Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Ramazan’da uzun süren açlığın ardından, balığın yer aldığı bir yemekle oruç açılmasının önemine değinen balıkçı esnafı, balık tezgâhlarında yaşanan yoğunluktan memnun.

“Şu an için Çupra ve Levreği tavsiye ederim”

Havaların ısınmasıyla birlikte, satışlarının arttığını dile getiren balıkçı esnafı Hamit Aslan, denizde yaşanan mayın alarmını ve balık fiyatlarına ilişkin son durumu Yeni Journal’a anlattı.

Aslan, “Yıl boyunca beklediğimiz Ramazan ayı başladı. Kızılay, zaten insan kalabalığının yoğun olduğu bir yer. Ama Ramazan’ın gelmesiyle birlikte, hareketlilik daha da arttı. Balık fiyatlarında herhangi bir artış olmadı, gayet uygun. Örneğin, hamsi geçen sene 60 TL idi, bu sene 45 TL. Mezgitin kilosu 70 TL’ydi, bu sene 50 TL. Alabalık 100 TL’ydi, 60 bandına düştü. Şu anda vatandaşlara Çupra ve Levrek tavsiye ederim, kilosu 100 TL. Vatandaş, genellikle sezon boyunca hamsi tercih etti. Uzun yıllardan beri dükkânımızın müdavimi olan bir müşterim var. Yaşı 92. Neredeyse haftanın 4- 5 günü balık yer, hala dinç ve zinde. Omega- 3 deposu, her derde şifa. Özellikle iftarda hafif bir şeylerle orucunu açmak isteyenlerin gözdesi. Uzmanlar, uzun süren açlığın ardından balık tüketilmesinin, hem tokluk süresini artırdığını hem de vücudun ihtiyacı olan proteinleri karşıladığını dile getiriyor. Bu nedenle ben de iftarda balık içerikli bir yemeğin, daha hafif ve dengeli olacağını düşünüyorum” dedi.

“Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim balıkçılığı da etkiledi”

Rusya-Ukrayna arasında yaşanan krizin, birçok sektörü etkilediğini ifade eden Aslan, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı, İstanbul Boğazı girişinde yaşanan mayın alarmı sonrası, Karadeniz’de balık avcılığının durdurulduğunu açıklamıştı. Yasaklama kararından sonra, biraz tedirgin olduk ama korkulan olmadı. Devletimiz gerekli olan tüm tedbirleri almakta. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan kriz, dünyada ve Türkiye’de hemen hemen tüm sektörleri etkiledi. Etkilenmeyen alan kalmadı. Konunun dışında ama geçen sene de müsilaj sorunuyla karşı karşıya kaldık. Umarım bundan sonra başka tür sıkıntılar yaşanmaz da esnafın biraz olsun yüzü güler.”

“Fırtına ve kar yağışı fiyatların yükselmesine sebep olmuştu”

Öte yandan, geçen haftalarda etkili olan fırtına ve kar yağışının da balık fiyatlarına yansıdığını dile getiren Aslan, sözlerini şöyle tamamladı: “Marmara’da etkili olan soğuk hava ve karlı hava sonrası balık fiyatlarında bir yükseliş olmuştu. Havaların ısınmasıyla birlikte fiyatların daha da gerileceğini düşünüyorum.”