’ isimli kişinin, kamuoyunda ortak kabul görebilecek bir kimse olmadığından, bu kişinin adının bir bulvara verilmesi, haklı ve yoğun rahatsızlık verecektir. Dolayısıyla toplumda çatışmaya ve ayrımcılığa yol açacaktır. İsmin kaldırılması hemen uygulanmalı” dedi.
Şeyh Said isyanı!
Cumhuriyet kurulduktan ve halifelik kaldırıldıktan sonra Şubat 1925'te başlayan Şeyh Said İsyanı iki ay sürdü.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde merkezi yönetime karşı girişilen ve birçok çaplı Kürt aşiretin destek verdiği hilafet yanlısı isyan Şeyh Said'in 27 Nisan 1925'te yakalanmasının ardından bastırıldı, Şeyh Said dahil 50'ye yakın kişi İstiklal Mahkemesi'nde yargılandıktan sonra 29 Haziran 1925'te Diyarbakır'da idam edildi.