ÖZEL HABER

Aybuke ULUSAN/ Gram altın fiyatının 1.247 TL’yi gördüğü bu günlerde, altındaki artış vatandaşı da, esnafı da zora sokuyor. Son yıllardaki fiyat artışından şikayetçi olan Ceylan Kuyumculuk sahibi Ferhat İlhan, hem esnaf, hem de vatandaş gözüyle Yeni Journal’a konuştu.

photo_5868453635069954609_y

“Almaya değil satmaya geliyorlar”

Cari işlemler hesabı 3 milyar 265 milyon dolar açık verdi! Cari işlemler hesabı 3 milyar 265 milyon dolar açık verdi!

‘Eskiden kapıda kuyruk olurdu’ diyen Ferhat İlhan, “Biz 30 senedir bu işi yapıyoruz. Zaman geçtikçe her şey değişiyor. Değişmek de zorunda, bunu zaten biliyorduk. Fakat özellikle son iki yıldır, her sabah başka bir şaşkınlıkla uyanıyoruz. Her şeyin maliyeti çok arttı, altının gramı 1.247 lira şuan. Eskiden özellikle maaş günlerinde kapıda kuyruk olurdu. İnsanlar en az 1 tane yatırımlık çeyrek altın alır, koyardı bir kenara. Şimdi bu durum o kadar azaldı ki, gelenlerin çoğu almaya değil, elindekini satmaya geliyor” dedi.

“Ciro aynı kazanç yok!”

Gün sonunda gördükleri rakamın, eskiye göre daha fazla bile olsa, bunun kazanç olmadığını belirten İlhan, “Öldük bittik diyebileceğimiz bir durum yok. Altını seven bitmez bu ülkede. Önceden 5 alan şimdi 2 alıyor, set alacak olan her ay bir parçasını alarak tamamlıyor. Gün sonuna baktığımızda, 2 sene önce kaçı görüyorsak, şuan belki daha fazlasını görüyoruz. Fakat yetecek gibi değil, satış arttığı gibi, alış da artıyor. Çalışan masrafı, kirası, faturası derken, ne kazanıyoruz inanın hesabını yapmıyoruz artık. Biz toptancıdan alıp sattığımızdan çok, kendi tasarımlarımızla tanınıyoruz. Fiyatları olabildiğince dipte tutmaya çalışsak bile, bir noktada herkes kazanmak zorunda” ifadelerini kullandı.

photo_5868453635069954611_y

Düğün sezonu geldi, canlar sıkıldı!

Düğün takılarında azalma olduğunu belirten İlhan, şöyle dedi: “Düğün sezonu açılmaya başladı, yatırımını aylar öncesinde yapıyor artık herkes. Buna rağmen takı miktarında azalma illaki var. Önceden nişanda bir pırlanta set, iki de bilezik alırdı insanlar. Şimdi ikisinden biri tercih ediliyor. Düğünlerde, kişiye göre değişse de, genele bakacak olursak 5 ile 7 bilezik arasında bir alım oluyordu. Bu sayı artık 2’ye sabitlendi diyebiliriz. ‘Adettir çok takalım’ diyen de, düşük gram alıyor.”

altin-38-1

Gençler çok anlayışlı!

Gençlerin takı merakının bittiğini dile getiren İlhan, “Kimse inanmıyor ama, gençler artık çok anlayışlı. Ailelere yük olmak istemiyorlar, birçoğu birikimini yapmış şekilde gelip ailesinin takacağını bile kendisi alıyor. ‘Ben 10 bilezik isterim’ diye tutturan kızlarımız yok artık. ‘Ömür boyu borç ödeyeceğime bununla yetinirim’ diyorlar. Etrafa gösteriş olsun diye, sahte altın alıp takanlar da çok var tabi ki. Toplu altın bozdurmaya gelen yeni evli çiftlerde, az da olsa birkaç tane sahte altına denk geldiğimiz oluyor. Biz alıştık, ama onlar hem şaşırıyor, hem üzülüyor. Bizim ülkemizde takı bir borç işi. 10 sene önce kızını, oğlunu evlendiren kişiye takılan çeyrek 50 TL’ydi, şimdi 2.090 TL olmuş. Baktığın zaman bu borcu isteyen de haklı, takamayan da” ifadelerini kullandı.