Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu (FIAP) Başkanı Riccardo Busi, Yarışmaya katılan fotoğrafların kalitesinden çok etkilendiğini söyledi.

Lokal bir düzeyde düzenlenen bir yarışma için bu kadar yüksek seviyede fotoğraf beklemediğini aktaran Busi, fotoğrafların uluslararası yarışmalarda derece alabilir olduğunu kaydetti.

1-17

Yarışmanın Diyarbakır’ın dünyada tanıtılmasına katkı sağlayacağına dikkat çeken Busi, şöyle konuştu: “Bu fotoğraf yarışması ve bundan sonra düzenlenecek yarışmalarla birçok fotoğrafçı kentinize gelecek ve kentinizin dünyaya tanıtılmasına yardımcı olacak. Bu nedenle dünyadaki bütün fotoğrafçılara Türkiye ve Diyarbakır’a gelmelerini ve bu bölgeyi fotoğraflamalarını tavsiye ediyorum. “

“Doğunun Paris’i”

Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu Başkanı Sefa Ulukan ise kente hayran kaldığını ifade ederek şunları aktardı: “Aklımda düşündüğüm Diyarbakır ile bulduğum Diyarbakır bambaşka. Doğunun Paris’i dedikleri bir yermiş. Doğayı ve tarihi iç içe yaşamış ve son derece modern bir kent. Şaşırdım ama bir o kadar da gururlandım. Binlerce yıllık bir tarihi var.”

2-16

Yarışmanın kenti yansıttığına değinen Ulukan, şunları dile getirdi: “İki Gözüm Diyarbakır Dört Mevsim platform olarak çok güzel bir düşünce. Yarışma boyutuna gelince tabi biraz daha biz fotoğrafta estetik kaygılar peşindeyiz.  Fotoğrafların içinde Diyarbakır'ın tanıtımı ya da Diyarbakır'a özgü bir şeyler aradık, zorlu bir süreçti.”

3-9

“Diyarbakır'ın içinde yaşayan bir tarih var”

Sille Sanat Sarayı yöneticisi Reha Bilir ise, Diyarbakır’ın tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleri olan bir kent olduğunu belirtti.

Diyarbakır’ın zengin bir kültürel birikime sahip olduğuna dikkat çeken Bilir, “Diyarbakır'ın içinde yaşayan bir tarih var. Sur içi, Eğil, Malabadi Köprüsü ve diğer yerler her taraf tarih dolu. Üstelik çok güzel de fotoğrafik değerleri var. Bu tarihi değerler benim zihnimde kalacak.” şeklinde konuştu.

350 ulusal ve 130 uluslararası yarışma jüri üyeliğinde bulunduğunu anımsatan Bilir, “Diyarbakır İki Gözüm 4 Mevsim Fotoğraf Yarışması” değerlendirmesi yaparken önceki yarışmalara göre zorlandığını anlattı.

4-6

“Diyarbakır fotoğrafik anlamda çok özel bir yer”

Fotoğraf Sanatçısı Cengiz Karlıova ise Diyarbakır’ın Güneydoğu'nun bütün karakteristik özelliklerini taşıdığını söyledi.

Kentte tarih ve modern alanların bulunduğunu aktaran Karlıova, şunları dile getirdi: “Diyarbakır’ın eski otantik yapısını koruyor olması, yıllar önce gördüğüm duruma göre çok olumlu. Diyarbakır'ın eski yerleşim yeri çok iyi korunmuş. Binalar, yapılar yenilenmiş. İnsanların o sıcak yapısı bir kere daha Diyarbakır'ı çok sevmeme sebep oldu. Diyarbakır fotoğrafik anlamda çok özel bir yer.”

5-5

Yarışmada çekilen her fotoğrafın değerli olduğunu vurgulayan Karlıova, şunları kaydetti: “Sadece Diyarbakır halkının değil, tüm Türkiye'den gelen fotoğrafçıların verdiği destekler, bu yarışmanın bir kat daha öne çıkmasına sebep oldu. Özellikle Diyarbakır'ı az tanıyan sanatçılar, fotoğrafçılar için bilgi kaynağı olacak.”

“İki Gözüm Diyarbakır” fotoğraf yarışması

Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) işbirliğiyle düzenlenen ve 30 Eylül 2022’de başvuruları sona eren yarışmaya 50 ilden 460 fotoğrafçı, 1601 eserle başvurdu.

Cengiz Karliova

Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu (FIAP) Başkanı Ricardo Bussi, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu Başkanı Dr. Sefa Ulukan, Türkiye’nin fotoğraf alanındaki ilk kadın profesörü Güler Ertan,  Sille Sanat Sarayı yöneticisi Reha Bilir, Fotoğraf Sanatçısı Cengiz Karlıova, İzmir Fotoğraf Derneği Başkanı Seda Şengök ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ramazan Kızılkaya’nın yer aldığı jüri 17 Kasım 2022’de Diyarbakır’da toplandı.

Riccardo Busi

6 Aralık’ta Keçi Burcu’nda düzenlenecek törenle dereceye ve sergileme ödülleri verilecek. Fotoğraflar yapılacak sergiyle fotoğrafseverlerin beğenisine sunulacak.