Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Milyonlarca vatandaş, ikinci el otomobil piyasasını yakından takip ediyor. Binlerce otomobil arasından kendine en uygun olanını arayan alıcılar da, zaman zaman bazı fırsatçıların kurbanı olabiliyor. Konuya ilişkin konuşan Otomotiv Satış Uzmanı Okay Karabacak, vatandaşları özellikle ‘Kapora Dolandırıcılarına’ karşı uyardı.

Yaz aylarında ikinci el araç piyasasının, genellikle daha hareketli olduğunu dile getiren Otomotiv Satış Uzmanı Okay Karabacak, ‘’Bu sene de ikinci el araç piyasasında devamlı yükselen fiyatlardan ötürü, vatandaş elini çabuk tutmak istiyor. Bu durumda piyasada ister istemez bir hareketlilik yaratıyor” dedi.

IMG 2679

“En düşük araç 50 bin TL’den başlıyor, 350 bin TL’ye kadar çıkabiliyor”

Karabacak, “Şu anda piyasa döviz kurundaki dalgalanmadan ötürü, hareketli. Her geçen ay, bir önceki aya göre fiyatlar ortalama yüzde 10-15 oranında artıyor. İnsanlar bunu gördükleri için bir an evvel araba almak için piyasayı hareketlendiriyor. İkinci el araç piyasası gündemdeki yerini hiçbir zaman kaybetmiyor.  İkinci el araçlarda geçen seneye göre neredeyse yüzde 100’ün üzerinde bir fiyat artışı söz konusu diyebilirim. En düşük ikinci el araç fiyatları ortalama 50- 60 bin TL’den başlıyor. Tabi bu araçlar eski ve bakım gerektiren modeller oluyor. Daha yeni ve kullanılabilir model araçlarda ise fiyat aşağı yukarı 320-350 bin civarına çıkabiliyor. Kısacası, otomobil firmalarının üretimi durdurması ve döviz kurundaki hareketlilik otomobil sektöründe satışları etkiledi.  Bazı büyük araba üreticilerinin eskisi gibi talep fazlası araç ürettiğini düşünmüyorum. Haliyle bu durum da bana göre piyasanın yükselmesine sebep olabiliyor” dedi.

“Ekspertiz yapılan yer oldukça önemli”

“Satılan bir aracı, bir ay sonra aynı fiyata bulamıyoruz diyen Otomotiv Uzmanı Karabacak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eskiden sıfır araç alınca plaka takılır takılmaz yüzde 10- 15 civarı fiyatı düşerdi şimdi nerdeyse tam tersi oldu.  Artık günlük fiyat artışı bile olabiliyor. İnsanlara tavsiyemiz, alacakları bütçelerine uygun araçları mutlaka tam teşekküllü, TSE onaylı ekspertiz firmalarına yaptırmaları ve buna binaen belge almaları. Çünkü çok karşılaşıyoruz araca ekspertiz yapılmış ancak araç sahibi aracını satacağı zaman, alıcı, müşteri haliyle tekrar ekspertiz yaptırıyor ve araçta ağır hasarlar tespit edilmiş olabiliyor. Bu yüzden ekspertiz yapılan yer çok önemli”

“Yakıt ve bakım giderleri yüksek olan araçların tercih edilmesi insanları zorluyor”

İkinci el araç alacaklara öneri ve tavsiyelerde bulunan Karabacak, “Vatandaşların, aracı beğendiği ve fiyatı kendilerine uygun bulduğu takdirde, biraz hızlı davranmaları ve alışı hızlandırmaları gerek. Çünkü piyasa yüksek olmasına rağmen bazı araçlar bir gün bile ilanda durmadan satılıyor. Alacağınız aracın hem yakıt hem bakım ve çıkarabileceği masraflar bakımından mutlaka bütçenize uygun olması önemli. Tercih edilen aracın, bütçeyi sarsmadan kullanılabiliyor olması en fazla verimin sağlanacağı durumdur. Bütçeye uygun olmayan, yakıt ve bakım giderleri yüksek olan araçların tercih edilmesi maalesef insanları maddi açıdan zorlayıp aracı satmak zorunda bırakabiliyor. Haliyle bakım ücretlerinden tasarruf edeceğiz diye de çok elzem parçaların değiştirilmeyip, aracın ciddi arızalar vermesine sebep oluyor. Ve o aracı ikinci el olarak alacak olan son kullanıcıya büyük külfetler çıkarabiliyor. Artık rekabetten dolayı özellikle yeni araçların hemen hemen hepsi hem güvenli hem de insanlara bütün konfor donanımlarını bir arada sağlıyor, bu yüzden herkese bütçesine uygun araç almalarını tavsiye ederim” diye konuştu.

“Dikkat! Aracın kusurları fotoğraf üzerinde oynama yapılarak kapatılmış olabilir”

İnternet üzerinden gerçekleşen alımlara yönelik de uyarılarda bulunan Otomotiv Uzmanı Karabacak, sözlerini şöyle tamamladı: “İnternet üzerinden ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta beğendiğiniz aracın satıcısı olarak görünen kişi ‘kapora dolandırıcısı’ diye nitelendirilen bir dolandırıcı olabilir. Ve dahası ilana koyduğu araç kendi aracı bile olmayabilir. Bu tuzağa düşmemek için mutlaka yapılması gereken şey; aracı görmeden ve ekspertiz yaptırmadan kesinlikle kapora vermemektir. Bir diğer husus, aracı şehir dışında bile olsa yerinde görüp inceleyip öyle almaya karar vermektir. Çünkü beğenilen aracın kusurları fotoğraf üzerinde oynama yapılarak kapatılmış olabilir, fotoğraflarda çok güzel görünüp ancak aslında öyle olmayabilir. Ülkemizin neredeyse her ilinde ve hatta çoğu ilçesinde bile oto ekspertiz noktaları var. Araç beğenildiği takdirde bu merkezlere veya yetkili servislere götürülmeli, kontrol ettirilmeli ve kontrolden geçtiğine dair rapor alınmalıdır. Bir diğer önemli ayrıntı alacağınız aracın hasar kaydı, sahiplik süresi, araç tür değişimi vb. Bilgilerini Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nden mesaj yoluyla kontrol etmektir.”