Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2022’de Hayvan içme suyu göletlerinden, tarımsal sulama amaçlı havuzlara, çiftçilere fide-fidan dağıtımından, tarımsal ekipman desteğine, ipek böcekçiliği ve arıcılığa kadar farklı alanlarda üreticilere katkı sundu.

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı,kırsal mahallelerde tarım ve hayvancılığı geliştirmek, tarımsal sulama altyapılarını güçlendirmek ve yerel üreticiyi desteklemek amacıyla 2022’de 134 hayvan içme suyu göleti bakım ve onarımı yaptı.

1e8a907d2a24eb714b620ee61bc31aef_XL

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Çermik ve Çüngüş ilçelerindeki 17 mahallede yapımını gerçekleştirdiği sulama kanallarında ise çalışmalar devam ediyor.

Karacadağ’daki jeosit alanları tespit edilecek

Büyükşehir Belediyesi, "Mezopotamya'nın altın üçgeni yol haritası" kapsamında Diyarbakır’ın zengin kültürel mirasının turizme kazandırılması, bölgesel kalkınmanın sağlanması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

15

Karacadağ’ın UNESCO Küresel Jeoparklar programına dahil edilmesi için yaptığı müracaat kapsamında Diyarbakır il sınırları içerisindeki jeosit alanlarının tespit edilmesi için proje hazırladı.

Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın Teknik Destek Programı kapsamında "Potansiyel Jeopark Alanı İçerisinde Jeosit Tespit ve Değerlendirme Çalışmaları İçin Danışmanlık Hizmeti Talebi" projesi kabul edildi.

Proje kapsamında Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığınca kurulacak ekip, Karacadağ’da jeosit tespiti, haritalandırılması ve raporlanması için 60 gün boyunca saha tarama çalışması yapacak.

21

100 bin ağaca fıstık aşısı uygulandı

Diyarbakır'ın fıstık, badem ve ceviz üretiminde Türkiye'nin en güçlü illerinden biri olması için çalışmalarına devam eden Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, 2022 yılında Bismil, Çınar, Çüngüş, Dicle, Eğil, Ergani, Hazro, Hani, Kulp, Lice, Silvan, Sur ve Yenişehir ilçelerinde 100 bin ağaca fıstık aşısı uyguladı.

Kırsal mahallelerde bulunan fıstık ağaçlarına 100 bin göz aşısı yapılırken ilçelerdeki ceviz ağaçlarına ise 12 bin kalem aşısı uygulandı.

Mozzarella peynirini üretecek Diyarbakırlı kadınlara malzeme desteği

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı,manda sütünden İtalyanların ünlü mozzarella peynirini üretmek için eğitim alan kadınlara malzeme desteğinde bulundu.

Eğitimini başarıyla tamamlayan kursiyerlere içinde maya, kepçe ve gastronom küvetinin de olduğu 28 kalem malzemeden oluşan peynir yapım kiti desteğinde bulundu.

10

Üreticilere tohum desteği

Türkiye'de yüzde 60 ile yaş koza üretiminde birinci olan Diyarbakır’da, İpek Böceği üreticilerine 38 bin dut fidanı dağıtımı gerçekleştirildi.

İpek Böceği üreticilerini desteklemek için ayrıca 2 bin 500 kilogram sönmüş kireç ve 500 kilogram kraft kâğıdı alımı gerçekleştirilerek üreticilere hibe edildi.

Coğrafi işaretli Karacadağ Çeltiğinin üretilmesi amacıyla 75 çeltik üreticisine 50 ton tohum dağıtıldı.

Diyarbakır Karpuzu yetiştiricilerini teşvik etmek için gübre, yaprak bitti ilacı, kırmızı örümcek ilacı ve fide desteği verildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve İl Tarım Müdürlüğüyle ortaklaşa yapılan projeyle10 milyon lira bütçe kullanılarak, 1200 çiftçiye 537 ton Sertifikalı Kırmızı Mercimek Tohumu dağıtımı yapıldı.

20

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi çiftliğindeki manda sürüsünün devamlılığı sağlamak için 1 yıllık yem ihtiyacı olan; 60 ton kaba yem, 60 ton mısır silajı, 50 ton konsantre yem ve 20 ton kepek dağıtımı gerçekleştirildi.

Diyarbakır Arı Yetiştiriciliği Birliğini desteklemek amacıyla bin kovan, 500 maske, 500 eldiven, 500 körük ve 500 kilogram temel petek malzemesi desteği verildi.

Çiftçilere makine teçhizatı desteği

Çiftçilerin işlerini kolaylaştırmak, karlılığını artırmak, tarımsal üretim ve hayvancılığın desteklenmesi amacıyla 17 İlçedeki üreticilere, 10 Badem Soyma Makinası, 10 Badem Silkme Makinası, 4 hayvan yıkama banyoluğu, 20 Üzüm Pres Makinası ve 102 süt sağım makinası dağıttı.