Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Sanatçı Haluk Levent’in kurucusu olduğu Ahbap Derneği, özellikle korona virüs sürecindeki proje ve yardımlarıyla adından sıkça söz ettiriyor. Pandemi sebebiyle tüm sektörler gibi çalışmaya ara vermek zorunda kalan sahne emekçileri için destek projesi başlatan dernek, yeni projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Yeni Journal’a konuşan Ahbap Derneği Medya UzmanıTuğba Serbest, dernekle ilgili merak edilen tüm soruları yanıtladı.

-Öncelikle sizi ve Ahbap Derneğini yakından tanıyabilir miyiz? Bu platformu oluşturma fikri nasıl ortaya çıktı? Nedir Ahbap değerleri?

- Ben Ahbap ekibinden Tuğba Serbest. Kurulduğu günden bu yana, dünyanın derdi olan tüm konulara çözüm bulmaya çabalamak adına, gönüllülük anlayışıyla çevre, sanat, bilim ve teknoloji, eğitim, yardım, insanlık alanlarında fikirler ve projeler üretmekte Ahbap… Ekip olarak, bu projeleri hayata geçiriyor ve yeni projelerin üretilmesine destek oluyoruz. Tabii ki sevgi ve iyilik önyargısını topluma aşılamaya çalışarak… Bireylerin kendi ilgi alanlarında ve yetenekleri çerçevesinde gönüllülük çalışmalarına katkı sunarak, herkesin dünya için bir şeyler yapabileceğini göstermeyi amaçlıyoruz. Ahbap, kurulduğu günden bu yana, eğitim alanında burs, materyal ve çeşitli öğrenci ihtiyaçlarını karşılayarak eğitimde fırsat eşitliği yaratmaya çalışıyor. Ayrıca, sağlık ve sosyal yardıma ihtiyacı olan insanların, destek gereken hayvanların ihtiyaçlarını detaylıca araştırarak, destek olmak isteyen hayırseverlerle buluşturuyor. Çevre alanında hayvanlar dışında ekolojik sisteme, doğaya, geri ve ileri dönüşüm projelerine katkı sağlayarak dünyamızı korumayı amaçlıyor. Platformumuz, herkese iyilik ön yargısıyla bakmayı, saygılı, hoşgörülü, paylaşımcı ve araştırmacı Ahbap kimliğini gönüllüleri başta olmak üzere beraber projeler geliştirdiği tüm kurum ve kişilere bulaştırmayı hedefler.

Aslında bir şaka tweetiyle ilk fidanlarımız oluştu. Genel Başkanımız Haluk Levent’e ‘’Parti kur oy verelim’ şeklinde atılan bir tweet sonrasında, o da ‘tamam, kuruyorum’’ dedi ve bir platform olarak çalışmalarımıza başladık. Akabinde 31 Temmuz 2017’de de resmi dernek olduk.

-Geçtiğimiz aylarda dernek başkanlığını bırakacağını ve müzik çalışmaları için yurt dışına gideceğini açıklayan sanatçı Haluk Levent, dernek başkanlığına devam edecek mi? Bu anlamda kendisinden herhangi bir açıklama geldi mi?

-Genel Başkanımız Haluk Levent, dernek çalışmalarıyla sanatçı kimliğini bir arada yürütürken aynı zamanda birbirinden oldukça ayrı da tutuyor. Böyle bir tweeti olmuştu, ancak hemen ardından verdiği röportajlarda, ‘’Müzik çalışmalarım için gitsem de Ahbap başkanlığıma her zaman devam edeceğim, online da olsa hep Ahbaplarımlayım, kısa süre gidip geleceğim’ şeklinde açıklama yapmıştı. Dolayısıyla Genel Başkanımız Haluk Levent, her zaman bizimle.

“Paraya da eşyaya el sürmemek en temel kurallarımızdan”

-Ekonomik durumu ne olursa olsun birçok hayırsever ve gönüllünün Ahbap üzerinden yardımlar yaptığı biliniyor. Bu anlamda kriterleriniz neler, kimlere yardım eli uzatıyorsunuz?

-Ahbap web sitemiz üzerinde gönüllü kodlama ekiplerimiz ve yardımlaşma ekibimiz aracılığıyla oluşturduğumuz bir başvuru sistemi bulunuyor. Bu sistemde, kişiler başvurularını yaparken cevapladığı sorularla ilgili ihtiyaç sahibi olduğunu kanıtlayan belgeleri sisteme yüklüyorlar. Ardından gönüllü ekiplerimiz ve dernek Sosyal Hizmetler Birimimiz tarafından başvuruları değerlendiriyoruz. Talep edilen konu, talep eden kişinin maddi durumuyla karşılanamayan bir konuysa, tedavi konusunda devlet hastanelerinde olmayan bir tedaviyse, kişilerin üzerinde herhangi bir malmülk araba veya taşınmaz yoksa yardımcı oluyoruz. Yardımcı olacağımız tutar, ürün veya hizmeti direkt ihtiyaç sahibine ve bu hizmetlerin bedeli hayırseverimiz tarafından direkt hizmet alınan yere ödenecek şekilde organize ediyoruz. Ahbaplar olarak; paraya da eşyaya el sürmemek en temel kurallarımızdan. Örneğin; konaklama konusunda açtığımız başvuruda başvuran ve başvurusu olumlu değerlendirilen 2 bin kişinin direkt ev sahibine 2 bin 500 TL gönderilecek şekilde organize ediliyor.

