Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Ankara Rehberler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Cem Yücel, turist rehberi olabilmek için üniversite mezunu olmak, yabancı dil bilmek, eğitim gezilerine katılmak ve ilgili sınavlardan geçmek gibi koşulların önemine işaret etti. Yücel, Türkiye’de tam anlamıyla yabancı dil bilenlerin oranı yüzde 4, zaten yüzde 2’sini rehberler oluşturuyor” ifadesini kullandı.

Turist rehberliğinin olmazsa olmazı yabancı dildir vurgusu yapan Ankara Rehberler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Cem Yücel, Yeni Journal’a konuştu.

“Mesleğimizin asıl sorunları askıda kalıyor”

Yücel: “Son 10 yıldır rehberlik mesleğini icra edecek kişilerin kriterleri yeniden belirlenmeye çalışılıyor. Rehberlerin ciddi anlamda sorunları var. ‘Yabancı dil zorunluluğunu kaldırmayı’ istemek rehberlik mesleğinin vasıfsızlaşmasına neden olacak. Turist rehberliğinin olmazsa olmazı yabancı dildir. Rehberler Odası Başkanı olarak, yabancı dil konusunda sürekli mücadele ediyoruz ve bu bize ekstradan zaman kaybettiriyor. Mesleğimizin asıl sorunları askıda kalıyor. Biz yeniden TBMM’ye gidiyoruz. Turizm Komisyonu ile görüşmeye çalışıyoruz. Bir yandan da Kültür ve Turizm Bakanımızla görüşmeye çalışıyoruz. Sayın Bakanımıza yabancı dil zorunluluğunun ortadan kalkması durumunda ortaya çıkacak sorunları anlatmaya, aktarmaya gayret ediyoruz” dedi.

“Yabancı dil şartının kaldırılmasına karşıyız”

Turist rehberi olmak için üniversite mezunu olmak, yabancı dil bilmek, eğitim gezilerine katılmak ve ilgili sınavlardan geçmek gibi önemli koşulların bulunduğunu anımsatan Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mesleğe kabulde yabancı dil bilme şartı arıyoruz. Ülkemizde rehberlik bölümünde okuyan öğrenci sayısı da fazla. Ön lisans, lisans ve tezsiz yüksek lisans yapan kişiler turist rehberi olabiliyor. Her sene bu okullar mezun veriyor. Bunun yanı sıra sanat tarihi, coğrafya ya da filoloji bölümlerinden mezun olan kişiler de turist rehberi olabilir, olmasına da karşı değiliz. Lisans mezunları, turist rehberliği bölümünde tezsiz yüksek lisans yapınca turist rehberi olabiliyor. Biz Oda olarak, yabancı dil şartının kaldırılmasına karşıyız. Yabancı dil zorunluluğunu kaldırmak sektörü yaralar.”

”Mesleğe kabul için bekleyen yüz bin kişi var”

Yabancı dil zorunluluğunun kalkmasının kültür turizmini olumsuz yönde etkileyeceğini öne süren Yücel, “Biz tarihsel olarak çok büyük bir zenginliğe sahibiz. Hem doğal, jeolojik hem de tarihsel muazzam büyük zenginliklerin üzerindeyiz. Eğer yabancı dil engeli kaldırırlarsa, mesleğe yüz bin kişi adım atacak demektir. Mesleğe kabul için bekleyen yüz bin kişi var. Yüz bin rehberi şu piyasa koşullarında turizm sektörü kaldıramaz. Türkiye’de kayıtlı 12 bin rehber var. 8 bini çalışıyor. Zaten pandemi sürecinden yeni çıktık. Son 2 yıldır turizm sektörü çok büyük yara aldı. Bu durum, direkt turist rehberlerini etkiledi. Şunu da belirtmek gerekiyor: Türkiye’de yabancı dil bilenlerin oranını yüzde 4, zaten yüzde 2’sini rehberler oluşturuyor. Türkiye’ye gelen yabancı turistler ülkemizi rehberler vasıtasıyla tanırlar. Ülkenin yüzüdür rehberler. Kalifiyeli rehberlerin kültür seviyesi çok yüksek ve ciddi eğitimler alıyorlar. Bu şartlarda turist rehberliğinde yabancı dil engelinin kaldırılması çok yanlış. Mesleğe kabulde İngilizce, Rusça ve Almanca gibi yabancı dilleri bilen kişileri seçiyoruz. Çünkü mesleğe büyük bir talep var” diyerek sözlerini tamamladı.