Biden, yaptığı yazılı açıklamada, "Eğer bu karar uygulamaya girerse, ABD Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) gelecekte hiçbir onayı siyasi ve ideolojik saldırılardan korunamaz" diye konuştu.

Söz konusu ilacın Amerika'daki kürtajların yarısından fazlasının gerçekleştiği "ilaçla kürtaj" alanında kullanıldığına dikkati çeken Biden, bu davanın kadınların temel özgürlüklerini ihlal eden ve sağlıklarını tehlikeye atan benzeri görülmemiş bir karara yola açabileceğine işaret etti.

Lavrov: İran gerginlik istemiyor Lavrov: İran gerginlik istemiyor

Kararın sadece Teksas'taki kadınları etkilemeyeceğini vurgulayan Biden, kürtajın yasal olduğu eyaletlerde de erişim sıkıntısı olacağını değerlendirdi. Biden, "Yönetimim bu kararla savaşacak. Adalet Bakanlığı karara itiraz etti" dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise söz konusu kararın ulusal düzeyde kadın haklarını tehdit ettiğini belirtti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde 2019'da göreve başlayan Teksas Bölge Hakimi Matthew Kacsmaryk, 7 Nisan'da "mifepristone" adlı kürtaj ilacının ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onayını askıya alma kararı aldığını açıklamış, kararı 7 günlüğüne itirazlar için tehir ettiğini duyurmuştu.

Diğer taraftan, Washington merkezli başka bir federal hakim de aynı gün yaklaşık 20 yıldır sürümde olan ilacın dağıtımına kısıtlama getirilemeyeceğine hükmetmişti.

ABD Yüksek Mahkemesi ise geçen sene ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" iptal etmişti.

Bu karar ile kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakılmıştı. (AA)