ÖZEL HABER

Aybuke ULUSAN/ Son zamanlarda sosyal medyada ilgi gören ‘lensle uyumak körlüğe yol açar’ konulu videolar, özellikle kontakt lens kullanıcılarının korkulu rüyası haline geldi. Op. Dr. Tunahan Durkan, lens kullanıcılarının nelere dikkat etmesi gerektiğini, Yeni Journal’a anlattı.

gozumuz-saglikta-6-1920x700

Oksijenin göz sağlığı açısından olmazsa olmaz bir gereklilik olduğunu vurgulayan Durkan, “Oksijen, korneanın sağlığı için hayati bir önem taşır. Kontakt lensler günlük kullanımlarda, ince yapısı sayesinde oksijenin korneaya ulaşmasını sağlar. Fakat uyurken, gözlerin kapalı olması oksijen miktarını son derece azaltır ve gözde problemlere sebep olur. Dolayısıyla, kontakt lensleriniz gözünüzdeyken, uyuyakalmanız çok ağrılı bir durum olan, kornea ülserinin gelişmesi gibi komplikasyonların ortaya çıkma riskini artırabilir. Çoğunlukla tedavi edilebilir bir durum olmasına karşın, genelde görmeniz üzerine uzun vadede etkileri olabilecek skarlaşmaya neden olur” dedi.

KontaktLens

Türkiye ile Yunanistan arasında kritik toplantı Türkiye ile Yunanistan arasında kritik toplantı

Lensle uyunduğunda ne yapılmalı?

Lensle uyunduğunda, ne yapılması gerektiği konusunda bilgi veren Op. Dr. Durkan, “Lensle uyumak zorunda kalındığında, gözde kızarıklık ve kuruluk gibi problemlerle karşılaşılır. Bu gibi durumlarda öncelikle yapılması gereken ilk şey lensi çıkarmak için gözü zorlamamaktır. Suni gözyaşı damlası yada lens suyu ile göz ıslatılarak lens ile kornea arasında bir yumuşama oluşturulmalıdır. Lens çıkarıldıktan sonra, steril suda bekletilmeli gözdeki kızarıklık ve kuruluk geçtikten sonra tekrar takılmalıdır. Bir günden fazla gözde kalan lensler ise göze yapışabilir, yumuşama olmadığı takdirde, doktor müdahalesi gerekmektedir. Lensle uyumanın, beraberinde getireceği en muhtemel rahatsızlık göz enfeksiyonu veya iltihabıdır. İlerleyen zamanlarda korneada kalıcı hasarlar bırakma ihtimali artar. Son aşama gözümüzü kaybetmeye kadar gidebilmektedir” şeklinde konuştu.

Lens kullanıcıları nelere dikkat etmeli?

kontakt-lens-temizligi

Lens kullanıcılarına ciddi uyarılarda da bulunan Op. Dr. Durkan, sözlerini şöyle tamamladı: “Kontakt lens takılırken, çıkarılırken veya temizlenirken ellerin temiz olması önemlidir. Bu sayede bakteri ve virüs gibi zararlı organizmalar gözle temas etmezler. Lens bir yere koyulduğunda yüzeydeki tüm mikroplar göze girip çoğalabilirler. Kontakt lenslerin gözde kalma süresi arttıkça, gözün bunlara maruz kalma süresi de artar. Steril olmayan hiçbir yerde lense temas edilmemelidir. Gözde uzun süre kalacak şekilde tasarlanan lensler istisnai bir durumdur, günlük veya aylık lensler kesinlikle süresi geçince yenilenmelidir. Lens kutuları, sık sık dezenfekte edilmeli, sıcak suyla kaynatılarak mikrobu kırılmalı yada değiştirilmelidir.”