HABER MERKEZİ/ Rahmetin, bereketin bol olduğu Ramazan ayı başladı. Pandemi döneminde alınan önlemler kapsamında evlerde kılınan teravih namazı, bu yıl camilerde cemaatle birlikte eda edilecek.

Ramazan ayı ibadetleri arasında yer alan teravih namazı, sözlükte rahatlatmak ve dinlendirmek manalarına gelen "terviha" kelimesinden adını alır. Yatsı ile vitir namazları arasında eda edilen bu namaz, Ramazan ayında müminin huzurunu ikiye katlayan, sevap kazanarak Allah'ın rızasını almasını sağlayan kıymetli bir ibadettir.

Diyanet İşleri Bakanlığı'nın 2022 Dini Günler Takvimine göre; bu yıl ilk Ramazan orucu 2 Nisan'da tutulacak. İlk teravih namazı ise, 1 Nisan Cuma günü kılınacak.

Resûl-i Ekrem (s.a.s.) ashabıyla beraber cemaat hâlinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir (Buhârî, Salâtü’t-terâvîh, 1; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 177-178). Yine Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 173) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.
Teravih namazını dört rekâtta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekâtta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekâtının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallah demek) ve salavât ile meşgul olunması uygundur.

İLK TERAVİHİ ERBAŞ KILDIRACAK

Uzun yıllar sonra yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde, salgın nedeniyle iki sene sonra ilk teravih namazı kılınacak. Bugünkü teravih namazını ise, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş kıldıracak.

Erbaş konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, "Elhamdülillah. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi 88 yıl aradan sonra ilk defa bu Ramazan teravih namazlarında müminleri ağırlayacak. İlk teravih namazını kıldırarak bu güzel ana şahitlik etmiş olacağım inşallah" ifadelerine yer verdi.