Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Kendilerini olası şiddet ve taciz durumundan korumak isteyen kadınlar, hem spor yapıyor, hem de savunma amaçlı kick boks kurslarına ilgi gösteriyor.

Savunma sporlarını öğrenmek isteyenler arasında sağlık çalışanları, avukat ve öğrenciler yoğunlukta bulunuyor. Kadınlar savunma sporlarını öğrenirken, aynı zamanda kas kütlelerini de geliştiriyor.

Yeni Journal’a konuşan Antrenör Tolga Arslan, “Son zamanlarda kadınlar özellikle dövüş sporlarına yöneldi ve  salona gelen kişi sayısında ciddi anlamda bir artış var. Şu an öğrencilerimin yüzde 70’i kadın üye. Daha çok, boks, kick boks, muay thai gibi branşlar tercih ediliyor. Özgüven kazanmak ve herhangi bir olaya karşı kendilerini korumak için gelen çok kadın var” dedi.

“Amatör olarak başlayıp müsabakalara çıkanlar bile oluyor”

Savunma amaçlı spora başlayan kadınların, daha sonra bu alanda profesyonelleştiğini söyleyen Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tarz sporlar, kadınların daha çabuk forma girmelerine yardımcı oluyor ve özgüvenlerini yerine getiriyor. Sadece kendilerini savunmak için değil de hızlı forma girip stres atmak için de gelen çok. Şiddete maruz kalan bir öğrencim olmuştu hala da spor yapmaya ve salona gelmeye devam ediyor hatta çok iyi bir noktaya geldi. Maçlara da çıkabilir yakında. Ama her şeyden önce, kadınlar sporu kendilerini savunmak için değil de  öncelik olarak, sağlık ve spor için yapsınlar. Ama ne yazık ki ülkemizde ve dünyada artan şiddet vakaları yüzünden öncelik kendilerini savunmak oluyor. Bu durum son derece üzücü, ülkemizde kadına. şiddetin arttığını gösteriyor... Umarım bu üzücü olayları duymayız ve yaşanan tüm bu olumsuzluklar son bulur.”
Savunma sporuna başlayan ve zaman içerisinde bu sporu adeta yaşam biçimi haline getiren Fatma Yılmaz ise, kadınların her şeyden önce sağlık için spor yapması, üretken olması ve hayata tutunması gerektiğini vurguladı.

‘Yolda yürürken korkuyordum’

Yılmaz, “Savunma sporlarına olan ilgim, kadına şiddet olaylarının artış göstermesiyle başladı. Açıkçası yolda yürürken veya akşam saatlerinde bir yere gittiğimde içimde korku ve kaygı hissediyordum. İşim gereği, bazen akşamları eve dönebiliyorum ve hep içimde bir tedirginlik oluyordu. Savunma sporlarıyla yaklaşık 2 yıldır uğraşıyorum, gündelik hayatın stresini atıyor hem kendimi olası bir durumda nasıl savunacağımı öğreniyor hem de daha sağlıklı kalıyorum” ifadesini kullandı.