Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ En önemli maliyet kalemleri olan kira, elektrik, doğalgaz ve hammadde de yaşanan fiyat artışından dertli olan Lokantacılar, Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin, lokantacı esnafının hem pandemi sürecinde hem de girdi maliyetlerin artması nedeniyle son aylarda sıkıntı yaşadığını dile getirdi.

 Lokantacı esnafının öneri ve isteklerini de ileten Aztekin, aynı zamanda Katma Değer Vergisi’nin de tekrardan yüzde 1’e düşürülmesini talep etti.

IMG_3966

“Geçtiğimiz yıl 150 liraydı, şimdi 600 lira oldu”

 Aztekin: “Esnaf ve zanaatkâr bir milletin şah damarıdır, aynı zamanda bir ülkenin orta direğidir. Son zamanlarda yaşanan fiyat artışları, esnafı oldukça olumsuz etkiledi. Şeker ve Ayçiçek yağının ardından bu kez de unun fiyatı giderek artıyor. Bu durum, unlu mamul üreten işletmeleri ve özellikle lokantacı esnafını olumsuz etkiliyor.  Çünkü lokantacı esnafı pidesini, lahmacununu kendi üretiyor. Geçtiğimiz yıl 50 kiloluk pidelik un 150 lira iken şu an 600 lira oldu.  Unun kalitesine göre de fiyatı değişiyor.   Fakat bizim fiyatlarımız sabit bir şekilde devam ediyor. Bu durum bir tek lokantacı esnafını olumsuz yönde etkilemiyor. Simit, pasta gibi unlu mamul üretimi yapan esnafı da direkt etkiledi. Bunun yanı sıra 1 ton odun 750 lira idi şimdi 2 bin 500 lira oldu. Etin fiyatı da arttı. Bu durum esnafı olumsuz etkiliyor. Yani ham madde, yakıt, elektrik ve personel giderleri her geçen gün artıyor, bu durumda esnafın belini büküyor” dedi.

IMG_3985

“Birçok kebapçı mesleğini bıraktı”

Aztekin, Lokantacılar, Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odasına kayıtlı 2 bin 600 üyenin olduğunu ve Ankara’da 7 bine yakın lokanta dükkânının olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle gıda sektöründe yer alan lokanta, pastane ve pideci esnafının maliyet fiyatlarında yaşadığı yükselişin  önüne geçilmesi lazım.  İşletmelerini ayakta tutmak için esnaf sürekli borçlanıyor. Bu durum esnaf lokantaları için de geçerli.  Sorunlarımızın bir an evvel çözüme kavuşmasını arzu ediyoruz.

IMG_4016

Birçok pideci, kebapçı ve dönerci mesleğini bıraktı.  Moto kuryeci olmaya karar verdi.  Çünkü artık esnaf günü kurtarıyor. Hep gelirlerimizden gidiyor. Gün geçtikçe bizim kâr marjımız düşüyor. Fiyata biraz zam yaptığımızda müşteri sayımız düşüyor. Bunun dışında lokantacı esnafı yanında çalışacak eleman bulamıyor. Eleman sıkıntısı da yaşıyoruz.  Çırak ve kalfa bulamıyoruz. ”

IMG_3995

“KDV indirimi istiyoruz”

Son olarak sektöre dair sorun ve taleplerini ileten Aztekin, “Bizim sektörümüzde uzun yıllardır çeşitli sorunlar var ve bu sorunları tam anlamıyla aşabilmiş değiliz. Yaşadığımız bu sorunlardan biri adım başı açılan lokantalar. Bunun olmaması lazım.

IMG_4007

 Aynı sokakta aynı hizmeti sunan lokantaların açılıyor olması ve bu lokantalardan bazılarının müşteriye piyasanın altında fiyatlarla hizmet sunması haksız rekabete neden oluyor. Bunun yanı sıra biz KDV indirimi istiyoruz.

IMG_4024

Pandemi sürecinde birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerlerde  KDV oranı yüzde 1’e indirildi.  Sonra bu oran tekrardan yüzde 8’e çıkarıldı. Ama biz bu süreçte yetkililerden KDV oranının tekrardan yüzde 1’e düşürülmesini talep ediyoruz” ifadesini kullandı.