Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Bıçak ustası Erhan Sönmez, mesleğinin bayramdan bayrama hatırlandığını belirterek, “Makineleşme bizim sektörü de vurdu. Mesleğin unutulmasını istemiyoruz” dedi.

Kurban ibadetinde kullanılacak bıçakların kaliteli çelikten ve keskin olması öneriliyor. Bıçak ustası Erhan Sönmez, kalitesiz bıçakların hayvana acı çektirebileceğini söylüyor.

IMG 54678

“El emeğinin neredeyse bir önemi kalmadı”

Sönmez, “Bizden sonra bu iş devam eder mi bilmiyorum. Yeni nesil bu işe duyarlı değil, sıcak bakmıyor. O yüzden çırak yetiştiremiyoruz. Yeni nesil, bu işlerden uzak. Hepsi masa başı iş arıyor. El emeği göz nuru olan mesleğimiz, bıçak ustalığı bitmek üzere. Bu işi bizim gibi yapan yok. Artık bayramdan bayrama hatırlanan neredeyse nalburların hatta küçük bir makine ile ayakkabı boyacılarının bile yaptığı bir iş olmaya başladı. Bir de şöyle bir sıkıntı çıktı artık günümüzde her şey kullan at durumuna geldi. El emeğinin neredeyse bir önemi kalmadı. Makineleşme bizim sektörümüzü de vurdu” dedi.

IMG 5679

“Bayram dışında genelde endüstriyel çalışıyoruz”

Sönmez, bayram yoğunluğunun 2 hafta öncesinden başlayıp bayrama kadar sürdüğünü dile getirerek, şunları söyledi:  “Son zamanlarda dünya genelinde yaşadığımız ekonomik zorluklardan dolayı işlerimiz eskisi gibi değil. Kurban Bayramı olması sebebiyle işlerimiz yoğundu. Bayram dışında biz genelde endüstriyel çalışıyoruz. Yani, lokantalar, kasaplar, büyük yemek şirketlerine yaptığımız bıçak bileme çalışmaları bizi ayakta tutuyor. Bu dükkânlar bizim sabit müşterilerimizdir. İnsanlar, bayramdan bayrama da evlerindeki bıçak ve benzeri araçlarını getirerek biletiyorlar. Bayram yoğunluğu iki hafta önce başlar. Bıçak bilemek çok önemlidir. Basit gibi görünür ama göründüğü gibi değil. Bıçak bilemede en önemli husus işi ehlinin yapmasıdır. Çünkü işin incelikleri bıçağı ortaya çıkarır.  Bileme işlemi yapıldıktan sonra bıçağın üstünde çapak kalıyor asıl önemli olan onları temizlemek. İyi bir bıçakta çeliği olduğu kadar çapı da çok önemlidir.”

IMG 16906

“Biz sadece para kazanmıyoruz, kaybolmakta olan bir mesleği de ayakta tutuyoruz”

“El emeği göz nuru işlere çoğu insan saygı duyuyor fakat bu işleri yapan zanaatkârlar karşılığını alamıyor” diyen Sönmez, “Çünkü ülkemizde el sanatıyla iş yapan zanaatkârlarımızın işçiliği oldukça uygun. Biz bu dükkânda sadece para kazanmıyoruz. Kaybolmakta olan bir mesleği de ayakta tutmaya çalışıyoruz.

ımg 6789

Biz bu işin kaybolmasını istemiyoruz ve nesilden nesille devam ettirmek istiyoruz. Bu iş, hem merak hem el becerisi istiyor. Özellikle, Bursa, Denizli, Sivas gibi şehirlerimiz  bıçak ustalığında öncüdür” diye konuştu.