Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, salgının seyri hakkında Yeni Journal’a konuştu. Prof. Dr. Ceyhan, “Her gün, yaklaşık 200’ün üzerinde insanın hayatını kaybettiği her durum, endişe vericidir” dedi.

“Maske kullanımını şu an için bırakmak oldukça sakıncalı”

Korona virüs salgınından korunmada, maske kullanımının son derece önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, şöyle konuştu: “Pandemide kullandığımız maskeler, virüsün size bulaşmasını değil, sizdeki virüsün başkasına bulaşmasını önler. O yüzden, maske kullanımını şu an için bırakmak oldukça sakıncalı. Önlem almak istemeyen, aşı olmayı reddedenlerin özgürlüğü kadar, hastalanıp ölmek istemeyenlerin hakları da dikkate alınmalıdır. Her gün, yaklaşık 200’ün üzerinde insanın hayatını kaybettiği her durum, endişe vericidir. Rehavete kapılmak doğru değil. Omicron varyantının daha hafif seyrettiği doğru, ama bu bizi aldatmasın. Çünkü bu varyantın bulaşıcılığı daha yüksek ve diğer varyantlara nazaran, toplumun geneline daha hızlı bulaşıyor. Bana göre, en kötüsü. Yüksek vaka sayıları, doğal olarak ölüm oranlarına da yansıyor. Fazladan bir kişinin ölümünü bile engellesek kardır.”

Her ülkenin şartlarının ve aşılama oranlarının birbirinden farklı olduğunu vurgulayan Ceyhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazı ülkeler korona virüs kısıtlamalarını ve maske şartını kaldırıyor, ama en az üç doz aşılama şartını koyuyor. Vakalar azaldığında da, her zaman için yeni bir dalganın gelebileceği ihtimalini düşünerek hareket etmeliyiz. İyileşen sayısı, günlük vaka sayısını geçmeden, bir inişten söz etmek mümkün değil. Ama bir yerde inecek. Daha önce yaşadığımız dalgalar gibi, bir yerde vakalar azalma noktasına gidecek. Yeter ki ‘Korona virüs son buldu, bu iş bitti’ algısına ve rehavete kapılmayalım.”

“Rehavete kapılırsak, yeni bir dalga yaşamamız kaçınılmaz olur”

Şu anda dünyada Omicron varyantının oluşturduğu beşinci dalgada, iniş çizgisine girildiğini aktaran Prof. Dr. Ceyhan, “Yani tepe noktasını gördü artık. Vakaların azalma dönemine girildi, ama dikkat edin beşinci defa. Her iniş dönemine girdiğimizde, tedbirleri elden bırakır ve çabuk rehavete kapılırsak, yeni bir dalga yaşamamız kaçınılmaz olur” şeklinde konuştu.

Korona virüs salgınına ilişkin tahminlerde bulunan Prof. Dr Mehmet Ceyhan, sözlerini şöyle tamamladı: “Şu anda baktığımızda üç tane olasılık var. İlk olasılık, virüs mutasyonla hastalık yapıcı özelliğini kaybedebilir, ama daha da bulaşıcı bir virüs haline gelebilir. Bu iyi bir senaryodur. İkinci olasılık, virüs yavaş yavaş azalır, ama toplumdan kaybolmaz, fakat soğuk algınlığı gibi bir hastalık oluşturabilir. Böylece, aşı vs. gerekmeyebilir. Üçüncü olasılık ise, bu mutasyon, hastalığın ağırlığını azaltmayabilir, ama bir mevsimsel hastalık haline gelebilir. O zaman grip aşısı gibi, özellikle risk gruplarını her yıl aşılamamız gerekebilir. Bu olasılıklar, ne zaman gelişir ya da hangisi gelişir bilinmez. Dünyada bunu söyleyebilecek bilim insanı yoktur. Sadece geleceğe yönelik tahminlerde bulunulabilir.”