Ekin HAZAL DOĞRUYUSEVER / Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ülke genelinde 200-210 gram ekmeğin 3 liradan satıldığını belirterek, “Ekmeğin fiyatını 3 TL’de tutmak için, elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” ifadesini kullandı.

“Poşet fiyatlarında ciddi bir artış yaşandı”

Yeni Journal’a konuşan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı,  önemli bilgiler aktardı. Balcı, "Azami fiyatta, ekmeğin kilogram fiyatının 15 TL’nin üzerinde olmaması için çalışıyoruz. 14 TL olduğunda, 210 gram ekmek 3 TL olur. 15 lira olduğunda 200 gram ekmek 3 TL olur.  Fiyatlar, illere göre değişiklik arz edebilir” dedi.

Ekmek fiyatını belirlerken, hem tüketiciyi, hem de maliyeti artan üreticiyi düşünmek zorunda olduklarını belirten Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşletme giderlerimizde artış olmayan kalem yok, bir tek un değil. İşçilik Ocak ayında arttı. Bunun haricinde maya, personel giderleri, enerji maliyetleri arttı. Özelikle poşet fiyatlarında ciddi bir fiyat artışı yaşandı." 

"Dün karşı olmadık, bugün de karşı değiliz"

Balcı, “Ekmek fiyatı ‘aşırı pahalanacak, ekmeği yakında 4-5 liradan tüketeceğiz’ söylemlerini duyuyorum. Böyle bir şey bizim gündemimizde yokken, kamuoyunda bunun gündeme gelmesi, şahsımızı ve fedakarlık yapan fırıncı esnafımızı rahatsız etmektedir. Biz yerel yönetimlerin, dar gelirli vatandaşa ucuz ekmek temini noktasında çalışma yapmasına, dün karşı olmadık, bugün de karşı değiliz. Belediyeler, fırıncı esnafımızla yapacağı ortak çalışma ile dar gelirli vatandaşlara ucuz ekmek sağlayabilirler. Bunun örnekleri var” şeklinde konuştu.

Alnıaçık: Çalışacak fırın işçisi bulamıyoruz

Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık ise, zor bir dönemden geçtiklerini dile getirdi. Alnıacık, şunları söyledi: “Maliyetlerimiz arttı. Örneğin maya fiyatlarında yüzde 120’lik artış söz konusu. Buğdaydaki fiyat artışı haliyle un fiyatlarına da yansıdı. Bunun haricinde, artık eskisi gibi, ekmek ustası da yetişmiyor. Bu anlamda, çalışacak fırın işçisini de zor buluyoruz. Pandemiyle birlikte zor bir dönemden geçiyoruz, bu ülke hepimizin. Esnaf olarak hepimiz elimizden gelenin fazlasını yapmalıyız, taşın altına elimizi koyarak, salgının da getirmiş olduğu bu sıkıntılı günleri geride bırakmalıyız.’’

"Bu süreçte üretici olmak çok zor"

Ekmek yapımında üretim maliyetlerini, bir de ekmek imalatçısı Murat Gürel'e sorduk. Gürel, elektrik, doğal gaz, personel giderleri gibi birçok kalemde üreticinin giderleri olduğunu dile getirerek, “Bu süreçte üretici olmak çok zor.  Un fiyatları, inanılmaz arttı. Susam aynı şekilde arttı. 1 kilogram susam 30 lira,40 lira. İthal susam kullanıyorum. Bu durum üretim maliyetlerinin artmasına neden oldu. İşi bırakabilsem bırakacağım ama yanımda çalışan personellerim var, borçlarım var.  Bu yüzden üretmeyi de bırakamıyorum” şeklinde konuştu.