ÖZEL HABER

Aybuke Ulusan/ Orantısız artan araç fiyatları karşısında, ÖTV indirimi bekleyen vatandaş, yine de alım oranını düşürmüyor. Sıfır ve ikinci el otomobil araçlardaki arz-talep durumu konusunda Yeni Journal’a konuşan oto galericiler, otomobilin bir ihtiyaç olmaktan çıkıp, yatırım aracına dönüştüğünü vurguladı.

photo_5865963494636108406_y

“Araçlar ihtiyaç değil yatırım oldu”

Oto Galeri işletmecisi Hürkan Zavagar, Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte, sektörde ciddi bir hareketlenme başladığını söyledi.

Bayramdan önce zam beklediklerini dile getiren Zavagar, “İkinci el araçlara talep çok fazla. Bir ayda yüzde 20 zam geldi, fakat asıl artış bayramdan birkaç gün önce yaşanacak. Bu zamların en büyük sebebi, sıfır araç bulunamamasıydı. Özellikle pandemi döneminde sıfır araç neredeyse hiç bulunamadı, araç bulunamadıkça insanlar kendi kendilerine fiyat yükseltti. İlanlara girdiğimizde, gördüğümüz fiyatlara biz bile inanamadık bazen. İnsanlar araçları bir ihtiyaçtan çok, yatırım olarak görüyor artık” ifadelerini kullandı.

photo_5865963494636108411_y

“Ev alamayan araba alıyor”

Vatandaşın otomobilini bir yatırım aracı olarak gördüğünü belirten Zavagar, “Sadece araba fiyatları değil, tüm Türkiye genelinde artış göstermeyen hiçbir şey kalmadı. İnsanlar eskiden eve yatırım yapıyordu, parasını dövize ya da faize koyuyordu. Bizler öyle bir dönem geçirdik ki, hiçbir yatırım araç kadar kazandıramadı. Faize koyulan para 3 getirecekse, araba bir ay sonra aldığınız fiyatın üzerine 5 koydu. İnsanlar tüm yatırımlarını araçlara yapmaya başladı. Geçen hafta satılan bir araba, bu hafta aynı fiyattan alınamaz artık” dedi.

“Al-sat yapanların sayısı çok arttı”

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Aradaki farkı kazanç sayan herkesin, al-sat yapmaya başladığını söyleyen Zavagar, “Bir haftada aldığı aracın üzerine 15 bin TL koyarak satabildiğini gören herkes, elinde araç döndürmeye başladı. Piyasanın bu kadar dengesiz hale gelmesinde, bilinçsiz insanların katkısı çok büyük. Herkes durumdan şikayet etse de, talep asla azalmıyor. Araç sayısındaki satış düştü diyemeyiz, eskiden son model alınabilecek fiyata şuanda daha yaşı büyük, modeli düşük araçlar alınabiliyor sadece” dedi.

TOGG’a talep beklenenden fazla!

Türkiye’nin yerli otomobili TOGG’a olan talebin, beklenenden fazla olduğunu söyleyen Hürkan Zavagar, sözlerine şöyle devam etti: “TOGG piyasaya hızlı bir giriş yaptı, on binlerce insan sadece çekiliş için 60 bin TL yatırdı. Havuzda çok büyük bir para eder bu, piyasayı ister istemez etkileyecek. Aracı alanlar arasında karaborsadan iki katına satan da olacaktır. TOGG’u sokaklarda görmeye başladıktan sonra, piyasayı nasıl etkileyeceğini daha net göreceğiz.”

vv-1

“Elektrikli araçların en büyük sorunu şarj durumu”

Elektrikli araç kullanımının arttığını da söyleyen Zavagar, “Elektrikli araçların kullanımı, 2 sene öncesine göre arttı. Kullanıcıları özellikle yakıt fiyatları yüzünden bu araçları tercih ediyor. Yüze 30, yüzde 40 arası bir fark yaratır akaryakıt masraflarında. İstasyonlardaki hızlı şarj maliyetleri bilindiğinin aksine, ekonomik değil. Eğer daha uyguna dolum yapmak isteniyorsa, evdeki elektrikle dolum yapılması gerekiyor. Benzinin iki dakikada depoyu doldurduğu gibi değil bu sistem. Saatlerce araç başında şarjın dolmasını beklemelisiniz. Elektrikli araçlar uzun yol için uygun değil, şarj dolum noktaları artsa da her yerde yok henüz. Yolda kalmak çok olası, ya da 8 saatlik bir yol, dolum saatlerini eklediğinizde 12-13 saate kadar çıkabilir” ifadelerini kullandı.