Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Kurban Bayramı’nda tüketilen et ve tatlıları dengelemek adına bayram sonrası beslenmenin önemine değinen Diyetisyen Nimet Kültekin, ‘’Bayram sonrasında, sebze tüketimi arttırılmalı ayrıca rutine geri dönüldükten sonra fiziksel aktivitenin de en az günlük 30 dakika olacak şekilde devam ettirilmesi oldukça önemli” ifadesini kullandı.

Diyetisyen Nimet Kültekin, sorularımızı yanıtladı…

IMG 32098

-Kurban Bayramı sürecini nasıl sağlıklı ve rahat geçirebiliriz?

-Öncelikle, güne hafif bir kahvaltı ile başlamak, günün sonraki saatlerinde kontrolü kaybetmemeniz adına çok önemli. Güne kahvaltı etmeden başlarsanız öğle öğününde kendinizi frenlemeniz zor olacaktır. Bu nedenle kontrollü yemek istiyorsanız sabah peynir, yumurta ve bol bol çiğ sebzeyle beraber 1-2 dilim esmer ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı yapmanızı öneririm. Gün içinde porsiyon ayarı yapmak da oldukça aynı. Aynı şekilde yine sıvı tüketimine dikkat etmeliyiz.

IMG 5679-1

“Mangalda pişen etlerin kömürleşmesi kanserojen madde oluşumuna neden oluyor”

-Kurban etini, kesildikten kaç saat sonra tüketmekte fayda var? Ve pişirme yöntemi olarak ne önerirsiniz?

-Ölüm katılığı denilen, hayvanın kesilmesi sırasında oluşan kas kasılması durumunun ortadan kaybolması ve etlerinizin pişince sert olmaması için, tüketmeden önce yaklaşık 12-24 saat kadar beklemesi gerekiyor. Kesilir kesilmez veya fazla miktarda tüketmek sindirim güçlüğü, mide ağrısı, kabızlık gibi problemlere neden olabilir.  Mümkünse, özellikle de sindirim problemleri yaşamamak için kırmızı eti akşam geç saatlerde değil, öğle yemeğinde tercih etmeye çalışın. Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edin. Kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınmaya çalışın. Mangalda pişen etlerin kömürleşmesi kanserojen madde oluşumuna neden oluyor, bu nedenle etleri kömürleşme olmadan pişirmeye çalışın. Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirin. Eti daha kolay sindirebilmek ve lezzetini arttırmak için kekik, karabiber, kimyon, kırmızıbiber gibi baharatlar, defne yaprağı, fesleğen gibi otlar etinizi hem daha lezzetli hem de daha sindirilebilir hale getirmeye yardımcı olabilir.

IMG 5467

‘’Et tüketiminiz günde en fazla 5-6 köfte kadar veya 20-25 parça kuşbaşı et kadar olmalı’’

-Kurban Bayramı’nda özellikle et ve tatlı tüketimimiz artıyor. Bu durumu dengeleyebilmek için neler yapılmalı? Önerileriniz nelerdir?

-Kırmızı et tüketimini dengeleyebilmek ve hazımsızlığı önlemek için posa açısından zengin sebze ve meyve tüketimi arttırılmaya, etle beraber veya gün içinde ara öğünlerde probiyotik yoğurt veya kefir tüketmeye çalışın. Yine ette C vitamini yetersiz olduğu için bol limonlu bir salatayla beraber tüketilmesi demirin emilimini arttırmaktadır. Et tüketiminiz günde en fazla 5-6 köfte kadar veya 20-25 parça kuşbaşı et kadar olmalıdır ki bu da yaklaşık 150-200 gram kadar bir miktardır. Sakatat tüketimimiz de bayram boyunca artmaktadır. Ancak özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

IMG 4578-1

 -Bayramda alınan kiloları vermek için bayram sonrası nasıl bir beslenme programı uygulamalıyız?

-Yine aynı şekilde bayram sonrası da tükettiğimiz besinlere dikkat etmek gerekiyor. Bayram boyunca, et tüketimi fazla olacağı için bunu dengeleyebilmek amacıyla biraz daha sebze  ağırlıklı beslenmek gerek. Bayram sonrasında, öğle ve akşam yemeğinde sebze tüketilebilir. Sabah kahvaltıda domates, salatalık gibi çiğ sebzeler tüketilmeli. Bir de sindirimi kolaylaştırmak için diğer günlerde de rezene,nane ya da kimyon çayı tercih edilebilir. Zaten rutine geri dönüldükten sonra fiziksel aktivitenin de en az günlük 30 dakika olacak şekilde devam ettirilmesi önemli. Tüm bunlara uymaya çalışırsak zaten Kurban Bayramı’ndaki et tüketimini de dengelemiş oluruz.

“Yiyecek ikramı konusunda aşırı ısrarcı olmayın”

-Son olarak benim sormayı unuttuğum sizin eklemek istediğiniz herhangi bir şey var mıdır?

-Bayram ziyaretlerine aç gitmemeye dikkat edin. Şerbetli tatlılardan uzak durun.  Tatlı olarak sütlü tatlı veya meyve tercih etmeye çalışın. Fazla miktarda çay ve kahve tüketimi idrar söktürücü etkileri nedeniyle vücuttan fazlaca su kaybedilmesine neden olabilir. Sindirim güçlüğü çekmemek ve sıcak havalardan olumsuz etkilenmemek için günlük 2-3 litre su tüketmeyi ihmal etmeyin. Her gün yürüyüş yapmaya özen gösterin. Bayramların vazgeçilmezi olan yiyecek ikramı konusunda aşırı ısrarcı olmayın. Dışarıda size gelen ısrarlara da kapılmamaya çalışın. Sağlıklı ve dengeli beslenebildiğimiz iyi bayramlar diliyorum.