Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER / Kış meyve ve sebzeleri, tezgâhlardaki yerini aldı. Ancak fiyatlar, satış yerine göre değişiyor. Yeni Journal olarak meyve ve sebze fiyatlarını yerinde inceledik.

Birkaç gündür etkili olan soğuk hava, semt pazarlarını da etkiledi. Pazarcı esnafı, soğuk havaların devam etmesi durumunda, fiyatların artacağını düşünüyor. Vatandaşın, marketlerdeki fiyat dalgalanmasına karşın, pazar yerlerini daha çok tercih ettiğini dile getiren pazarcı esnafı, meyve sebze fiyatlarındaki son durumu değerlendirdi.

Sebze meyve fiyatlarına ilişkin Yeni Journal’a konuşan pazarcı esnafı, vatandaşların daha çok semt pazarına geldiğini ve marketlere göre buradaki ürünlerin, daha uygun olduğunu belirtti.

Semt pazarlarına fazla talep olduğunu kaydeden pazarcı esnafı Hüseyin Arslan, ‘’Semt pazarlarındaki meyve ve sebzeler, market fiyatlarından daha uygun. Pazarlara günlük olarak mal geldiği için, talep de buna göre artıyor diyebiliriz. Cumhurbaşkanımızın aldığı karardan sonra, fiyatlarda bir düşüş oldu. Şu an fiyatlar, tam tüketicinin alabileceği düzeyde devam etmekte. Ekonomideki olumlu gelişmelerin, kısa sürede etiketlere daha da fazla yansıyacağı görüşündeyim. Domates, biber, patlıcan gibi ürünler daha çok satılıyor. Pandeminin başladığı ilk zamanlarda, vatandaşlar kapalı mekân olmamasından dolayı, daha çok pazarları tercih ediyordu. Açık alanda maske-mesafe-hijyen kurallarına uyulduğu takdirde, bulaş riski daha az. Halkımızın gerekli tedbirlere uyarak, gelip bizlerden alışveriş yapması hem bizi mutlu eder, hem de ayakta kalmamızı sağlar’’ ifadelerini kullandı.

“Birçok üründe market fiyatlarının altında satış yapıyoruz”

Pazarcı esnaflarından Kadir Çelik ise, “Şu anda işlerimiz oldukça durağan, esnaf olarak kötü bir dönemden geçmekteyiz. Birçok konuda Avrupa’dan daha üstünüz, fakat gözüme çarpan bir konuyu sizinle paylaşmak isterim. Çoğu Avrupa ülkesinde pazarlar kapalı alanlara kurulmakta. Neredeyse pazar alanlarında evindeki ortamı yaşıyorsun. Bu anlamda yetkililere çağrıda bulunmak isterim; kış ayları bizler için oldukça çetin ve zor şartlar altında geçmekte. Şu an hava neredeyse eksi 7 derece ne vatandaş gelebiliyor ne de bizler rahatça satış yapabiliyoruz. Meyve sebze fiyatlarına gelecek olursak, birçok üründe market fiyatlarının altında satış yapıyoruz” diye konuştu.

“Her şeyden evvel bir sosyal hayatım yok”

Pazarcı esnafı Abdurrahman Yazıcı da, şunları söyledi: “Neredeyse çocukluğumdan beri bu işle uğraşıyorum kısacası baba mesleği. Tezgâhımda patates ve soğan bulunmakta elbette daha çok ürün koymak isterdik bu sene patatesi ihraç ettik dolayısıyla geçen yılla fiyat açısından karşılaştırıldığında bir artış söz konusu. Şu an patatesin kilosu 5 TL, soğan 3 TL. Soğuk havanın etkisi bizlere de yansıdı, daha az mal getirir olduk çünkü ürünler dona çekiyor. Bugün pazar yerimiz oldukça boş, insanlar eskisi gibi pazara uğramıyor. Ömrümü bu mesleğe adadım ne gecemiz var ne de gündüzümüz. Her şeyden evvel bir sosyal hayatım yok.”

Market ve pazar fiyatları

Bazı ürünlerdeki fiyat farkları şöyle: Biber markette 14, pazarda 10 lira. Salatalık markette 11, pazarda 10 lira. Limon markette 4,76, pazarda 5 lira. Karnabahar markette 6 lira, pazarda 5 lira. Havuç markette 5 lira, pazarda 3 lira. Pırasa markette 7 lira, pazarda 4 lira.