Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde, "Amasra maden kazası sonrasında, kazanın her yönüyle araştırılarak sorumluların belirlenmesi için bir yanda adli ve idari süreç devam ederken diğer yandan da TBMM Meclis Araştırması Komisyonu kazayı ele almaktadır. Biz de Bakanlık olarak, söz konusu komisyonun çalışmalarına ilgili kurumlarımız ile her türlü katkıyı sağlıyoruz. Diğer yandan, vefat eden kardeşlerimizin geride kalan yakınlarına da sahip çıkıyor, her türlü maddi ve manevi desteği sağlıyoruz. Bu çerçevede yapılan düzenleme ile madencilerimizin yakınlarına aylık bağlanacak ve kamuda istihdam olanağı sağlanacaktır" dedi. CHP'li milletvekilleri ise Bakan Dönmez'e, "Yazıklar olsun", "42 madenci için sadece iki cümle mi kuracaksınız" diyerek tepki gösterdi.

Parti grupları adına yapılan konuşmaların tamamlanmasının ardından ilk söz Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez'e verildi. Dönmez 42 işçinin yaşamını yitirdiği Amasra’daki maden faciası ile ilgili konuşurken CHP'li milletvekilleri, "İstifa etmeyecek misiniz? Madende yangın hâlâ sürüyor, ailelerin acısı dinmedi. Hâlâ TTK Genel Müdürü görevde. TTK'dan kimsenin ifadesi alınmadı. Soruşturma Ankara'ya uzanmadı, bakanlık kimseyi açığa almadı. Neden? 42 madenci için sadece iki cümle mi kuracaksınız? Amasra Komisyonu’na gelecek misiniz? Kaza değil, cinayet" diyerek tepki gösterdi. 

Dönmez, özetle şunları söyledi: 

"275 yerleşim yerine daha doğal gaz ulaştırılması hedeflenmektedir"

"20 sene önce sadece 5’i il merkezi olmak üzere 57 yerleşim yerinde doğal gaz kullanılmaktayken günümüzde 81 il merkezinin tümüme ve 693 yerleşim yerine daha doğal gaz ulaştırılmıştır. 2022-2026 döneminde 275 yerleşim yerine daha doğal gaz ulaştırılması hedeflenmektedir. 20 yılda doğal gaz imkanı sunduğumuz vatandaşlarımızın sayısı, 4,2 katına çıkarak 69 milyona ulaşmıştır.

"Enerjide tam bağımsız olmak, geleceğimizi aydınlatan vizyonumuzdur"

Daha önce hayal bile edilemeyen adımları son 20 yılda atarak 2023 yılına bir asırdan uzun süredir bilgi birikimi ve tecrübe ile giren enerji ve maden sektörümüzde Bakanlık olarak ortaya koyduğumuz vizyon çerçevesinde, adeta kendi yüzyılını inşa ederek Türkiye Yüzyılı’na hayat verecek temel unsurlardan birisi olacaktır. Türkiye Yüzyılı’nda ülkemiz, enerji ve maden alanında kendi kendine yeten bir ülke haline gelecektir. Enerjide tam bağımsız olmak, geleceğimizi aydınlatan vizyonumuzdur.

"Son 3 yılda dünya çapında keşifler yaptık"

Karadeniz doğal gazı ve diğer keşiflere gelince… Dünyadaki beş sondaj gemisinden biri olan, yedinci nesil en son teknoloji ile donatılmış dördüncü sondaj gemimiz Abdülhamit Han’ın dahil ettiğimiz güçlü filomuz, yeni keşifler için çalışmalarına ara vermeksizin devam etmektedir. Yıllar boyunca hem denizde hem karada ihmal edilmiş alanlarda arama ve üretim projelerine hız verdik. Son 3 yılda dünya çapında keşifler yaptık. Rezerv büyüklüğü açısında Sakarya gaz sahası Tuna 1 Kuyusu’nda gerçekleştirilen keşif, 2020 yılında denizlerde yapılan dünyanın en büyük keşfidir.

"Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılında yerli gazını milletimiz ile buluşturmayı hedefliyoruz"

Amasra 1 Kuyusu’nda yapılan keşif ise 2021 yılında gerçekleştirilmiş dünyanın ikinci büyük keşfidir. Kara alanlarında da yeni keşif ve üretim artışlarımız devam ediyor. Son 5 yılda Türkiye Petrolleri Anonim Ortakları tarafından yapılan hidrokarbon üretimi, yaklaşık yüzde 70 seviyesinde artmıştır. Toplam 540 milyar metreküplük doğal gaz keşfi sonrasında, keşiften ilk üretime kadar dünyanın hızlı saha geliştirme projesini yaklaşık 2 buçuk yıl gibi rekor bir sürede tamamlayarak Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılında yerli gazını milletimiz ile buluşturmayı hedefliyoruz.

"Mevcut elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 10’u sıfır emisyon ile karşılanacak"

Nükleer enerjiyi arz kaynaklarımız arasına dahil etmek, olmazsa olmazımızdır. Şu anda dünyanın en büyük nükleer güç santrali (NGS) şantiyesi olan Akkuyu NGS’de dört reaktörün de inşaatı aynı anda devam etmektedir. NGS tam kapasite ile çalışmaya başlayınca, yılda yaklaşık 35 milyar kilovat saat ile ülkemizin mevcut elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 10’u sıfır emisyon ile karşılanacaktır. Akkuyu NGS dışında en az iki tane daha NGS’nin kurulmasına yönelik çalışmalarımız da devam etmektedir. Böylece, hükümetlerimiz öncesinde on yıllardır gerçekleştirilemeyen bir hayali daha hayata geçirmek, Türkiye Yüzyılı’na nasip olacaktır.

"Madencilerimizin yakınlarına aylık bağlanacak ve kamuda istihdam olanağı sağlanacak"

Amasra’da maden kazasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza başsağlığı diliyorum. Amasra maden kazası sonrasında, kazanın her yönüyle araştırılarak sorumluların belirlenmesi için bir yanda adli ve idari süreç devam ederken diğer yandan da TBMM Meclis Araştırması Komisyonu kazayı ele almaktadır. Biz de Bakanlık olarak, söz konusu komisyonun çalışmalarına ilgili kurumlarımız ile her türlü katkıyı sağlıyoruz. Diğer yandan, vefat eden kardeşlerimizin geride kalan yakınlarına da sahip çıkıyor, her türlü maddi ve manevi desteği sağlıyoruz. Bu çerçevede yapılan düzenleme ile madencilerimizin yakınlarına aylık bağlanacak ve kamuda istihdam olanağı sağlanacaktır."