Bugün 4 bin 253 liranın alım gücü 3 bin 216 liraya geriledi.

Asgari ücrete zam yapılacak mı tartışmaları sürerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Temmuz ayında asgari ücrete ek bir zammın gündemde olmadığını söyledi. Bilgin, "Asgari ücreti bizim de tarafı olduğumuz Asgari Ücret Tespit Komisyonu, her yıl aralık ayında belirliyor. Bu yıl için tarihimizin en yüksek asgari ücret artışını gerçekleştirdik. Bunun yanında daha önemli bir şey yaptık. Çocukluğumdan beri konuşulan bir şeyi gerçekleştirme fırsatımız oldu. Sayın Cumhurbaşkanı'mız bunu açıkladı. Bütün ücretlerin, asgari ücret kadar olan kısımda gelir vergisinden vazgeçildi ve devlet çok büyük bir fedakarlık yaptı. Asgari ücrette net bir artış sağlandı. Daha bunun üçüncü ayındayız. Bunu bugün tartışmayı anlamsız buluyorum." diyerek asgari ücrete zam tartışmalarına kapıyı kapattı. Asgari ücrete 2022 yılında yüzde 50,54 oranında zam yapıldı ve asgari ücret 4 bin 253 liraya çıktı.

3 AYDA ASGARİ ÜCRETİN ALIM GÜCÜ ERİDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mart ayı enflasyonu beklenenin üzerinde çıktı. Mart ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 5,46 arttı. Böylece yıllık enflasyon 20 yılın zirvesine çıkarak, yüzde 61,14 oldu. İlk üç ayda ortaya çıkan enflasyon yılbaşında milyonlarca işçiye yapılan yüzde 50,54 oranındaki zammı geride bıraktı. 4 bin 253 liralık asgari ücretin alım gücü bin 37 lira düşerek 3 bin 216 liraya geriledi.

TÜFE'YE GÖRE EN YÜKSEK FİYAT ARTIŞI ULAŞTIRMADA YAŞANDI

TÜİK verilerine göre, ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı mart ayında en az artış gösteren ana gruplar yüzde 1,78 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 1,84 ile konut ve yüzde 2,78 ile eğlence ve kültür oldu. Buna karşılık, 2022 yılı mart ayında artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 13,29 ile ulaştırma, yüzde 6,55 ile eğitim, yüzde 6,04 ile lokanta ve oteller oldu. Mart 2022'de, endekste kapsanan 409 maddeden, 69 maddenin ortalama fiyatında düşüş olurken. 27 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 313 maddenin ortalama fiyatında ise artış görüldü.

Ekonomistler asgari ücrete yarıyıl zammı gelmesi halinde, 2022'nin ilk 6 aylık enflasyon rakamının ya da buna yakın bir oranın esas alınabileceğini belirtiyor. Uzmanlara göre, olası yeni asgari ücret zammı son verilere göre yüzde 20-25 civarı bir orana denk gelebilir. Bu durumda asgari ücrete Temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere yaklaşık 850 ya da 950 TL zam gelebilir. Buna hesaba göre, yeni asgari ücret 5 bin 203 TL'ye ulaşabilir.

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ise ekonomi piyasalarındaki asgari ücret zammı beklentisiyle alakalı yaptığı açıklamada, Temmuz ayında asgari ücrete zam görüşmesi değil enflasyon farkı görüşmeleri yapılacağını bildirdi. Bilgin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Siyasetçiler, siyasi pozisyonları açısından kendi değerlendirmelerini yaparlar. Demokraside mekanizmalar böyle işler. Benim konuşmalarımı çalışma hayatında sorumlu Bakan olarak değerlendirmek lazım. Temmuzda toplu sözleşmelerin enflasyon farkı var. Bunları karıştırmamak lazım. Temmuz ayı geldiğinde hem memurlar ile hem işçilerle yaptığımız sözleşmeleri değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı.