Meclis Genel Kurulu'nda dün gece, milyonlarca EYT'linin vatandaşın büyük bir heyecanla beklediği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü. Teklif, Genel Kurul’da bulunan AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Partili 395 milletvekilinin oybirliğiyle kabul edildi.

Kabul gören kanuna göre; 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek. Emekli olabilmek için, işe başlama tarihine göre 5 bin ila 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartının da tamamlaması gerekiyor.

Borsa güne yükselişle başladı Borsa güne yükselişle başladı

AK PARTİ VE MEHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ

Emeklilikte yaşa takılanlar kanun teklifine ilişkin, kademeli prim gün sayısının 5000 gün olarak düzenlenmesine yönelik CHP, İYİ Parti ve HDP'nin verdiği önergeler ise, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş yaptığı açıklamada, "8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girenler maalesef aynı şekilde emekli olamayacak. 5 bin prim gün sayısı 5 bin 975'e çıkarıldı. EYT'liler EPT'li hale getirdi. 8 Eylül 1999 öncesi 3 bin 600 gün prim ödeyenlerin kısmi emekliliği olmalıydı maalesef bu da olmadı. Stajyer ve çırakların işe giriş tarihleri esas alınmıyor. 8 Eylül 1999 sonrası işe girenler de kademeli geçişte olmadı. En son Ağustos depremi 1999, orada da mutlaka 31.12.1999 tarihi olmalıydı. Bunu ısrarla söyledik ama olmadı" dedi.