“HPV Aşısı Destek Projemiz var”

-Şu an için Türkiye genelinde gerçekleştirdiğiniz yardım ve projeler var mıdır? Bu anlamda Ahbap ekibinin nasıl bir organizasyonu var? İl bazında çalışmalarınız farklılık gösteriyor mu?

-Evet, son zamanlarda duyurduğumuz HPV Aşısı Destek Projemiz var. Ahbap Derneği olarak, yaşamlarının herhangi bir döneminde kadınların yüzde 85’inde erkeklerin ise yüzde 91’inde görülen HPV’nin kansere neden olan türlerinden aşı ile korunabileceğimizin altını çizmek için pilot il İstanbul’da 200 kişi için ücretsiz HPV Aşısı Projesi başlattık. HPV’nin kanser yapan türlerinden korunmak için başlattığımız projeden; aşı ücretini karşılayamayan 11 yaş üstü kız, erkek çocuk ve 15 yaş üstü ergen, kadın ve erkek 200 kişi, Prof. Dr. M. Murat Naki öncülüğünde uygulamadan yararlanabilecek. Ayrıca HPV virüsünün mikroskobik görüntüsünden esinlenerek tasarladığımız yaka iğnesi, rozet ve kol düğmeleri de internet üzerinden satın alınabiliyor. Bu rozetlerin satışından elde edilecek gelirle, aşıyı karşılayamayan daha fazla kişiye ulaşarak destek sağlamayı hedefliyoruz. Bu projemizde İstanbul ile başladığımız için başvuru İstanbul’da yaşayanlara özel açıldı. Ancak genel olarak projelerimizi tüm Türkiye’de aynı kriter ve değerlerle bölgenin ihtiyaçlarına ve sosyokültürel çeşitliliğine göre şekillendirerek yürütüyoruz.

Hâlihazırda devam eden projelerimiz ise, her ay yüzlerce aile gıda kolisi yardımı yapıyoruz. Geçtiğimiz aylarda 2 bin aileye 2 bin 500 TL kira ve 500 TL fatura desteğinde bulunduk. Bin öğrenciye 6 bin TL konaklama desteği yaptık. Can Ahbap Otizm Projesi ile Otizm spektrum bozukluğu belirtileri gösteren ve iletişim sorunları yaşayan 36 aylık çocukların eğitim ihtiyaçlarını karşılamak ve kaynaştırmak için Can Ahbap Otizm Kaynaştırma Projesi’ni başlattık.

“Sahne emekçileri için ‘Sahneye Ses Ver’ dedik”

-Platform, ayrıca COVİD-19 salgını yüzünden zor zamanlar yaşayan müzik ve sahne emekçilerine destek olmak için de bir projeye imza attı. Bilmeyenler için bu projeyi biraz açabilir misiniz?

-Evet doğru, pandemi sebebiyle tüm sektörler gibi çalışmaya ara vermek zorunda kalan sahne emekçileri için destek projesi başlattık. ‘Sahneye ses ver!’ dedik İlk olarak, 2 bin müzisyen ve sahne emekçisine gıda kolisi desteği verdik.

27 Ekim’de müzik ve sahne çalışanları için bir destek gecesi düzenledik. Ebru Cündübeyoğlu ve Hakan Yılmaz’ın sunumlarıyla, Cem Adrian, Ceylan ertem, Fırat Tanış, Hazal Kaya, Haluk Levent, Hayko Cepkin, Kaan Sekban, Melek Mosso, Onur Saylak, Sunay Akın, Nihat Sırdar, Sumru Yavrucuk, Zeynep Bastık ve Emircan İğrek’in orkestrasız solo şarkılarıyla, evlerinden ve Harbiye Açık Hava Sahnesinden izlemek üzere bilet alan seyircilerimizin desteğiyle bir kez daha ‘Sahneye Ses Verdik!’ 672 bin 462 TL’lik gelirle 218 sahne emekçisine nakit desteği sağladık.

Ayrıca yakın dönemde de pandemi döneminde çalışamadığı için sıkıntılı günler geçiren müzisyen ve sahne emekçilerine destek olmak adına, toplamda 400 TL’ye kadar olan doğalgaz, elektrik ve su faturalarını karşılayabileceğimiz bir başvuru açtık. Bu başvurumuzda destek olacağımız kişileri arttırabilmemiz için sesimizi duyan Ahbaplarımız yine bizi yalnız bırakmadı.

Ahmet Güvenç, yıllardır sahnede çaldığı bas gitarını

Aleyna Tilki ve Edis sahne kostümünü,

Feridun Düzağaç klipler ve filmlerde kullandığı gözlüğünü,

Kıvırcık Ali’nin ailesi bağlamasını,

Melek Mosso, yıllardır çaldığı flütünü,

Musa Eroğlu, yıllardır çaldığı bağlamasını,

Nazan Öncel, gül pansiyon şarkısının çizimini,

Nil Karaibrahimgil, yıllardır çaldığı bas gitarını satarak, ve binlerce ahbabımız bir internet alış veriş sitesi üzerinden satılan destek kartını alarak sahneye ses verdi!