Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/Geçtiğimiz ay yapılan düzenlemeyle birlikte, 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde artış, bir önceki yılın yüzde 25’ini geçemeyecek. Bu oranı geçen sözleşme geçersiz olacak. Aynı durumun iş yerleri için de geçerli olmasını isteyen esnaf Ali Arpa, “11 yıla yakındır Ankara Tunalı’da bulunan çarşıda esnaflık yapıyorum. Kira fiyatlarındaki artış, esnafın belini büküyor. Yüzde 25 sınırına iş yerleri de dahil edilsin” çağrısı yaptı.

Ankara Tunalı’daki bir pasajda esnaflık yapan Arif Avcı, özellikle bu yıl girdi maliyetlerinin arttığını dile getirerek, ‘’Eskiden çok daha yüksek kar marjı ile satış gerçekleştiriyorduk, cirolarda artış var fakat bu artış giderlerdeki artışı karşılayamıyor” dedi.

IMG_4309

Düzenleme, iş yerleri için geçerli değil!

Avcı, ‘’Yıllardır esnaflık yapmaktayım. Bu yıl, girdi maliyetlerimizde gözle görülür bir artış yaşandı. Kar marjlarımız düştü. Cirolarda artış var fakat bu durum giderlerdeki artışı karşılamıyor. Bu pasajda bile 2-3 dükkan kapandı. Genel olarak esnafı, kira fiyatları da zorluyor. Konut kiralarında, 1 yıl süreyle, bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilecek, üzerindeki artışlar geçerli olmayacak. Kira artış oranında taraflar artış oranında serbesttirler yalnız artış oranı yüzde 25’i geçemeyecek bir üst sınır getirildi. Bu durum iş yerleri için geçerli değil. İş yerlerinde de bu durumun geçerli olmasını istiyoruz.  Ben de kiracıyım, yaklaşık 2 bin 400'e yakın kira ödüyorum. Eskiden beri durduğum için benim için kira bedeli uygun fakat çoğu esnaf için durum aynı değil. Bu yüzden kira desteğimizi yetkililere de duyurmak isteriz... 

IMG_4301Bildiğiniz üzere Kurban Bayramı son buldu. Dükkanımda, çocuk kıyafetleri yer alıyor. Bu bayram satışlarda bir düşüş yaşadım. Geçen sene aynı aylarda, bir aile geldiğinde 10 tane tişört alıp bir sezonu kurtarırdı, şu anda 10 tane alan bir ya da iki kişi var. Çarşımıza, yabancı turistlerin ilgisi oldukça fazla. Bu da çarşıyı bir nebze olsun hareketlendiriyor” diye konuştu.

IMG_4322

‘’Yerli müşterinin talebi azaldı’’

Konuya ilişkin konuşan bir diğer esnaf Ali Arpa ise, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaklaşık olarak 11 yıldır Tunalı'nın içinde bulunan çarşıda ekmek parası kazanmaktayım. Eskiye oranla işlerimiz oldukça düşük.  Şu anda yerli müşterinin talebi çok az, genellikle yabancılar alışveriş yapıyor. Yani çarşımızda şu anda ticaret, daha çok yabancı turistlerin üzerinden ilerliyor. Daha çok Amerikalı, İranlı ve Afrikalı turistler alışveriş için geliyor.IMG_4331

Çarşımızda, yaklaşık 60’a yakın dükkân bulunmakta. Kira fiyatlarında yüzde 25 sınırı iş yerleri için de getirilirse esnafa adeta can suyu olur. Ben dükkanımda çanta ve valiz satışı yapıyorum. Önceki yıllarda, 250 liralık olan valizin fiyatı şimdi bin liraya kadar dayandı.

WhatsApp Image 2022-07-20 at 09.40.30

Yani neredeyse insanlar bir tatil parasına valiz satın alabiliyor. Valiz fiyatları 2 bin 500 liraya kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla yaşanan fiyat artışı, müşteri potansiyelimizi doğrudan etkiledi.”