Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER / Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde okuyan yaklaşık 18 milyon öğrencinin bu hafta yarıyıl tatiline girmesi planlanıyor. Tatilin başlamasıyla, şehir dışına çıkacak olanlarla birlikte, şehirlerarası otobüs terminalleri hareketlenmeye başladı. Konuya ilişkin Yeni Journal’a konuşan otobüs firması yetkilisi Mehmetcan Yiğit, otogarlarda yoğunluk başladığını belirterek, otobüs bilet fiyatlarına ilişkin bilgi verdi.

Milyonlarca öğrenci 2021-2022 eğitim öğretim yılında ilk dönemi geride bırakarak karne sevinci yaşayacak. Okulların yarıyıl tatiline girmesine az bir süre kala, tatil planı yapan vatandaşlar bilet fiyatlarını araştırmaya koyuldu.

‘’Bilet fiyatları kısa zamanda yükselişe geçti’’

Son zamanlarda ulaşım maliyetlerinde bir artış olduğunu kaydeden firma yetkilisi Mehmetcan Yiğit, “Bilet fiyatları kısa zamanda yükselişe geçti. Mazot fiyatlarındaki artış, bilet fiyatlarına da yansıdı. Okullarda yarıyıl tatilinin yaklaşmasıyla birlikte, yoğunluk da başlamış durumda. Otogarlarda şu an için hareketlilik yaşanıyor’’ ifadesini kullandı.

Kendi firmasına ait güncel otobüs bilet fiyatlarını aktaran Yiğit, şu an için uygulanan tarifenin sabit olduğunu dile getirerek, “Ankara-İstanbul 150, Ankara-İzmir 140, Ankara-Bursa 150, Ankara-Konya 85, Ankara-Trabzon 225 ve Ankara –Diyarbakır 250 Türk Lirası. Belirttiğim gibi illere göre uygulanan fiyat politikası farklılık göstermekte’’ dedi.

Memiş: Araç bakımları muhakkak yaptırılmalı

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş ise, yola çıkacak vatandaşlara uyarılarda bulundu.

İhsan Memiş, özellikle kış mevsiminde araç bakımlarının tam yapılması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Sürücüler uykusuz ve aç karnına yola çıkmasın. Yanlarına, olası bir yolda kalma riskine karşı, yeterli su, hafif yiyecek ve biraz da giyecek alsınlar. Yollar ıslak, kar ve buzlu olacağından hız yapmasınlar, takip mesafesini açsınlar. Bilhassa tepe üstü, tünel girişi ve yüksek yerlerde, gizli buzlanmaya dikkat etsinler. Cep telefonundan uzak dursunlar. Sürücüler cep telefonlarını eş ve çocuklarına versin. Araçlarının fenni muayene süresi gelmiş ise, öncelikle bunu da yaptırarak yola çıksınlar. Araçların durma veya kalkmada kaymasının önlenmesi için, mutlaka takoz ve çekme halatı bulundursunlar. Yollarda hız yapmasınlar. Sabırlı olsunlar ve hatalı sollama yapmasınlar.”

Çatal: Yola çıkmak bizim için oldukça maliyetli

Yarıyıl tatiliyle birlikte, tatile çıkmayı planlayan vatandaşlardan Menekşe Çatal ise, akaryakıt fiyatlarının yüksek olmasından dolayı, kendi araçlarıyla yolculuk yapamadıklarını söyledi.

Toplu taşıma araçlarıyla yolculuk yapmanın daha mantıklı olduğunu dile getiren Çatal, ‘’Artık eskisi gibi kendi aracımızla seyahat edemiyoruz. Çünkü bizim için çok maliyetli oluyor. Mecburen toplu taşıma araçlarını kullanıyorum. Yol ücretini karşılamak da büyük maliyet. Yarıyıl tatili başlayacak, memlekete gitmek istiyoruz. Fakat arabamızla gitmek çok maliyetli olacak. Otobüsle gitmek istesek, tek kişi bilet fiyatı 200 lira. En az 5 kişi gideceğiz. Gidiş dönüş 2 bin lira tutacak. Çocuklar için memlekete gidip gelmek iyi olacak, bir yandan da bize pahalıya patlayacak. Bu durumda ne yapacağımızı şaşırdık” diye konuştu.