Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Havaların ısınması ile meyve-sebze fiyatlarında bir miktar düşüş görüldü. Başta biber olmak üzere kabak, patlıcan gibi sebzelerin fiyatlarında yaşanan düşüş, vatandaşı semt pazarlarına yöneltti.

Yeni Journal olarak pazar tezgahlarındaki son durumu yerinde inceledik. İşte vatandaş ve pazarcı esnafının konu hakkındaki görüşleri.

.. 

“En çok kabak ve biber düştü”

Fiyatların geçen haftaya oranla düşüş gösterdiğini söyleyen pazarcı esnafı Halil Yılmaz, “Tezgahlardaki fiyatlar, geçen haftaya göre farklılık gösteriyor. Örneğin, salatalık ve biberin fiyatı geriledi. Geçen hafta biber, 20 liraydı, bu hafta 10 TL. Salatalık geçen hafta 10 liraydı bu hafta 5 lira. Patlıcan 20 liraydı, bu hafta 12 lira. Kabak da aynı şekilde 10-12 Türk lirasından 5 -6 liraya geriledi. Domates, geçen haftalarda 20 liraydı şu anda domatesi 14 -15 liradan satıyoruz. Önümüzdeki haftalarda da düşüşün devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

“Bu yıl yaz meyveleri cep yakacağa benziyor”

Özellikle yaz mevsimi meyvelerinin şu an için ateş pahası olduğunu vurgulayan bir diğer pazarcı esnafı İbrahim Öztürk ise, konuya ilişkin şunları söyledi: “Şu anda özellikle yaz meyvelerinin fiyatı oldukça yüksek seyrediyor. Muz 22 TL, erik 25 TL kayısı, 25 - 30 lira bandında değişiyor. Örneğin eriğin kilosu şu anda ciddi anlamda el yakıyor. Geçen yıllarda, 10 -15 liraya erik satıyorduk şu anda 25- 30 lira arası satıyoruz. Geçen sene, 1-1 buçuk kilogram alışveriş yapan vatandaş, bu yıl yarım kilo ya da 250 gram erik alıyor. 10 liralık çilek bugün 20 lira oldu. Yaz meyveleri bu yıl cep yakacağa benziyor. Vatandaş, tezgahımda gördüğünüz bütün meyvelerden birer kilo almaya kalksa ortalama 150-200 TL’ye yakın bir ücret öder.”

Pazar tezgahlarına yansıyan fiyatları değerlendiren vatandaş ise, özellikle gıda fiyatlarının biraz daha aşağı çekilmesini talep ediyor.

Menekşe Çetin: “67 yaşındayım, emekliyim. Bugün pazar alışverişine çıktım. Neredeyse her hafta pazar alışverişine geliyorum, markete gücüm yetmiyor. Bu hafta pazar tezgahlarında geçen haftaya göre bir düşüş yaşanıyor ancak kesinlikle yeterli değil. Emekli maaşı alıyorum… Nasıl alıp nasıl yiyeceğim? Domatesin kilosu 24 lira olmuştu, kabağın kilosu markette 30 lira… Ev kirası, elektrik, su faturası derken gıda harcamalarına pek bir şey kalmıyor. Yetkililerden isteğim, gıda ürünlerindeki fiyatlar iyice düşürülsün. Bu anlamda biraz daha indirim bekliyoruz.”

Ayşe Aslan: Ramazan Bayramı öncesi yine p azar alış verişine çıkmıştım, bu haftada iş dönüşü uğramak istedim. Özellikle kışlık meyve ve sebzelerde, yeşilliklerde geçen haftaya oranla bir düşüş göze çarpıyor. Roka, nane, terenin adedini 2 TL’den aldım. Salatalık ve biber geçen haftaya göre gerilemiş aynı şekilde domatesin fiyatı da düşmüş ama diğer ürünler gibi yarıya yarıya düştüğünü söyleyemem. Yaz meyvelerinden çok fazla alamadım. Çilek ve erik bu yıl bana oldukça pahalı geldi. Birkaç ay daha bekleyip, fiyatı düşünce alacağım.”

İşte pazar tezgahlarındaki güncel fiyatlar:

Biber 20 TL’den 10 TL’ye geriledi

Salatalık 10 TL’den 5 TL’ye geriledi

Domates 20 TL’den 13 TL’ye geriledi

Patlıcan 20 TL’den 12 TL’ye geriledi

Kabak 12 TL’den 6 TL’ye geriledi

Ispanak: 8 TL

Mantar: 30 TL

Muz: 22 TL

Erik: 25 TL

Çilek: 20 TL

Kayısı:25-30 TL