Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Un fiyatlarının geçtiğimiz yıldan bugüne ivme kazandığını ifade eden Ankara Yufkacılar ve Kadayıfçılar Esnaf Odası Başkanı Akın Yüksel, Yeni Journal’a konuştu. Yüksel, devlet yetkililerine de seslenerek esnafın sorunlarını ve taleplerini aktardı.

AYKO Başkanı Akın Yüksel, yufkacılık mesleğinin aslında oldukça emek isteyen bir meslek olduğunu ve özellikle son dönemde meslekte kadın istihdamının arttığını dile getirdi.

IMG_3430

“Neredeyse 3 katı artış var”

Girdi maliyetlerinin artması ve akaryakıt zamlarının esnafı olumsuz etkilediğini söyleyen Yüksel, “Akaryakıt zamları, bizleri oldukça olumsuz etkiledi. Normalde evinden işine, işinden evine giden esnafın haricinde piyasaya toptan ürün veren esnafımız da var. Kilometre bazında hesapladığımız zaman ciddi maliyetler ortaya çıkıyor. Maliyetler neredeyse 3'e 4'e katladı. Ham madde fiyatlarına gelecek olursak, Aralık ayında unun çuvalı 275 liraydı, şu anda 650 ile 680 lira arasında değişiyor. Neredeyse 3 katına geldi.  Anadolu'da Adana, Diyarbakır ve Akdeniz bölgelerinde hasat dönemi başladı. Mahsuller toplanıyor. Son zamanlarda ülkemiz yoğun bir yağış almakta. Yağışlar, ürünlere olumlu yansıdığı kadar olumsuz da yansıyabilir. Çünkü aşırı yağış alan mahsul böceklenme, kurtlanma yapabilir” ifadesini kullandı.

photo1656399710 (1)

“Bir çuval undan 75 ile 80 kilo arasında yufka çıkıyor”

Her unun kullanım amacının farklı olduğunu söyleyen Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin, biz ekmeklik veya simitlik unla yufka ve kadayıf yapamayız. Bir çuval undan 75 ila 80 kilo arasında yufka çıkar. Yine bir çuval undan 55- 60 kilo arası kadayıf çıkar. 15 Mart 2022 tarihli çıkarttığımız tarifeye göre 1 kilogram böreklik yufkanın fiyatı 30 lira.

photo1656399710 (3)

Esnafımız 30 liraya yufka satarken pazarlarda 15 liraya yufka satıldığını duyuyoruz. En azından şu olabilir, pazarlarda satılan yufkalarla bizim kendi esnafımızın dükkanda sattığı yufkalar arasında fiyat farkı fazla olmayabilir yani o makas ayrımı azaltılabilir.  Bu anlamda esnafın birbirine destek olması lazım. Esnaf, dükkan kirası, hammadde, personel gideri, elektrik, yakıt doğalgaz derken ayakta kalmakta zorlanıyor. Bunların üstüne ambalaj malzemesin, temizlik giderlerini de ekleyince iş daha da zorlaşıyor. Bizim esnafımız sadece ve sadece geçim sağlama mücadelesinde, esnaf sattığının yerine yenisini koymakta zorlanıyor.”

photo1656399710 (2)

“Un konusunda destek bekliyoruz”

Oda Başkanı olarak, devlet yetkililerine taleplerini ileten Yüksel, “Esnafımıza sigorta primlerinde destek uygulamasını talep ediyoruz. Bunun haricinde ham madde fiyatlarında destek bekliyoruz. Fırıncılara un konusunda verilen desteğin aynısını  bizler de kendi yufkalık unumuz için talep ediyoruz. Ticari işletmelerimizde istihdam oluşturuyoruz. Bizim gibi ticari faaliyet gösteren ve doğalgaz, elektrik kullanan işletmelere bir indirim tahsil edilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

WhatsApp Image 2022-06-28 at 10.26.45