Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Başkent Ankara’da yaşayan Tolga Dokuyucu, 7 yaşında başladığı binicilik sporunu tutkuyla devam ettirenlerden. Asıl mesleğinin jokeylik olduğunu söyleyen Dokuyucu, ata binerken geçirdiği bir kaza sonucu görme yetisini kaybediyor. Kendini eve kapamayan ve umudunu her daim içinde yeşerten sporcu, şimdi dünya olimpiyatlarına hazırlanıyor.

Yaşam öyküsü ve atlara olan tutkusunu Yeni Journal’a anlatan sporcu Tolga Dokuyucu, “Özellikle görme engellilerin umudu olmak istiyorum. Başaramayacağımız hiçbir şey yok, bunu yakında tüm dünyaya göstermek istiyorum” dedi.

“Her ne yaşamış olursam olayım tutkumu asla bırakmayacağım”

Dokuyucu, “Yaklaşık olarak 7 yaşımdan beri ata biniyorum. Zaten asıl mesleğim jokeylikti. 2018 yılında, hipodromda ata binerken maalesef bir kaza geçirdim ve at benim üzerime doğru düştü. Başıma darbe aldığım için görme yetimi kaybettim. Fakat sonrasında yine atlara olan tutkumu bırakmadım, bırakamadım. Üstelik, sağ bacağımda da platinler var olmasına rağmen… Abim, hipodromda hem at sahibi hem de seyis… Onun yanına gide gele, atlardan kopamadım. Hayvanları çok seviyorum. Her ne yaşamış olursam olayım bu tutkumu asla bırakmayacağım” şeklinde konuştu.

“Dünya Olimpiyatlarına hazırlanacağım”

Aynı zamanda Altınokta Körler Derneği’nin de üyesi olan Dokuyucu, sözlerini şöyle sürdürdü: Altınokta Körler Derneği’ne sürekli gelip gidiyorum. Ankara Şube Başkanı Yusuf Dugan Bey, bize bir öneride bulundu ve bir projesinin olduğunu söyledi. Benim de binicilik sporuna olan ilgimi bildiği için bu projesini benle paylaştı. Hemen kabul ettim. Ankara Atlı Spor Kulübüne gelince de Tolga Aydın Köksal ve Irina hocam ile tanıştım. Bana o kadar iyi geldi ki… Haftanın 4 günü Ankara Atlı Spor Kulübü’ne geliyor ve burada eğitim alıyorum. Aynı zamanda olimpiyatlara hazırlanıyoruz. Öncelikle Türkiye içerisinde derece elde etmemiz gerekiyor olimpiyatlara katılabilmek için. Bunun için gerçekleştirilen yarışlarımız olacak. Türkiye'de görme engellilerde binicilik sporu ile uğraşan sporcu olmak adına elimden geleni yapıyorum. Yoğun bir çalışma tempom var. Yaklaşık 1 saate yakın bir idmanımız oluyor. Oldukça fazla bir mesafe sarf ediyoruz. Aynı zamanda hayvanların rehabilite edici bir özelliği var. Ata binince bütün sıkıntılarımı geride bırakmış hissediyorum veya vücudunda bir ağrı olduğunda ata bindiğimde inanın ki ağrıyı tamamen kafamdan silip atıyorum. Örneğin zihinsel engelli arkadaşlarımız, atın üzerinde özellikle mental olarak inanılmaz derecede rahatlıyorlar. Kesinlikle atların iyileştirici bir özelliği var, insanın negatif enerjisini alıyor.”

”Bunun gururunu hissetmek bile, mutlu olmama yetiyor”

Görme engeli bulunan bireylere de seslenen sporcu Tolga Dokuyucu, Engelli arkadaşlarımızın bu hayatta başaramayacağı, yapamayacağı hiçbir şey yok. Yeter ki istesinler ve kendilerini eve kapamasınlar. Her zaman ideallerinin, hayallerinin peşinden koşsunlar. Örneğin, ben bunu ata binmekle başarıyorum. Sadece binicilik sporu da değil, çeşitli spor branşlarıyla uğraşabilirler. Bugün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı… Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emanet ettiği bu bayram, özellikle bizler için çok anlamlı. En kısa zamanda ülkem adına derecelere ve başarılara imza atmak istiyorum. Bunun gururunu hissetmek bile, mutlu olmama yetiyor” dedi.

Altınokta Körler Derneği Ankara Şube Başkanı Yusuf Dugan ise, konuya ilişkin şunları söyledi: Tolga Dokuyucu, Altınokta Körler Derneği’nin bir üyesi. Kendisinin başarılarına ve azmine şahit olmak beni oldukça gururlandırıyor. Dernek olarak görme engeli bulunan üyelerimizi zaman zaman Atlı Spor Kulübüne getiriyoruz. Hiç atla tanışmamış, hiç ata dokunmamış üyelerimizi burada bu sporla yakından tanıştırıyoruz. Bu amaçla tekrardan Ankara Atlı Spor Kulübü yöneticilerine de teşekkür etmek istiyorum. Kesinlikle bu sporun sakinleştirici ve rehabilite edici bir özelliği var.”