Hem TCMB hem de BDDK'nın yaptığı çeşitli düzenlemelerle dolar kuru 2 Ekim'den bu yana yatay seyirde seyrediyor. Alınan önlemlerin işe yaraması döviz mevduat ve KKM rakamlarına yansımaya başladı. Dolar kuru haftaya 18.62 TL'den başladı. Euro ise 19,2964 TL'den başladı. 

TCMB geçtiğimiz hafta politika faizini beklendiği gibi 150 baz puan indirerek yüzde 9'a çekti ve indirim döngüsünün son bulduğunu açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TCMB'nin faiz kararına ilişkin olarak "Uyguladığımız ekonomi politikaları sayesinde politika faizi 2 yıl sonra tek haneye inmiştir" açıklamasını yaptı. Nebati, piyasa faizlerinin de tek hanelere dönmesini beklediklerini vurguladı. 

Kur Korumalı Mevduat duyurulduğundan beri ilk kez geriledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, 18 Kasım haftası itibarıyla kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 9 milyar 5 milyon TL düşüşle 1 trilyon 464,9 milyar TL'ye geriledi.

Hem vatandaşlar hem de şirketler geçtiğimiz döviz mevduatlarını azaltım yönünde hareket etti. Bireylerin kişilerin döviz mevduatları bir önceki haftaya göre 1 milyar 246,80 milyon dolar azalarak 125 milyar 31,50 milyon dolar, kuruluşların döviz mevduatı 1 milyar 289,80 milyon dolar düşüşle 85 milyar 343,60 milyon dolar oldu.

Böylece son 2 haftada döviz mevduatlarında yaklaşık olarak 6 milyar dolarlık bir gerileme yaşandı. 

Doların küresel para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi ise yeni haftaya yüzde 0.30 yükselişle 106,273'dan giriş yapıyor. Doların küresel para birimleri karşısındaki yükselişinde Çin'de koronavirüs tedbirlerine karşı başlayan büyük eylemler oldu. Çin'de başlayan eylemler dünyanın ikinci büyük ekonomisine dair endişeleri artırdı.

Bu hafta veri açısından yoğun bir hafta yaşanacak. Çarşamba günü Türkiye ekonomisinin 3. çeyrek büyüme verisi beklenirken, perşembe günü ise imalat verileri açıklanacak.

Öte yanda ABD ekonomisinin canlılığına dair bir işaret verecek ABD büyüme rakamları da çarşamba günü açıklanacak.