Bu dünya kupasında ilk kez uygulanan yarı otomatik ofsayt teknolojisi ilk kez Katar Ekvador maçının 3. dakikasında devreye girdi.

Enner Valencia'nın attığı gol televizyondan ve tribünden maçı seyredenler için goldü, ama devreye giren yarı otomatik ofsayt teknolojisine göre gol değildi.

Hakem bu teknolojinin verdiği karara uyup golü vermedi. Kimse neden golün iptal edildiğini anlamadı.

Ta ki golden 11 dakika sonra yani 14. dakikada gelen animasyonu gröene kadar.

Sistem, sahadaki ve VAR'daki hakemlerin daha hızlı karar almasını sağlamayı hedefliyor. Pozisyon, 3D animasyon ile yeniden oluşturulup pozisyon yarı otomatik olarak inceleniyor ve karar veriliyor. Ancak olması gereken bu 3D animasyon görüntüsünün ivedilikle yayına verilmesi. Katar Ekvador maçında ise bu gerçekleşmedi. Görüntüler tartışmalı pozisyondan tam 11 dakika sonra ekrana geldi.

Bu görüntüleri oluşturabilmek için 12 kameda ve topun içine konulan çipten gelen tam 29 ayrı veri kullanılıyor. Animasyon yapılırken oyuncuların pozisyonu, uzuvları ve vücutlarının durumları da gösteriliyor.

Topun tam olarak vurulduğu anı bulabilmek için IMU denilen bir ölçüm birimi kullanılıyor. Veriler ise toptaki çipten ve 12 kameradan geliyor.

Yapay zeka kullanarak oyuncunun uzvu ve top izleme verilerini karşılaştıran teknoloji, oyuncunun topu geçersiz bir pozisyonda aldığı anı yakalarsa bunu VAR odasına otomatik olarak bildiriyor.

VAR hakemleri ise bu pozisyonu, maçın hakemine bildirmeden önce bir kez daha ama manuel olarak kontrol ediyor.

Ofsayt kararı çıkarsa turuncu bir bayrak ortaya çıkıyor. Tüm bu işlemlerin 25 saniyede süreceği vadedildi. Aslında Katar Ekvador maçında karar çabuk verildi ancak görüntülerin verilmesi çok uzun sürdü.